Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Παρέμβαση Στρο στις γαλλο-αμερικανικές σχέσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Λόγο στην αμερικανο-γαλλική διπλωματική κρίση αποπειράται να αποκτήσει η βρετανική ηγεσία. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, έσπευσε, χθες, να εκφράσει την «κατανόησή του» για την οργή της Ουάσιγκτον απέναντι στο Παρίσι, αλλά και για τις απειλές Πάουελ περί «συνεπειών» σε βάρος του Παρισιού, εξαιτίας της στάσης που η γαλλική ηγεσία τήρησε πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ.

Ο Στρο εκτίμησε ότι «πιθανώς, αν η Γαλλία είχε επιδείξει μεγαλύτερη διαλλακτικότητα, το Συμβούλιο Ασφαλείας να είχε καταφέρει να καταλήξει σε μια σκληρή ομόφωνη απόφαση, που θα καθιστούσε δυνατή την αποφυγή της στρατιωτικής δράσης. Ομως, οι αποφάσεις και οι επιλογές έχουν συνέπειες». Ο Βρετανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε τη γαλλική ηγεσία να μην προσπαθεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, καθώς υποστήριξε ότι «φαίνεται πως ορισμένοι στη γαλλική ηγεσία επιθυμούν να δημιουργήσουν γύρω από τη Γαλλία ένα δεύτερο πόλο: Αυτό φυσικά η Γαλλία μπορεί να το πράξει σε επίπεδο πολιτιστικό, επιστημονικό ή άλλο, αλλά σίγουρα είναι ανέφικτο σε επίπεδο στρατιωτικό ή διπλωματικό, καθώς οι ΗΠΑ είναι, αναμφισβήτητα, πολύ ισχυρότερες».

Μετά, όμως, από αυτήν την «επίθεση» κατά της Γαλλίας, ο Τζακ Στρο φρόντισε να «προσεγγίσει» τις θέσεις του Παρισιού, τονίζοντας ότι η Βρετανία «κατανοεί» την ανάγκη αξιόπιστης και ανεξάρτητης επαλήθευσης για την ύπαρξη ή όχι όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, μια ανησυχία που εμμέσως έχει εκφράσει η Γαλλία, ζητώντας «αναστολή και όχι άρση των κυρώσεων» στο Ιράκ που συνδέονται με τα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Στρο διαβεβαίωσε ότι «τα αμερικανο-βρετανικά στρατεύματα δεν πρόκειται να τοποθετήσουν όπλα επίτηδες, προκειμένου να αποδείξουν ότι τα ανακάλυψαν» και απέφυγε να απορρίψει το ενδεχόμενο επιστροφής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Το Παρίσι, από την πλευρά του, απέφυγε να απαντήσει στις «παρατηρήσεις» Στρο. Αρκέστηκε να αποστείλει την υπουργό Αμυνας, Μισέλ Αλιό - Μαρί, στη Μόσχα για διαβουλεύσεις σχετικές με το «μεταπολεμικό Ιράκ» και δήλωνε έτοιμο «να εξετάσει το ρόλο του ΝΑΤΟ στο Ιράκ». Αξιωματούχοι του Βορειοατλαντικού Συμφώνου δήλωναν ότι, αν και δεν έχει κατατεθεί σχετικό αμερικανικό αίτημα, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αποστείλει «ειρηνευτικές δυνάμεις» στο Ιράκ, αν χρειαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ