Παρασκευή 27 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συγκλονίζουν τη χώρα οι αγώνες για την παιδεία
  • Η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων πανελλαδική κινητοποίηση έγινε χτες. Δυναμικές και μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες σε πάνω από 40 πόλεις
  • Από την τεράστια διαδήλωση της Αθήνας, μέχρι τον Εβρο, τα Γιάννενα και την Κρήτη, πολλές δεκάδες χιλιάδες μαθητές, μαζί με φοιτητές και εκπαιδευτικούς, έστειλαν ηχηρότατο μήνυμα: Η αντιδραστική μεταρρύθμιση δεν περνάει
  • Ελπίδα για το μέλλον, οι γεμάτοι αγωνιστικό ενθουσιασμό νέοι και νέες της χώρας μας

Το αίτημα για κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου συγκλόνισε χτες ολόκληρη τη χώρα. Το φώναξαν οι δεκάδες χιλιάδες μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους σε πάνω από 40 πρωτεύουσες νομών και πολλές άλλες μικρότερες πόλεις. Η χτεσινή μαζικότατη και μαχητικότατη πανελλαδική κινητοποίηση, που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, έδωσε ηχηρή απάντηση στην επιμονή της κυβέρνησης για την εφαρμογή της αντιδραστικής μεταρρύθμισης παρά τις αντιδράσεις, αλλά και στους μηχανισμούς τρομοκράτησης των μαθητών που έχουν επιστρατευτεί για το σκοπό αυτό.

Από την Αθήνα, όπου οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 15.000, μέχρι τον Εβρο, τα Γιάννενα και την Κρήτη, το μήνυμα ήταν ένα: Οτι δεν πρόκειται να περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για προσαρμογή της παιδείας στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, που θέλει φτηνό εργατικό δυναμικό. Η χτεσινή κινητοποίηση συσπείρωσε γονείς, εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς και φοιτητές στον κοινό αγώνα για ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Εστειλε με σαφήνεια επίσης το μήνυμα ότι οι αντιστάσεις, καθώς προχωρά η υλοποίηση της "μεταρρύθμισης" οξύνοντας τα προβλήματα στην παιδεία, δυναμώνουν και συναντιούνται σε ένα μεγάλο μέτωπο για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Παράλληλα, οι μαθητές μέτρησαν και τα κέρδη τους από τη δημιουργία των οργάνων πάλης και του πανελλαδικού συντονισμού τους, που έδωσαν δυναμική στον αγώνα τους.

Οι χτεσινές κινητοποιήσεις χαρακτηρίστηκαν από τον αγωνιστικό παλμό, τη ζωντάνια και των ενθουσιασμό των νέων, που δε βολεύονται από τη σημερινή γκρίζα πραγματικότητα που βιώνουν και επιδιώκουν αγωνιστικά να δώσουν λύσεις στα πολλά και ποικίλα προβλήματα που τους δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική.

Απάντηση, όμως, έλαβαν και οι σκοτεινοί κύκλοι που - εξυπηρετώντας την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική - εξαπολύουν κάθε φορά τους αφιονισμένους "νεαρούς", συνειδητούς και ασυνείδητους "υπερεπαναστατημένους" προβοκάτορες, για να δημιουργήσουν κάθε λογής επεισόδια - τροφοδοτώντας έτσι την αρνητική για τους αγώνες προπαγάνδα, αλλά και δίνοντας αφορμές για τις επεμβάσεις των δυνάμεων καταστολής.

Ο αγώνας κλιμακώνεται

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν και τις επόμενες μέρες. Με ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων ΑΘήνας,ύστερα από τη μεγαλειώδη χτεσινή συγκέντρωση, καλεί τα μαθητικά συμβούλια και τις γενικές συνελεύσεις των σχολείων, να συνεχίσουν το αγωνιστικό 20ήμερο με τοπικές κινητοποιήσεις και σε νέο μαθητικό συλλαλητήριο, στις 9 Δεκέμβρη,στις 11 το πρωί στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Συνάντησης των Συντονιστικών Σχολείων των πόλεων Αθήνας,Πειραιά,Πάτρας,Λάρισας,Θεσσαλονίκης,Βόλου,Τρικάλων,Αρτας και Χαλκίδας.Επόμενο ραντεβού έχει οριστεί για τις 15 Δεκέμβρη, οι μαθητές θα συμπορευτούν με τους απεργούς εργαζόμενους, ενώ στις 20 Δεκέμβρη θα ξανασυναντηθούν οι εκπρόσωποι των Συντονιστικών από όλη τη χώρα για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Τι ζητούν

Οι μαθητές ζητούν: Ενα σχολείο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν για όλους, που θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη, θα δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για όλους. ΟΧΙ στο Λύκειο - εξεταστικό κέντρο για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Να καταργηθούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις του Αρσένη στη Β και Γ Λυκείου, αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, ΟΧΙ στην κατάργηση των μετεξεταστέων, όλα τα βιβλία δωρεάν (τα ξενόγλωσσα και της ειδικότητας), μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, οι μαθητικές εκλογές να γίνονται ενιαία.

Επίσης διεκδικούν: Μόρφωση για όλους τους μαθητές, δίχως διακρίσεις, βιβλία και προγράμματα σύγχρονα, κατανοητά, δίχως ανούσιες λεπτομέρειες, που να βοηθούν να αποκτήσουμε κριτική σκέψη για τον κόσμο και τη ζωή. Σχολείο που να ολοκληρώνει τη μόρφωσή μας χωρίς φροντιστήρια ή άλλη εξωσχολική βοήθεια. Κατάργηση των ΙΕΚ και δημιουργία συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια δωρεάν παιδεία. Να δοθεί το 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία. Να μην ιδιωτικοποιηθούν ΑΕΙ και ΤΕΙ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα κι έξω από τα σχολεία (2009-10-30 00:00:00.0)
Συνεχίζουν στη διεκδίκηση ουσιαστικής μόρφωσης (2000-11-23 00:00:00.0)
Ο αγώνας τους φουντώνει (1999-12-16 00:00:00.0)
Οι μαθητές αποφασίζουν κόντρα στον αυταρχισμό (1999-01-08 00:00:00.0)
Επιμένουν αγωνιστικά οι μαθητές (1998-12-13 00:00:00.0)
Σήμερα οι μαθητές νυχτερινών (1998-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ