Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Κόντρες» ΟΗΕ - ΗΠΑ

ΓΕΝΕΥΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις οφείλουν να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους όπως προκύπτουν από τις Συνθήκες της Γενεύης σχετικά με τις ευθύνες που βαραίνουν τις δυνάμεις κατοχής για τη διατήρηση της τάξης, της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών της κατακτημένης χώρας, αλλά και σχετικά με το καθεστώς κράτησης των αιχμαλώτων πολέμου».

Αυτή η φράση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη προκάλεσε οργή στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κέβιν Μόλεϊ, έσπευσε να δηλώσει ότι «οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει τις υποχρεώσεις τους από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν στο Ιράκ» και χαρακτήρισε «εξαιρετικά περίεργο το ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ένιωσε, στην παρούσα φάση, την ανάγκη να επιστήσει την προσοχή των ΗΠΑ σε αυτό το θέμα».

Τεταμένο κλίμα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ομοφώνως, χτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την παράταση, μέχρι τις 3 Ιούνη, του ανθρωπιστικού προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων» για το Ιράκ, δίνοντας, έτσι, την εξουσιοδότηση στον Κόφι Ανάν να διαχειριστεί τα έσοδα από το ιρακινό πετρέλαιο για την ανακούφιση του ιρακινού λαού. Από τον ΟΗΕ ανακοινώθηκε ότι εντός των επομένων ημερών, οι, περίπου 300, εργαζόμενοι του προγράμματος θα επιστρέψουν στο Ιράκ. Διευκρινίστηκε, επίσης, ότι η χορήγηση φαρμάκων και τροφίμων θα αρχίσει, χωρίς να έχει πλήρως αποκατασταθεί η εξαγωγή του ιρακινού πετρελαίου, καθώς στο ταμείο του Προγράμματος έχουν μείνει 13 δισ. δολάρια από προηγούμενες πωλήσεις.

Η ομοφωνία αυτή, όμως, δεν αντανακλά και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσον αφορά και στο αμερικανικό αίτημα περί άμεσης άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να διαχειριστούν όπως δεήσουν τον ιρακινό μαύρο χρυσό. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, χτες, για πρώτη φορά, έκανε σχετικές δηλώσεις τονίζοντας ότι «ο ΟΗΕ μελετά την πιθανότητα προσωρινής και μερικής άρσης των κυρώσεων, κυρίως για τα προϊόντα εκείνα που αφορούν στην ανακούφιση των ανθρωπιστικών αναγκών του ιρακινού λαού».

Ο Ιβανόφ, εμμέσως πλην σαφώς, φάνηκε να υποστηρίζει τη γαλλική πρόταση περί «αναστολής» των κυρώσεων, η οποία έχει χαρακτηριστεί «ικανοποιητική» από την Ουάσιγκτον, που, όμως, επιμένει για «ολική, άμεση και άνευ όρων άρση των κυρώσεων». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές ότι η Μόσχα θα ταχθεί υπέρ μιας «εντελώς διαφορετικής και χωριστής ρύθμισης, όταν και εφόσον τεθεί προς συζήτηση το θέμα της πλήρους άρσης των κυρώσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ