Παρασκευή 27 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Το μετέωρο βήμα του ... Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Την ευθύνη για την καθυστέρηση της λειτουργίας φέρει ακέραιη η κυβέρνηση, τόνισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Επιτροπή Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Αν και έχει ολοκληρωθεί, εδώ και μήνες, το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας, εντούτοις δε λειτουργεί. Η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση - που στερεί από τους 700.000 κατοίκους της Θεσσαλίας και πολλούς άλλους των γύρω περιοχών την τριτοβάθμια περίθαλψη - οφείλεται στην κυβέρνηση, η οποία αδιαφορεί προκλητικά για την υγεία των Θεσσαλών.

Η κυβερνητική αδιαφορία προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις των μαζικών φορέων της περιοχής, που απαιτούν τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Η Επιτροπή Θεσσαλίας του ΚΚΕ παρενέβη και με χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της, στη Λάρισα, και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί εσκεμμένα τη λειτουργία του Νοσοκομείου, γι' αυτό χρειάζεται η ενεργοποίηση και ο συντονισμός της δράσης όλων των φορέων της περιοχής, προκειμένου να επιβάλουν τη λειτουργία του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας και, ταυτόχρονα, να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες των Νομαρχιακών Νοσοκομείων. Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι Χρ. Χαλκιάς, Τ. Τσιαπλές. Θ. Καρνώτης, Στ. Φουντουλάκη.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ υπογράμμισαν πως "την ευθύνη για την καθυστέρηση λειτουργίας του Ιδρύματος φέρει ακέραιη η κυβέρνηση, και από τα πράγματα φαίνεται ότι η πλήρης ανάπτυξή του θα καθυστερήσει αρκετά χρόνια, αν συνεχιστεί η ίδια οικονομική και κοινωνική πολιτική, που κυρίως υπηρετεί την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, δηλαδή το στόχο της οικονομικής ολιγαρχίας σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Αυτό δείχνουν ανάγλυφα οι αριθμοί του κρατικού προϋπολογισμού και τα κονδύλια που πάνε για την υγεία και την πρόνοια - συνέχισαν. Σε σύνολο δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού 16.975,603 εκατομ. δραχμών προβλέπονται για την υγεία 711,9 εκατομ. δραχμές, δηλαδή ποσοστό 4,1% του συνόλου και για την πρόνοια 226,1 εκατομ. δραχμές, δηλαδή ποσοστό 1,33% του συνόλου. Επίσης, οι συνολικές δαπάνες για τους τομείς υγείας και πρόνοιας το 1999 προβλέπονται μειωμένες σε σχέση με το 1998 κατά 0,5% σε τρέχουσες τιμές. Είναι σίγουρο - σημείωσαν - ότι αυτή η τάση για μείωση των κοινωνικών δαπανών θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια, είτε με την εφαρμογή των προγραμμάτων "σύγκλισης" πριν την ένταξη στην ΟΝΕ, είτε με την εφαρμογή των συμφώνων σταθερότητας αν μπούμε στην ΟΝΕ".

Με τέτοιους προϋπολογισμούς - επισήμαναν - όχι μόνο δε θα καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις και τα κενά που υπάρχουν στο δημόσιο υγειονομικό σύστημα της χώρας, αλλά η κατάσταση θα χειροτερεύσει. Αλλωστε, η κυβέρνηση προωθεί την κερδοσκοπική δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου στους τομείς της υγείας και της πρόνοιας, υιοθετώντας τη βασική κατεύθυνση των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι η υγεία είναι εμπόρευμα.

Κυβερνητικά και ΠΑΣΟΚικά "τερτίπια"

Αναφερόμενοι στις προσπάθειες κάποιων κυβερνητικών παραγόντων να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με διάφορα προσχήματα, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ υπογράμμισαν:

"Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, θέλουν να δικαιολογήσουν τις ευθύνες τους και να τις μεταθέσουν σε άλλους, με πρόσχημα τον τρόπο λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου. Σε αυτή την προσπάθεια καλλιεργούν απαράδεκτες απόψεις για κατάργηση του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας και μεταφορά του στο νέο ή την έγκριση ενιαίου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, δηλαδή την ενοποίηση των δύο Νοσοκομείων, που και αυτό σημαίνει τη σταδιακή υποβάθμιση του υπάρχοντος Νοσοκομείου και τελικά την κατάργησή του.

Και όλα αυτά, όταν οι ανάγκες της Θεσσαλίας σε νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μεγάλες, οι ανάγκες για τριτοβάθμια περίθαλψη, ιδιαίτερα σε ορισμένους τομείς, είναι επίσης προφανείς και η εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής σε πανεπιστημιακές κλινικές είναι επίσης απαραίτητη. Αλλωστε, ο χαρακτήρας του ΠΠΓΝΘ έχει καθοριστεί με κυβερνητικές αποφάσεις και ο Οργανισμός του Ιδρύματος με Υπουργικές Αποφάσεις. Δε μένει παρά να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις επιστημονικού, υγειονομικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να λειτουργήσει το Νοσοκομείο.

Ας σημειωθεί - συνέχισαν - ότι η Θεσσαλία είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας στην οποία δε λειτουργεί Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με δυνατότητες και τριτοβάθμιας περίθαλψης, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής μας. Επίσης, οι ανάγκες σε νοσοκομειακά κρεβάτια και σε περίθαλψη θα μεγαλώνουν και συνεπώς καμία σκέψη για κατάργηση του Νοσοκομείου μπορεί να γίνει".

Συγκεκριμένες προτάσεις

Περνώντας στις συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και την αναβάθμιση γενικά της περίθαλψης στη Θεσσαλία, το ΚΚΕ ζήτησε:

  • Να λειτουργήσει άμεσα το ΠΠΓΝΘ, σύμφωνα με τους εγκεκριμένους Οργανισμούς και να αναπτυχθούν οι αναγκαίες πανεπιστημιακές κλινικές, ώστε και οι ανάγκες της περιοχής να καλύπτονται, το επιστημονικό και ερευνητικό έργο να αναπτύσσεται και οι φοιτητές να ασκούνται. Αν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, σύμφωνα πάντα με επιστημονικές προδιαγραφές, νομίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα και για την ανάπτυξη νέων κλινικών του ΕΣΥ στο νέο Νοσοκομείο, ας τροποποιήσουν τον Οργανισμό που αυτοί έχουν καταρτίσει. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η καθυστέρηση στη λειτουργία των πανεπιστημιακών κλινικών. Ολα τα άλλα είναι εκ του "πονηρού".
  • Να αναβαθμιστεί το υπάρχον Νοσοκομείο της Λάρισας και να δρομολογηθεί η κατασκευή της δεύτερης φάσης της συνδετήριας πτέρυγας, όπως ήταν προγραμματισμένο, μαζί και με την κατασκευή του ΠΠΓΝΘ. Τι άλλαξε, λοιπόν, και αλλάζει ο προγραμματισμός; Μήπως οι ανάγκες μειώνονται;
  • Να ολοκληρωθεί το Νοσοκομείο Τρικάλων.
  • Να κατασκευαστεί η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου του Βόλου.
  • Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις γιατρών και άλλων κλάδων προσωπικού σε όλα τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας.
  • Να λειτουργήσει επιτέλους το Νοσοκομείο Χρονίων Παθήσεων στη Λάρισα, που είναι έτοιμο εδώ και τέσσερα χρόνια και είναι και αυτό θύμα της λιτότητας.

Για την υλοποίηση αυτών των προτάσεων το ΚΚΕ καλεί τους φορείς της περιοχής να συντονίσουν τη δράση τους μαζί με τους φοιτητές, τους γιατρούς, τους άλλους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, για να απαιτήσουν αύξηση κονδυλίων για την υγεία και τη διάθεση των αναγκαίων πόρων ώστε να λειτουργήσει άμεσα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και να βελτιωθεί η λειτουργία όλων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ