Παρασκευή 27 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΜΗΤΤΟΣ
Ο,τι παραγγέλλουν ο υπουργός και οι εργολάβοι

Το Συμβούλιο της Επικρατείας συζητά σήμερα εισήγηση που επιτρέπει τη μετατροπή του δάσους σε πολυκατάστημα των εταιριών κατασκευής της περιφερειακής λεωφόρου

Εισήγηση καταστροφής του δάσους του Υμηττού έτοιμη στο ΣτΕ! Το "πράσινο φως" ανάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της Αγ. Θεοφιλοπούλου,συμβούλου επικρατείας, για τη συνέχιση των έργων στον Υμηττό, καθώς θα προτείνει σήμερα στην Ολομέλεια του ΣτΕ την απόρριψη των προσφυγών του Δήμου Αγίας Παρασκευής και του Αμερικανικού Κολεγίου που στρέφονταν κατά της επιφανειακής διάνοιξης της λεωφόρου Υμηττού.

Σε περίπτωση που η Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού δικαστηρίου κάνει αποδεκτή την εισήγηση της Αγ. Θεοφιλοπούλου, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για το δάσος του Υμηττού.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής με την προσφυγή του ζητούσε να κριθούν άκυρες οι αποφάσεις για απαλλοτρίωση δημοτικής δασικής έκτασης, καθώς και η εγκατάσταση αναδόχου για το τμήμα της περιφερειακής λεωφόρου που περνάει από τα όρια της Αγίας Παρασκευής. Η εισηγήτρια θα προτείνει να απορριφθούν οι αιτήσεις με το σκεπτικό ότι η μεν πράξη απαλλοτρίωσης προσβάλλεται εκπρόθεσμα, ενώ ό,τι αφορά στην εγκατάσταση αναδόχου θα προτείνει να κριθεί απαράδεκτη, γιατί προβλέπεται από τη σύμβαση δημιουργίας του έργου (που έχει κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή) και επομένως, κατά την εισηγήτρια, δεν αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη.

Ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί η θέση της εισηγήτριας πως για έργα γενικότερου δημοσίου συμφέροντος είναι επιτρεπτή η παρέμβαση σε δασική έκταση με παράλληλη διατήρηση της φυσιογνωμίας της.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η εισηγήτρια Αγ. Θεοφιλοπούλου αναμένεται να επικαλεστεί και τις πρόσφατες "μελέτες" του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο "Ρ" έχει ήδη δημοσιεύσει ότι τις "μελέτες" αυτές συνέταξαν οι ίδιοι καθηγητές που επί υπουργίας Στ. Μάνου είχαν επιστρατευτεί να δικαιολογήσουν ως περιβαλλοντικό το μέτρο της απόσυρσης των παλαιών ΙΧ αυτοκινήτων που υποτίθεται ότι μέχρι το 2000 θα... εξαφάνιζαν το νέφος της Αθήνας.

Σχετικά με την αξιοπιστία και την επιστημονικότητα αυτών των μελετών, αρκεί το γεγονός ότι υποστηρίζουν πως η λύση της σήραγγας θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον της Αγίας Παρασκευής από την επιφανειακή διάνοιξη της λεωφόρου.

Για την προσφυγή του Κολεγίου η εισηγήτρια θα προτείνει να απορριφτεί, λόγω της σημασίας του έργου, παρόλο που το ΣτΕ έχει ήδη κρίνει ότι η απαλλοτρίωση ιδιωτικού δάσους επιτρέπεται μόνο όταν προστατεύεται απολύτως η φυσιογνωμία του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εισήγηση κατά των έργων στο στρατόπεδο «Σακέτα» (2010-05-05 00:00:00.0)
Εισήγηση υπέρ του γηπέδου του Παναθηναϊκού (2007-01-30 00:00:00.0)
Συζήτηση για το Κέντρο Διανομής Σχιστού (2005-10-07 00:00:00.0)
Το άρθρο 24 σώζει... (2001-01-30 00:00:00.0)
Το παρασκήνιο της διάσκεψης (1999-01-31 00:00:00.0)
Το δάσος γίνεται άσφαλτος... (1999-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ