Παρασκευή 27 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
"Νόστος" με επιλογή τη ζωή

Θετικός ο απολογισμός της πενταετούς λειτουργίας της Θεραπευτικής Κοινότητας

Με το σύνθημα "Επιλέγω ζωή" το θεραπευτικό πρόγραμμα "Νόστος" συμπλήρωσε ήδη πέντε χρόνια λειτουργίας με θετικό απολογισμό δράσης και συνεχίζει, δίνοντας ελπίδα στα άτομα, τα οποία κάποια στιγμή της ζωής τους γονάτισαν από τα προβλήματα που γεννά η καταπιεστική και εκμεταλλευτική κοινωνία που ζούμε, επιλέγοντας, αντί του αγώνα, τον αδιέξοδο δρόμο των ναρκωτικών. Μέχρι ο κόσμος μας να γίνει ομορφότερος, μέχρι να πάψει το ύψιστο αγαθό να είναι το κέρδος και η εκμετάλλευση του ανθρώπου, τέτοια προγράμματα θα είναι απαραίτητα.

Ο "Νόστος" ιδρύθηκε το 1993. Με έδρα τον Πειραιά οι υπηρεσίες του προγράμματος απευθύνονται στους χρήστες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, των νησιών και της Κρήτης. Ο τελικός στόχος είναι: "Ο πρώην χρήστης να γίνει ενεργός πολίτης. Μόνο έτσι μπορεί να μείνει μακριά από τα ναρκωτικά". Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου το "παρών" έδωσε μόνο ο "Ριζοσπάστης". Οι άλλες εφημερίδες, που καθημερινά αναφέρουν ειδήσεις σχετικά με τα ναρκωτικά, που πλασάρουν τις τάχα επιστημονικές θεωρίες περί "ακίνδυνων ναρκωτικών", που αν και ξέρουν ποιοι ωφελούνται από την καθημερινά αυξανόμενη χρήση, δε λένε τίποτα, έλαμψαν διά της απουσίας τους. Ο στόχος του "Νόστου" δε συμφέρει το σύστημα, που δε θέλει τους πολίτες ενεργούς, αλλά μαστουρωμένους, ημιμαθείς και απασχολήσιμους, άβουλους, να δέχονται αδιαμαρτύρητα την καπιταλιστική εκμετάλλευση, μακριά από τους αγώνες που καθημερινά εντείνονται.

Η θεραπευτική πρόταση του Προγράμματος στηρίζεται στη φιλοσοφία των θεραπευτικών κοινοτήτων όπως αναπτύχθηκαν από το ΚΕΘΕΑ: Εθελοντική ένταξη και ψυχική απεξάρτηση χωρίς τη χρήση υποκατάστατων. Ολες οι υπηρεσίες που παρέχονται από το πρόγραμμα είναι δωρεάν.

Αναφερόμενος ο Ηλίας Λυκούδης,υπεύθυνος του Προγράμματος, στην προσωπικότητα του χρήστη, αφού τόνισε ότι δεν είναι άρρωστος, ούτε άτομο με ειδικές ανάγκες, υπογράμμισε ότι έχει πολλά προβλήματα και κυρίως δεν πιστεύει ότι μπορεί να ζήσει.

Στα πέντε χρόνια που λειτουργούν τα Κέντρα Ενημέρωσης και Εισαγωγής στη Θεραπευτική Κοινότητα, εξυπηρέτησαν 3.146 περιπτώσεις, που αντιστοιχούν σε 1.033 διαφορετικά άτομα, ενώ από χρόνο σε χρόνο αυξάνει διαρκώς ο αριθμός των ατόμων που απευθύνονται στα κέντρα.

Η κύρια θεραπευτική φάση γίνεται στην Κοινότητα που είναι στη Σαλαμίνα με δυναμικότητα 50 θέσεων. Σε πέντε χρόνια έχει δεχτεί 402 άτομα και η ημερήσια πληρότητα το 1997 έφτασε το 93%.

Ακολουθεί το Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης, που λειτουργεί από το 1993 στον Πειραιά. Στο χρονικό διάστημα αυτό 89 άτομα έχουν δεχτεί τις υπηρεσίες του Κέντρου. Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος έχει επανενταχθεί πλήρως στην κοινωνία.

Πέρα από αυτά τα προγράμματα υπάρχουν και προγράμματα οικογενειακής θεραπείας, στα οποία συμμετείχαν, τα τελευταία πέντε χρόνια, 1.248 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομική ενίσχυση της πολιτείας στην προσπάθεια που γίνεται είναι ελάχιστη και κάθε χρόνο μειώνεται.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων λειτουργίας του "Νόστου",αύριο Σάββατο 28 Νοέμβρη θα γίνουν γιορταστικές εκδηλώσεις στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο (Σολωμού 1 και Φαληρέως). Το πρόγραμμα αρχίζει στις 7 το απόγευμα και περιλαμβάνει: Ομιλίες από το προσωπικό της Κοινότητας, ενημερωτικό περίπτερο, έκθεση φωτογραφίας, έκθεση ζωγραφικής, συναυλία από το μουσικό συγκρότημα του ΝΟΣΤΟΥ και θεατρική παράσταση από ομάδα του Κέντρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ