ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Το μετέωρο βήμα του ... Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Την ευθύνη για την καθυστέρηση της λειτουργίας φέρει ακέραιη η κυβέρνηση, τόνισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Επιτροπή Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Αν και έχει ολοκληρωθεί, εδώ και μήνες, το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας, εντούτοις δε λειτουργεί. Η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση - που στερεί από τους 700.000 κατοίκους της Θεσσαλίας και πολλούς άλλους των γύρω περιοχών την τριτοβάθμια περίθαλψη - οφείλεται στην κυβέρνηση, η οποία αδιαφορεί προκλητικά για την υγεία των Θεσσαλών.

Η κυβερνητική αδιαφορία προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις των μαζικών φορέων της περιοχής, που απαιτούν τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Η Επιτροπή Θεσσαλίας του ΚΚΕ παρενέβη και με χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της, στη Λάρισα, και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί εσκεμμένα τη λειτουργία του Νοσοκομείου, γι' αυτό χρειάζεται η ενεργοποίηση και ο συντονισμός της δράσης όλων των φορέων της περιοχής, προκειμένου να επιβάλουν τη λειτουργία του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας και, ταυτόχρονα, να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες των Νομαρχιακών Νοσοκομείων. Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι Χρ. Χαλκιάς, Τ. Τσιαπλές. Θ. Καρνώτης, Στ. Φουντουλάκη.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ υπογράμμισαν πως "την ευθύνη για την καθυστέρηση λειτουργίας του Ιδρύματος φέρει ακέραιη η κυβέρνηση, και από τα πράγματα φαίνεται ότι η πλήρης ανάπτυξή του θα καθυστερήσει αρκετά χρόνια, αν συνεχιστεί η ίδια οικονομική και κοινωνική πολιτική, που κυρίως υπηρετεί την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, δηλαδή το στόχο της οικονομικής ολιγαρχίας σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Αυτό δείχνουν ανάγλυφα οι αριθμοί του κρατικού προϋπολογισμού και τα κονδύλια που πάνε για την υγεία και την πρόνοια - συνέχισαν. Σε σύνολο δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού 16.975,603 εκατομ. δραχμών προβλέπονται για την υγεία 711,9 εκατομ. δραχμές, δηλαδή ποσοστό 4,1% του συνόλου και για την πρόνοια 226,1 εκατομ. δραχμές, δηλαδή ποσοστό 1,33% του συνόλου. Επίσης, οι συνολικές δαπάνες για τους τομείς υγείας και πρόνοιας το 1999 προβλέπονται μειωμένες σε σχέση με το 1998 κατά 0,5% σε τρέχουσες τιμές. Είναι σίγουρο - σημείωσαν - ότι αυτή η τάση για μείωση των κοινωνικών δαπανών θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια, είτε με την εφαρμογή των προγραμμάτων "σύγκλισης" πριν την ένταξη στην ΟΝΕ, είτε με την εφαρμογή των συμφώνων σταθερότητας αν μπούμε στην ΟΝΕ".

Με τέτοιους προϋπολογισμούς - επισήμαναν - όχι μόνο δε θα καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις και τα κενά που υπάρχουν στο δημόσιο υγειονομικό σύστημα της χώρας, αλλά η κατάσταση θα χειροτερεύσει. Αλλωστε, η κυβέρνηση προωθεί την κερδοσκοπική δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου στους τομείς της υγείας και της πρόνοιας, υιοθετώντας τη βασική κατεύθυνση των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι η υγεία είναι εμπόρευμα.

Κυβερνητικά και ΠΑΣΟΚικά "τερτίπια"

Αναφερόμενοι στις προσπάθειες κάποιων κυβερνητικών παραγόντων να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με διάφορα προσχήματα, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ υπογράμμισαν:

"Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, θέλουν να δικαιολογήσουν τις ευθύνες τους και να τις μεταθέσουν σε άλλους, με πρόσχημα τον τρόπο λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου. Σε αυτή την προσπάθεια καλλιεργούν απαράδεκτες απόψεις για κατάργηση του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας και μεταφορά του στο νέο ή την έγκριση ενιαίου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, δηλαδή την ενοποίηση των δύο Νοσοκομείων, που και αυτό σημαίνει τη σταδιακή υποβάθμιση του υπάρχοντος Νοσοκομείου και τελικά την κατάργησή του.

Και όλα αυτά, όταν οι ανάγκες της Θεσσαλίας σε νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μεγάλες, οι ανάγκες για τριτοβάθμια περίθαλψη, ιδιαίτερα σε ορισμένους τομείς, είναι επίσης προφανείς και η εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής σε πανεπιστημιακές κλινικές είναι επίσης απαραίτητη. Αλλωστε, ο χαρακτήρας του ΠΠΓΝΘ έχει καθοριστεί με κυβερνητικές αποφάσεις και ο Οργανισμός του Ιδρύματος με Υπουργικές Αποφάσεις. Δε μένει παρά να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις επιστημονικού, υγειονομικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να λειτουργήσει το Νοσοκομείο.

Ας σημειωθεί - συνέχισαν - ότι η Θεσσαλία είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας στην οποία δε λειτουργεί Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με δυνατότητες και τριτοβάθμιας περίθαλψης, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής μας. Επίσης, οι ανάγκες σε νοσοκομειακά κρεβάτια και σε περίθαλψη θα μεγαλώνουν και συνεπώς καμία σκέψη για κατάργηση του Νοσοκομείου μπορεί να γίνει".

Συγκεκριμένες προτάσεις

Περνώντας στις συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και την αναβάθμιση γενικά της περίθαλψης στη Θεσσαλία, το ΚΚΕ ζήτησε:

  • Να λειτουργήσει άμεσα το ΠΠΓΝΘ, σύμφωνα με τους εγκεκριμένους Οργανισμούς και να αναπτυχθούν οι αναγκαίες πανεπιστημιακές κλινικές, ώστε και οι ανάγκες της περιοχής να καλύπτονται, το επιστημονικό και ερευνητικό έργο να αναπτύσσεται και οι φοιτητές να ασκούνται. Αν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, σύμφωνα πάντα με επιστημονικές προδιαγραφές, νομίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα και για την ανάπτυξη νέων κλινικών του ΕΣΥ στο νέο Νοσοκομείο, ας τροποποιήσουν τον Οργανισμό που αυτοί έχουν καταρτίσει. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η καθυστέρηση στη λειτουργία των πανεπιστημιακών κλινικών. Ολα τα άλλα είναι εκ του "πονηρού".
  • Να αναβαθμιστεί το υπάρχον Νοσοκομείο της Λάρισας και να δρομολογηθεί η κατασκευή της δεύτερης φάσης της συνδετήριας πτέρυγας, όπως ήταν προγραμματισμένο, μαζί και με την κατασκευή του ΠΠΓΝΘ. Τι άλλαξε, λοιπόν, και αλλάζει ο προγραμματισμός; Μήπως οι ανάγκες μειώνονται;
  • Να ολοκληρωθεί το Νοσοκομείο Τρικάλων.
  • Να κατασκευαστεί η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου του Βόλου.
  • Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις γιατρών και άλλων κλάδων προσωπικού σε όλα τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας.
  • Να λειτουργήσει επιτέλους το Νοσοκομείο Χρονίων Παθήσεων στη Λάρισα, που είναι έτοιμο εδώ και τέσσερα χρόνια και είναι και αυτό θύμα της λιτότητας.

Για την υλοποίηση αυτών των προτάσεων το ΚΚΕ καλεί τους φορείς της περιοχής να συντονίσουν τη δράση τους μαζί με τους φοιτητές, τους γιατρούς, τους άλλους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, για να απαιτήσουν αύξηση κονδυλίων για την υγεία και τη διάθεση των αναγκαίων πόρων ώστε να λειτουργήσει άμεσα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και να βελτιωθεί η λειτουργία όλων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Συμψηφισμός με επιστροφές 1.232.000 δραχμών!

Τελικά για τους νοσοκομειακούς γιατρούς ισχύει η λαϊκή παροιμία "εκεί που μας χρωστάγανε μας φάγαν και το βόδι" και όχι οι αυξήσεις της τάξεως 30% που λέει υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης

"Με το μισθολόγιο αυτό ικανοποιήθηκαν πάγια αιτήματα του κλάδου και δόθηκαν αυξήσεις της τάξεως του 30% κατά μέσο όρο", έλεγε ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης στο συνέδριο του "Εκονόμιστ" στις 12.11.1998, αναφερόμενος στο "Μισθολόγιο Ιατρών του ΕΣΥ".

Χτες - 14 μέρες μετά τη θρασύτατη δήλωση υπόκλισης του υφυπουργού προς τους ξένους επενδυτές στο χώρο της υγείας - 37 γιατροί, απ' τους 300 συνολικά, του νοσοκομείου Αγλαϊα Κυριακού κλήθηκαν να επιστρέψουν πίσω λεφτά μετά το συμψηφισμό συνολικών αποδοχών (τακτικών και εφημεριών) και "των έναντι" που πήραν οι γιατροί του νοσοκομείου μέχρι την 30.9.1998. Η εκκαθάριση έγινε με βάση το πρόγραμμα του Οκτώβρη του 1998. Να σημειωθεί ότι μέχρι την 30.9.1998 οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας πληρώνονταν "με έναντι" για το συνολικό ποσό που θα έπαιρναν με βάση το νέο Ιατρικό Μισθολόγιο που - υποτίθεται - ότι θα ίσχυε αναδρομικά από 1.1.1998.

Η εκκαθάριση έγινε στη βάση των εγκυκλίων του Ν. Χριστοδουλάκη (18.9.1998) και του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα (11.11.1998), που ορίζουν ότι "η έναρξη εφαρμογής του νέου μισθολογίου επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί ενιαία τόσο για τις τακτικές αποδοχές όσο και για τις εφημερίες" (Ν. Χριστοδουλάκης). "Η εκκαθάριση θα γίνει για τους εννέα μήνες με βάση το πρόγραμμα που προκύπτει από το εγκριτικό ποσό, που καθορίζεται με την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας, για τα νοσοκομεία της Α Ζώνης. Με το ίδιο τρόπο θα γίνει η εκκαθάριση για το τετράμηνο από 1.1.98 μέχρι 30.4.98" (Λ. Παπαδήμας).

Ετσι οι γιατροί του νοσοκομείου Αγλαϊα Κυριακού χτες κατάλαβαν τι σημαίνει η παροιμία: "Εκεί που μας χρωστούσανε μας φάγαν και το βόδι". Το ενδιαφέρον της αξίωσης για επιστροφές περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των γιατρών: Δηλαδή ζητούν επιστροφές από ειδικευόμενους (18.000 δραχμές) μέχρι πανεπιστημιακούς (1.232.000 δραχμές). Ενδιάμεσα υπάρχουν διευθυντές Μονάδων (940.000 δραχμές) και επιμελητές που αρχίζουν από 168.000 και φτάνουν μέχρι και 1.120.000 δραχμές.

Η αξίωση για επιστροφές χρημάτων από τους γιατρούς από μέρους της κυβέρνησης έρχεται παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο του πρώην υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα όσο και του Ν. Χριστοδουλάκη ότι σε περίπτωση που - μετά την εκκαθάριση - υπάρξει θετικό υπόλοιπο υπέρ των γιατρών, δε θα υπάρξει απαίτηση επιστροφής. Μάλιστα η αξίωση αυτή είναι ιδιαίτερα προκλητική όταν οι συναρμόδιοι υπουργοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εκκαθάριση των συνολικών αποδοχών δε γίνεται με βάση το Ν. 2606/98 για το Ιατρικό Μισθολόγιο. Και δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, διότι οι συναρμόδιοι υπουργοί - Οικονομικών και Υγείας - γνωρίζουν πολύ καλά ότι βάσει του νόμου 2606/98 δεν μπορούν να εκδώσουν υπουργικές αποφάσεις για τα προγράμματα των εφημεριών των νοσοκομείων από 1.1.1998.Ο νόμος 2606/98 προβλέπει τη σύνταξη προγραμμάτων εφημεριών για το επόμενο έτος - δηλαδή από το 1999 και εντεύθεν - και επομένως για το 1998 ισχύουν εκείνα τα προγράμματα που κατέθεσαν - βάσει του νόμου 2519/97 - τα αρμόδια επιστημονικά όργανα του κάθε νοσοκομείου.

Αυτό, όχι μόνο το γνωρίζουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, αλλά είναι και πεπεισμένοι ότι οι γιατροί θα πληρωθούν με αυτόν τον τρόπο - και με τις νόμιμες προσαυξήσεις μάλιστα - εφόσον καταφύγουν στα δικαστήρια. Φαίνεται ότι, τελικά, η κυβέρνηση προτίμησε να "γλιτώσει" - πρόσκαιρα βέβαια - κάποια κονδύλια και να τα πληρώσει παραπάνω μέσω της δικαστικής οδού, αντί να διασφαλίσει, με νόμο, τις συνολικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών της 31.12.1997, όπως ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Να σημειωθεί ότι η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ζητά την καταβολή όλων των αναδρομικών των τακτικών αποδοχών και εφημεριών με εκκαθάριση των εφημεριών ανά γιατρό και ανά μήνα με βάση το πρόγραμμα του κάθε μήνα.

Συμβολική κατάληψη των φοιτητών

Σε συμβολική κατάληψη του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, προχώρησαν χτες οι φοιτητές της σχολής, ζητώντας την ταχεία λειτουργία του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τη διασφάλιση της εκπαίδευσης των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής και της τριτοβάθμιας περίθαλψης στη Θεσσαλία.

Οι φοιτητές συγκέντρωναν χτες έξω από τη σχολή υπογραφές υπέρ του αιτήματός τους, ενώ σήμερα θα δώσουν συνέντευξη Τύπου και αύριο Σάββατο, στις 5 μ.μ., συγκαλούν σύσκεψη μαζικών φορέων για να συζητηθούν τα προβλήματα και να ληφθούν αποφάσεις.

Σε ανακοίνωση του συλλόγου τους αναφέρεται: "Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας λειτουργεί χωρίς Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εδώ και εννιά χρόνια. Από την έναρξη της λειτουργίας της σχολής η κλινική άσκηση πραγματοποιείται στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής και από τους εθελοντικά προσφερόμενους ιατρούς του Νοσοκομείου. Παρότι το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει ήδη παραδοθεί εδώ και ένα περίπου χρόνο, η προκήρυξη θέσεων προσωπικού καθυστερεί ανεξήγητα. Η παραπάνω κατάσταση στερεί τους φοιτητές από το φυσικό χώρο εκπαίδευσής τους και τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτόν".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ