ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Κοροϊδίας συνέχεια

Πήγε χτες στο υπουργείο Γεωργίας για δείξει το «εικονικό» ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους αγρότες

Το χιλιοειπωμένο εκσυγχρονιστικό τροπάρι κοροϊδίας των αγροτών πήγε να απαγγείλει χτες από το υπουργείο Γεωργίας ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Οπως και πέρσι τέτοια εποχή, έτσι και φέτος ο πρωθυπουργός επιχείρησε με την επίσκεψή του να εκφράσει το «εικονικό» ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους αγρότες σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την καθολική αγανάκτηση τους αγροτικού κόσμου που «πνίγεται» στα προβλήματα της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός με τη συνοδεία του έφτασε στο υπουργείο Γεωργίας στις 12 το μεσημέρι, όπου τον περίμενε εκτός από την επίσημη πολιτική ηγεσία του υπουργείου και μια δεύτερη «επιτροπή υποδοχής». Ηταν τα μέλη των διοικήσεων των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων του υπουργείου Γεωργίας, που εκπροσωπούν όλους τους εργαζομένους του υπουργείου Γεωργίας. Με ένα πανό και κρατώντας μαύρες σημαίες επιχείρησαν να δώσουν το υπόμνημά τους στον πρωθυπουργό, αλλά αυτός πέρασε βιαστικά - βιαστικά και το μάζεψε κάποιος από την ακολουθία του. Και το σύνθημα που ακούστηκε εκείνη τη στιγμή ήταν: «Οχι στη διάλυση του υπουργείου Γεωργίας».

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός προήδευσε σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και οι διοικούντες των εποπτευομένων οργανισμών. Μετά το πέρας της, ο πρωθυπουργός πήρε θέση μπρος στις κάμερες για να πει αυτά που ήθελε, δέχτηκε μόλις μια ερώτηση, κι αποχώρησε χαμογελώντας, αρνούμενος να δεχτεί ερωτήσεις από τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Γεωργίας.

Ετσι, ενώ στην είσοδο του υπουργείου οι εργαζόμενοι φώναξαν «Οχι στη διάλυση του υπουργείου Γεωργίας» ο πρωθυπουργός από τον 6ο όροφο άρχισε να μιλάει για νέους θεσμούς και για υπουργείο - επιτελείο. Στα πλαίσια αυτά, αναφέρθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΕΛΓΑ, το ΕΘΙΑΓΕ, το ΟΠΕΓΕΠ, τη «ΔΗΜΗΤΡΑ», δηλαδή στην εφαρμογή της πολιτικής ιδιωτικοποίησης:

  • της καταβολής των επιδοτήσεων, των γεωργικών ασφαλίσεων, της αγροτικής έρευνας
  • της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων
  • της κατάρτισης των αγροτών.

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε ξανά και στους πόρους του Γ' ΚΠΣ και τη λεγόμενη πολιτική ανάπτυξης της υπαίθρου, χωρίς να πει κουβέντα για ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος. Επιπρόσθετα, απαντώντας στη μοναδική ερώτηση που δέχτηκε, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως δεν κινδυνεύουν οι πόροι του Γ' ΚΠΣ μετά το πρόσφατο τρομακτικό χτύπημα στις ΗΠΑ και την κατάσταση που διαμορφώνεται.

ΒΑΜΒΑΚΙ
Αλί στους βαμβακοπαραγωγούς

Ξεκινάει σήμερα η νέα εκκοκκιστική περίοδος...

Με τους χειρότερους οιωνούς για τους βαμβακοπαραγωγούς ξεκινάει σήμερα η νέα εκκοκκιστική περίοδος. Ο υφυπουργός Γεωργίας, που ανακοίνωσε κι επισήμως χτες της έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου, κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς σε συνεργασία για να εξασφαλιστεί η ομαλότητα των παραδόσεων. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος στο βαμβάκι, με ευθύνη της κυβέρνησης, κάνει την αναφορά του υφυπουργού για «ομαλή παράδοση» να μοιάζει με ανέκδοτο, αφού - εκτός των άλλων - είναι ζήτημα αν σήμερα θα ανοίξουν τα μισά εκκοκκιστήρια...

Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί θα βρεθούν ανάμεσα στις συμπληγάδες της ασυδοσίας που δίνει ο νέος κανονισμός στους εκκοκκιστές και των περιορισμών σε στρέμματα και παραγωγή που επέβαλε η κυβέρνηση για να συγκαλύψει φαινομενικά τις επιπτώσεις των νέων μέτρων στο βαμβάκι. Το υποκριτικό της υπόθεσης είναι πως το όλο σκηνικό στήθηκε για να καταπολεμηθεί υποτίθεται ο «αέρας» και να διασφαλιστεί η ποιότητα και το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών.

Πιο ειδικά αυτό που φαίνεται είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα δεινοπαθήσουν φέτος. Η εκκοκκιστική περίοδος ξεκινάει χωρίς να έχει υπογραφεί έστω και η καθιερωμένη σύμβαση μεταξύ εκκοκκιστών και τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων για τις τιμές και το παράρτημα Β`. Το «κενό» αυτό το υπουργείο Γεωργίας επιχειρεί να το καλύψει μέσω μιας διατύπωσης στην κοινή υπουργική απόφαση για την έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου... Στην πράξη αυτό που φαίνεται είναι πως οι τιμές που θα δοθούν από τα εκκοκκιστήρια θα διαμορφωθούν κατόπιν ατομικών διαπραγματεύσεων παραγωγών - εκκοκκιστών. Πάντως για να αναστραφεί το κλίμα καλούνται πάλι τα συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια να βγάλουν τα «κάστανα από τη φωτιά». Χτες έγινε γνωστό στο υπουργείο Γεωργίας ότι οι Ενώσεις Λάρισας και Ροδόπης θα ξεκινήσουν με 215 δραχμές το κιλό.

Επιπρόσθετα οι βαμβακοπαραγωγοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας που επέβαλε η κυβέρνηση για «κουκουλωθούν» οι ολέθριες συνέπειες του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι. Το «πλαφόν» που επιβλήθηκε σε στρέμματα και παραγωγή αναμένεται ότι θα βγάλει εκτός επιδότησης δεκάδες χιλιάδες ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, καθώς και τόνους παραγωγής εκτός επιδότησης για να εμφανίσει η κυβέρνηση μια φαινομενικά υποφερτή τιμή στο βαμβάκι. Τα επιδοτούμενα στρέμματα με βάση τον ΟΣΔΕ θα είναι με βάση το μέχρι τώρα στοιχεία 3.774.497 και ο μέσος όρος στρεμματικής απόδοσης πανελλαδικά τα 290 κιλά, τα οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 304 κιλά στο στρέμματα. Τα επιπλέον στρέμματα και οι επιπλέον ποσότητες παραγωγής δε θα επιδοτηθούν και οι ενστάσεις των παραγωγών δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές, αν τα ποσά δε βολεύουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Τα νομαρχιακά «πλαφόν» στρεμματικής απόδοσης

Σε επίπεδα που βολεύουν την κυβέρνηση, ορίστηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας τα όρια στρεμματικής απόδοσης στις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Οπως το «πλαφόν» των επιδοτούμενων στρεμμάτων, έτσι και το «πλαφόν» κιλών ανά στρέμμα ορίστηκε αυθαίρετα, με βάση τους υπολογισμούς σκοπιμότητας που έγιναν στο υπουργείο Γεωργίας. Για να προκύψει το νούμερο των 290 κιλών ανά στρέμμα πανελλαδικώς, υποτίθεται ότι χρησιμοποιήθηκε ο μέσος όρος παραγωγής της τριετίας 1998-1999 και 2000.

Ο υπολογισμός αυτός μέσω του ηλεκτρονικού «φακελώματος» των βαμβακοπαραγωγών έγινε ανά αγροτεμάχιο. Το σίγουρο είναι ότι το νούμερο που αναφέρεται στις ατομικές δηλώσεις παράδοσης βαμβακιού είναι κατά κανόνα μειωμένο σε σύγκριση με τις μέσες αποδόσεις της τριετίας 1998-1999 και 2000. Και το δυστύχημα για τους βαμβακοπαραγωγούς είναι ότι αν έχουν καλύτερη παραγωγή από το στρεμματικό πλαφόν απόδοσης του υπουργείου Γεωργίας δε θα δικαιούνται επιδότησης για τα επιπλέον κιλά.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα το πλαφόν μέσης στρεμματικής απόδοσης ανά νομό, όπως αυτό διαμορφώθηκε με βάση το ΟΣΔΕ: Εβρου 209, Ροδόπης 240, Ξάνθης 211, Καβάλας 238, Δράμας 260, Σερρών 299, Κιλκίς 293, θεσσαλονίκης 325, Χαλκιδικής 261, Πέλλας 327, Ημαθίας 293, Πιερίας 282, Κοζάνης 213, Αρτας 222, θεσπρωτίας 228, Πρέβεζας 213, Καρδίτσας 270, Λάρισας 320, Μαγνησίας 315, Τρικάλων 274, Αιτωλοακαρνανίας 314, Ηλείας 303, Βοιωτίας 309, Εύβοιας 312, Φθιώτιδας 311, Φωκίδας 245, Αττικής 139 και Λέσβου 132.

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΒΑΜΒΑΚΙ
Η GREENPEACE ζητά ελέγχους

Την ολοκλήρωση των ελέγχων στους σπόρους βαμβακιού ζητά η Greenpeace, η οποία υποστηρίζει ότι «μια μόλις μέρα πριν από την επίσημη έναρξη της συγκομιδής του βαμβακιού η κατάσταση σε ό,τι αφορά την παράνομη διακίνηση μεταλλαγμένου σπόρου βαμβακιού στην ελληνική αγορά παραμένει θολή» και πως «ο έλεγχος των σπόρων δεν έχει ολοκληρωθεί». Οπως δηλώνει ο Ν. Χαραλαμπίδης, υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της οικολογικής οργάνωσης, «εργαστηριακές αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για λογαριασμό της Greenpeace σε δείγματα σπόρων βαμβακιού που κυκλοφόρησαν φέτος στην ελληνική αγορά, έδειξαν την ύπαρξη μεταλλαγμένου βαμβακιού». Σύμφωνα με την Οργάνωση, φέτος εκκρεμεί η εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων που αντιστοιχούν σε 4.000 τόνους σπόρων βαμβακιού που αντιστοιχεί στο 40% της παραγωγής.

Η Greenpeace ζητά την άμεση ολοκλήρωση των εργαστηριακών ελέγχων και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, την άμεση καταστροφή όσων καλλιεργειών περιέχουν μεταλλαγμένο βαμβάκι και την αποζημίωση των θιγόμενων αγροτών από τις εμπλεκόμενες εταιρίες εισαγωγής - παραγωγής σπόρων. Επίσης, ζητούν την εγκατάσταση αξιόπιστου συστήματος ελέγχου που θα διασφαλίζει ότι όλο το γενετικό υλικό δεν έχει υποστεί γενετική επιμόλυνση, την προστασία, αναπαραγωγή και προώθηση του ντόπιου γενετικού υλικού, την ανακήρυξη της χώρας σε ζώνη απαλλαγμένη από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Γελοιότητες...

Την έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου, μια μέρα πριν το ξεκίνημά της, θυμήθηκαν... να ζητήσουν οι υποτακτικές διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ. Ετσι, χτες έβγαλαν μια κοινή ανακοίνωση για να πούνε ότι κινδυνεύει η ποιότητα του προϊόντος. Μόνο, όμως, που η «παρέμβασή» τους αυτή, με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο βαμβάκι, φαντάζει πέρα για πέρα γελοία. Εκτός αυτού, οι ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ δεν αναφέρουν τίποτα για την «ταμπακέρα», παρά μόνο καλούν τους βαμβακοπαραγωγούς να μην παραδίδουν την παραγωγή τους σε τιμές κατώτερες από «την επίσημη ισχύουσα τιμή στόχου», προφανώς εννοούν την προσωρινή ελάχιστη τιμή των 193,5 δραχμών ανά κιλό, που όρισε η ΕΕ με τη συνεργασία του υπουργείου Γεωργίας. Αυτό θα πει προάσπιση των συμφερόντων των βαμβακοπαραγωγών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ