Παρασκευή 27 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν τους βγήκε!

Ηταν ακριβώς τα ίδια άτομα. Εδρασαν και χτες με σχέδιο, αλλά... δεν τους βγήκε. Αλλες φορές δρούσαν ως ομάδες των 10-20 ατόμων που διασκορπίζονταν σε όλο το μήκος της πορείας, έτσι για να δίνουν την εντύπωση ότι αυτοί που πετούσαν μολότοφ και έσπαζαν αυτοκίνητα και καταστήματα ήταν μέρος αυτών που διαδήλωναν. Χτες, έχοντας να κάνουν με μια ογκώδη, αλλά καλά περιφρουρημένη πορεία, επέλεξαν να δράσουν όλοι μαζί. Συγκεντρώθηκαν περίπου 200 και μπήκαν μέσα στον κορμό της πορείας, ως δύο οργανωμένες ομάδες. Η 1η πίσω από τους μαθητές του Ταύρου, μεσολαβούσαν οι μαθητές του Γαλατσίου και ακολουθούσε η 2η ομάδα.

Ο σκοπός τους - όπως πάντα - να δημιουργήσουν επεισόδια. Αλλωστε δε χρειάζεται και μεγάλη προσπάθεια για να στηθεί τέτοιο σκηνικό που θα δώσει τροφή για αρνητική προπαγάνδα σε βάρος των αγώνων, αλλά ακόμη και για γενικευμένη επέμβαση της Αστυνομίας. Η σύνθεση της χωρισμένης στα δύο ομάδας ίδια με αυτήν που επιχείρησε να προκαλέσει επεισόδια στην πορεία του Πολυτεχνείου, ίδια με αυτήν που είχε συγκεντρωθεί την Κυριακή 15 Νοέμβρη μέσα στο Πολυτεχνείο φωνάζοντας αντικομμουνιστικά συνθήματα. Ηλικίες, από ανήλικοι μέχρι και σαραντάρηδες, φάτσες γνωστές για την "αγωνιστική" τους δράση είτε σε σχολεία και πανεπιστήμια, είτε σε γήπεδα... Αρκετοί, ίσως οι περισσότεροι, μπορεί να μην ξέρουν καλά καλά γιατί και ενάντια σε ποιον "αγωνίζονται", όμως με τη συμμετοχή τους εξυπηρετούν, με τον καλύτερο τρόπο, αυτούς που ξέρουν: Τους "υπάλληλους" της "αντικυβερνητικής" πολιτικής που έχουν αναλάβει εργολαβικά το προβοκάρισμα των αγώνων. Αλλωστε γι' αυτό, το μόνο σύνθημα που φώναζαν ήταν "το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά"...

Στη διασταύρωση των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως, οι δύο ομάδες ενώθηκαν αναγκαστικά. Ο λόγος ήταν ότι η πορεία δεν κατευθύνθηκε προς την οδό Μητροπόλεως, ώστε ο τεράστιος όγκος της να "στριμωχτεί" μπροστά στο υπουργείο Παιδείας όπου και θα ήταν πιο εύκολες οι προβοκάτσιες, αλλά συνέχισε μέσω της Φιλελλήνων και της Ξενοφώντος προς τη λεωφόρο Αμαλίας. Εκεί, στη διασταύρωση Φιλελλήνων και Μητροπόλεως οι δύο ομάδες κοντοστάθηκαν και έκαναν να κατευθυνθούν προς το υπουργείο Παιδείας. Η πορεία όμως συνέχισε προς την Ξενοφώντος και έτσι οι "αρχηγοί" έδωσαν τις τελευταίες οδηγίες. Οι "υπάκουοι" νεαροί, μετά την "επί ποδός σύσκεψη" κατευθύνθηκαν πλέον σκόρπιοι, σε μικρές ομάδες προς την Αμαλίας.

Αλλαγή σχεδίων...

Κι ενώ όλα μέχρι εκείνη την ώρα κινούσαν ομαλά, σε μια στιγμή που υπήρχε ένα κενό στην πορεία, μια παρέα τεσσάρων νεαρών (είναι ζήτημα εάν ένας απ' αυτούς ήταν ενήλικος) επιτέθηκε, γύρω στη 1 μ.μ., σ' ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο με πινακίδεςδιπλωματικού σώματος που ήταν σταθμευμένο έξω απ' το ξενοδοχείο "Αμαλία". Με καδρόνια έσπασαν τα τζάμια, άνοιξαν την πόρτα του συνοδηγού κι ένας άναψε μια μολότοφ και την πέταξε μέσα. Ομως ο νεαρός ήταν φαίνεται πρωτάρης και η μολότοφ δεν έσκασε. Γι' αυτό, εις επήκοον όλων των παρευρισκόμενων, ένας άλλος της παρέας ανέλαβε να του δείξει. Αναψε μια άλλη και με ύφος, γυρνά και του λέει: "Να ρε, κοίτα πώς τις πετάνε!"... Το αυτοκίνητο φλέγεται, οι νεαροί σκορπούν και οι αστυνομικοί περιμένουν βέβαια για να εμφανιστούν αρκετή ώρα αργότερα.

Αμέσως μετά και ενώ οι πολλές ομάδες κατευθύνονται σκόρπιες με κατεύθυνση την Πανεπιστημίου, δύο άλλοι νεαροί, με καλυμμένα πρόσωπα, ανάβουν από μια μολότοφ και κατευθύνονται απειλητικά προς το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Η μια βόμβα σκάει μπροστά στο μνημείο και η άλλη εκτοξεύεται στο προαύλιο της Βουλής. Κάποιοι άλλοι σπάνε τα τζάμια αυτοκινήτων που είναι στο πάρκινγκ της Βουλής, που βλέπει στην Αμαλίας. Το σύνθημα που ακούγεται "μαζικά" τώρα, απ' όλες τις παρεούλες, είναι: "Να καεί, να καεί το μπ... η Βουλή".

Αυτή είναι ακριβώς η στιγμή που διμοιρίες των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ κατευθύνονται απειλητικά προς τον όγκο της πορείας που βρίσκεται στη διασταύρωση Αμαλίας - Βασ. Σοφίας - Πανεπιστημίου. Τα μπλόκα των μαθητών απ' το Κερατσίνι - που έτυχε εκείνη την ώρα να βρίσκονται στο επίμαχο σημείο, έξω απ' το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετάνια" - διαλύονται και σκορπούν προς το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος. Οι "γνωστοί - άγνωστοι" χάνονται εν ριπή οφθαλμού και οι αστυνομικοί αγγίζουν απειλητικά την περιφρούρηση της πορείας. Οι "διαπραγματεύσεις" της περιφρούρησης με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, αποτρέπουν το μοιραίο: Να χτυπηθεί μια απ' τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών των τελευταίων χρόνων. Η περιφρούρηση της πορείας απέτρεψε, τόσο τους προβοκάτορες να κινηθούν όπως ήθελαν, όσο και τις δυνάμεις καταστολής να επέμβουν, όταν δόθηκε η αφορμή.

Και έκρηξη

Η προσπάθεια να προβοκαριστεί η χτεσινή μαζική πορεία άρχισε στις 11.50, όταν εξερράγησαν δυο γκαζάκια έξω από το πολιτικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου. Την ευθύνη ανέλαβε με τηλεφώνημά της στην εφημερίδα "Αθηναϊκή" η... οργάνωση "Μαθητική Ανταρσία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ