Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Αλί στους βαμβακοπαραγωγούς

Ξεκινάει σήμερα η νέα εκκοκκιστική περίοδος...

Με τους χειρότερους οιωνούς για τους βαμβακοπαραγωγούς ξεκινάει σήμερα η νέα εκκοκκιστική περίοδος. Ο υφυπουργός Γεωργίας, που ανακοίνωσε κι επισήμως χτες της έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου, κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς σε συνεργασία για να εξασφαλιστεί η ομαλότητα των παραδόσεων. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος στο βαμβάκι, με ευθύνη της κυβέρνησης, κάνει την αναφορά του υφυπουργού για «ομαλή παράδοση» να μοιάζει με ανέκδοτο, αφού - εκτός των άλλων - είναι ζήτημα αν σήμερα θα ανοίξουν τα μισά εκκοκκιστήρια...

Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί θα βρεθούν ανάμεσα στις συμπληγάδες της ασυδοσίας που δίνει ο νέος κανονισμός στους εκκοκκιστές και των περιορισμών σε στρέμματα και παραγωγή που επέβαλε η κυβέρνηση για να συγκαλύψει φαινομενικά τις επιπτώσεις των νέων μέτρων στο βαμβάκι. Το υποκριτικό της υπόθεσης είναι πως το όλο σκηνικό στήθηκε για να καταπολεμηθεί υποτίθεται ο «αέρας» και να διασφαλιστεί η ποιότητα και το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών.

Πιο ειδικά αυτό που φαίνεται είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα δεινοπαθήσουν φέτος. Η εκκοκκιστική περίοδος ξεκινάει χωρίς να έχει υπογραφεί έστω και η καθιερωμένη σύμβαση μεταξύ εκκοκκιστών και τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων για τις τιμές και το παράρτημα Β`. Το «κενό» αυτό το υπουργείο Γεωργίας επιχειρεί να το καλύψει μέσω μιας διατύπωσης στην κοινή υπουργική απόφαση για την έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου... Στην πράξη αυτό που φαίνεται είναι πως οι τιμές που θα δοθούν από τα εκκοκκιστήρια θα διαμορφωθούν κατόπιν ατομικών διαπραγματεύσεων παραγωγών - εκκοκκιστών. Πάντως για να αναστραφεί το κλίμα καλούνται πάλι τα συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια να βγάλουν τα «κάστανα από τη φωτιά». Χτες έγινε γνωστό στο υπουργείο Γεωργίας ότι οι Ενώσεις Λάρισας και Ροδόπης θα ξεκινήσουν με 215 δραχμές το κιλό.

Επιπρόσθετα οι βαμβακοπαραγωγοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας που επέβαλε η κυβέρνηση για «κουκουλωθούν» οι ολέθριες συνέπειες του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι. Το «πλαφόν» που επιβλήθηκε σε στρέμματα και παραγωγή αναμένεται ότι θα βγάλει εκτός επιδότησης δεκάδες χιλιάδες ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, καθώς και τόνους παραγωγής εκτός επιδότησης για να εμφανίσει η κυβέρνηση μια φαινομενικά υποφερτή τιμή στο βαμβάκι. Τα επιδοτούμενα στρέμματα με βάση τον ΟΣΔΕ θα είναι με βάση το μέχρι τώρα στοιχεία 3.774.497 και ο μέσος όρος στρεμματικής απόδοσης πανελλαδικά τα 290 κιλά, τα οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 304 κιλά στο στρέμματα. Τα επιπλέον στρέμματα και οι επιπλέον ποσότητες παραγωγής δε θα επιδοτηθούν και οι ενστάσεις των παραγωγών δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές, αν τα ποσά δε βολεύουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις ορέξεις των εκκοκκιστών (2006-09-29 00:00:00.0)
Οκτώ κιλά πάνω... (2002-12-11 00:00:00.0)
Τα «ψευδολάθη» του Β. Αργύρη! (2001-11-27 00:00:00.0)
«Υπερτιμολογημένη» κοροϊδία των βαμβακοπαραγωγών (2001-10-30 00:00:00.0)
Στους δρόμους οι βαμβακοπαραγωγοί (2001-10-04 00:00:00.0)
"Ρουφούσαν" τον ιδρώτα των βαμβακοπαραγωγών (1997-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ