Παρασκευή 27 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Σε μεγαλοεργολάβο το κτήμα ΘΩΝ

"Κήπο μετά παρεκκλησίου", για λογαριασμό του μεγαλοεργολάβου Μπ. Βωβού, ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων... Η πλειοψηφία του Δ. Αβραμόπουλου έδειξε χτες με τον πλέον σαφή τρόπο ότι δεν έχει την παραμικρή διάθεση να διερευνήσει τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας, που η Πολεοδομία του Δήμου εξέδωσε, δίνοντας τη δυνατότητα στον επιχειρηματία να κατασκευάσει υπόγειο γκαράζ και μεγαθήριο γραφείων και καταστημάτων σε τέσσερα στρέμματα από τα οχτώ συνολικά του κτήματος ΘΩΝ, στους Αμπελόκηπους.

Αντίθετα, νομιμοποιώντας ουσιαστικά την εργολαβία και δίνοντας πίστωση χρόνου στον επιχειρηματία - όπως υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος Λεων. Αυδής - η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε να συστήσει επιτροπή, που θα διερευνήσει την αγορά του υπόλοιπου τμήματος του οικοπέδου που ανήκει σήμερα σε ιδρύματα.

Τα υπόλοιπα, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Ν. Γιατράκος, είναι αρμοδιότητας άλλων υπηρεσιών του δήμου και θα εξεταστούν... Κι ας έχουν περάσει τρεις βδομάδες από τη στιγμή που το 7ο Διαμέρισμα, με ομόφωνη απόφασή του, απαίτησε την αναστολή των εργασιών και την ανάκληση της άδειας του εργολάβου, καθώς υπήρχαν στοιχεία ακυρότητάς της. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ηλ. Σκαλαίος,άλλωστε, επικαλούμενος τη μαρτυρία του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη άδεια ελέγχθηκε και προέκυψε ότι είναι νόμιμη. Ο Ηλ. Σκαλαίος επέμεινε ότι ουδέποτε απασχόλησε το δήμο η αξιοποίηση του τμήματος του οικοπέδου που οικοδομείται, αντίθετα ο ίδιος σταμάτησε την περίοδο των εκλογών προσπάθεια των ιδρυμάτων, που κατέχουν τα υπόλοιπα τέσσερα στρέμματα, να εκποιήσουν και το υπόλοιπο κομμάτι. Ετσι, προσπάθησε να εμφανίσει ως σημαντικό βήμα την απόφαση του δήμου να σώσει αυτό τουλάχιστον το κομμάτι του κτήματος για να το μετατρέψει σε πράσινο.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι θα αποτελεί τον κήπο του ιδιωτικού κτιριακού συγκροτήματος. Και βέβαια, δεν πρόκειται να μείνει χώρος για την οικοδόμηση εκεί σχολικού συγκροτήματος, που λείπει από την περιοχή.

Για το αμαξοστάσιο στο Βοτανικό

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση κινείται, στο μεταξύ, η απόφαση του Δήμου Αθηναίων, ομόφωνη αυτή, για την τύχη του αμαξοστασίου του ΟΑΣΑ στο Βοτανικό. Αλλά εδώ, ο "αντίδικος" δεν είναι ιδιώτης μεγαλοεργολάβος αλλά το δημόσιο.

Με διάταξη που πέρασε προχτές τη νύχτα από τη Βουλή, ο υπουργός Μεταφορών, Τ. Μαντέλης, αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση στο χώρο του Ελαιώνα του συγκεκριμένου αμαξοστασίου, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και της ομόφωνης απόφασης του 3ου Διαμερίσματος, οι οποίοι είχαν αξιώσει απάλειψη του επίμαχου άρθρου. Μετά από παρέμβασή του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, και αφού ο Λεων. Αυδής υπογράμμισε ότι ο δήμος οφείλει να προκαλέσει την κινητοποίηση του κόσμου και τη μαζική αντίδρασή του στα σχέδια υποβάθμισης της περιοχής τους, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μεταβεί άμεσα αντιπροσωπεία στη Βουλή και να κάνει παράσταση ζητώντας την κατάργηση της επίμαχης διάταξης.

Μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας από τη Βουλή, και αφού διευκρινίστηκε ότι το συγκεκριμένο άρθρο είχε ήδη ψηφιστεί, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, όπως πρότεινε ο Λεων. Αυδής, να αντιδράσει με όλα τα μέσα σε αυτή την εξέλιξη, τόσο σε νομικό και σε πολιτικό όσο και μαζικό επίπεδο, με κοινή δράση δήμου και κατοίκων.

Ως προς τη νομική πλευρά του ζητήματος, θα ελεγχθεί η ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα της διάταξης, καθώς καταργεί κοινόχρηστο χώρο χωρίς να τον αντικαθιστά και επιπλέον η περιοχή εντάσσεται σε αρχαιολογικό χώρο και διέπεται από διατάξεις που δε λήφθηκαν υπόψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ