Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνωστισμός στην Πράσινη Γραμμή

Τμήμα της Πράσινης Γραμμής με συρματοπλέγματα...
Τμήμα της Πράσινης Γραμμής με συρματοπλέγματα...
Αθρόα ήταν χτες η προσέλευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο οδόφραγμα του «Λήδρα Παλλάς», με σκοπό τη διέλευσή τους στις κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές, μετά την άρση της απαγόρευσης στη διακίνηση από το κατοχικό καθεστώς.

Στην περιοχή έγινε το αδιαχώρητο, καθώς οι διαδικασίες για είσοδο των Ελληνοκυπρίων είναι χρονοβόρες, σε αντίθεση με τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι, ύστερα από διαδικασία μερικών μόνο λεπτών, περνούν πεζή στις ελεύθερες περιοχές.

Η ουρά των αυτοκινήτων των Ελληνοκυπρίων εκτείνεται σε δύο χιλιόμετρα από το κατοχικό φυλάκιο.

Οι κατοχικές αρχές ακολουθούσαν και χτες την ίδια διαδικασία. Στο κατοχικό φυλάκιο τούς δινόταν ένα έντυπο με τον αριθμό του διαβατηρίου. Σε όσους επιχειρούσαν να περάσουν με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας δεν επιτρεπόταν η είσοδος στα Κατεχόμενα. Το λεγόμενο ασφάλιστρο για τα οχήματά τους είχε αυξηθεί από τέσσερις λίρες σε πέντε.

Στο οδόφραγμα του «Λήδρα Παλλάς» πήγε χτες το πρωί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Συνωστισμός υπήρχε και στο οδόφραγμα του Περγάμου. Εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι με τα αυτοκίνητά τους, που σχημάτιζαν ουρά τριών χιλιομέτρων, ανέμεναν να περάσουν στα Κατεχόμενα.

Δηλώσεις Α. Χρίστου

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ανδρέας Χρίστου, δήλωσε ότι δε συνιστά παραβίαση των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε σημαίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους η παρουσίαση διαβατηρίων στις κατοχικές αρχές, από τους Ελληνοκυπρίους που επιθυμούν να περάσουν στα Κατεχόμενα.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι ο Ραούφ Ντενκτάς χρησιμοποιεί διάφορα τεχνάσματα και συμβολισμούς για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Ο Α. Χρίστου ανέφερε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υπόχρεη να εκδίδει επίσημα έγγραφα σε όλους τους πολίτες της και ως εκ τούτου είναι δικαίωμα οποιουδήποτε Τουρκοκυπρίου να αποταθεί για την απόκτηση διαβατηρίου ή ταυτότητας.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του εισηγητή για το Κυπριακό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ζακ Πόος, ότι η χτεσινή εικόνα στην Κύπρο θύμιζε την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο Α. Χρίστου τόνισε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και ότι το καθεστώς Ντενκτάς υπάρχει και στηρίζεται πάνω στην πολιτική και στρατιωτική ισχύ.

Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η σημασία που είχε η επικοινωνία των πολιτών. Ο νικητής, πρόσθεσε, είναι ο κυπριακός λαός και η θέλησή του να ξανακτίσει ένα κοινό μέλλον.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφορά στις θέσεις της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα της διακίνησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από και προς τα Κατεχόμενα, τόνισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, επί του θέματος, ο Κ. Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε «σωστή» την αναφορά του Γ. Παπανδρέου σε λαϊκή πίεση με στόχο να πέσει το τείχος του διαχωρισμού. Σε ερώτηση κατά πόσο υπήρξε συνεννόηση μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε πως υπάρχει συνεχής επαφή μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, και σημείωσε πως ουσιαστικά ο Γ. Παπανδρέου χαιρετίζει την ελεύθερη διακίνηση στο βαθμό που έχει επιτευχθεί και αποδίδει αυτή την εξέλιξη στην υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, συνέχισε ο εκπρόσωπος, θεωρεί κάτι που είναι αυτόδηλο, δηλαδή ότι η κοινωνία των πολιτών επηρεάζει τις εξελίξεις. «Δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφοροποίηση ελληνικής ή κυπριακής κυβέρνησης όσον αφορά την εξέλιξη αυτή», πρόσθεσε.

Η αναφορά του ΥΠΕΞ της Ελλάδας στη μερική άρση εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος των περιορισμών διακίνησης, κυρίως των Τουρκοκυπρίων, και η αναφορά σε λαϊκή πίεση με στόχο να πέσει το τείχος είναι σωστή, σημείωσε ο εκπρόσωπος.

«Δε νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε έστω και μικρή διαφορά μεταξύ των θέσεων ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης», επανέλαβε ο Κ. Χρυσοστομίδης.

Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν

Τα κατεχόμενα της Κύπρου θα επισκεφθεί σύντομα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να αντισταθμιστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, στην Κύπρο. Αυτό δηλώνει ο ίδιος ο Ερντογάν σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γιενί Σαφάκ», ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής γραμμής της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Απαντώντας σε ερώτηση αν ευθυγραμμίζεται με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ο Ερντογάν λέει: «Δεν είναι δυνατόν να ευθυγραμμιστώ. Ξαφνικά αλλάζει θέσεις. Αυτό που λέμε εμείς είναι να ταχθούμε υπέρ της λύσης και να δεχτούμε το σχέδιο Ανάν ως διαπραγματεύσιμο».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει επίσης ότι πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, να καθοριστούν τα «εκ των ων ουκ άνευ» της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι θέσεις που εξέφρασε ο Ντενκτάς στη Χάγη ήταν αντίθετες με τις απόψεις της τουρκικής κυβέρνησης, ο Ερντογάν λέει ότι «αν ο Ντενκτάς πηγαίνοντας στη Χάγη, δεν έκανε τις δηλώσεις που έκανε και τασσόταν υπέρ της λύσης, θα είχε στριμώξει τον Παπαδόπουλο».

Ως προς τη συνάντηση της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο Ερντογάν λέει ότι «ήταν διπλωματικό λάθος» και τονίζει πως και ο ίδιος θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ