Παρασκευή 27 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στην υπόλοιπη χώρα

Στην Πάτρα

Με ένα ογκώδες μαχητικό, πρωτόγνωρο για την Πάτρα, συλλαλητήριο, πάνω από 5.000 μαθητές άφησαν μετεξεταστέα την κυβερνητική μεταρρύθμιση. Επειτα από κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πάτρας και της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων, μαθητές και γονείς "πλημμύρισαν" τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που δονήθηκαν από τα συνθήματα "Τίποτα, τίποτα δε μας σταματά, ο νόμος του Αρσένη θα μείνει στα χαρτιά", "Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, μ' αγώνες κατακτιέται". Στα σχολεία δεν πιάνουν οι απειλές, κάτω τα χέρια από τους μαθητές". Η πορεία ξεκίνησε από το 7ο Λύκειο, το οποίο είχε αποφασίσει μονοήμερη κατάληψη και στη συνέχεια ενώθηκε με τα υπόλοιπα σχολεία.

Στον Πύργο

Ανάλογα ογκώδη και μαχητικά συλλαλητήρια έγιναν στον Πύργο, όπου συμμετείχαν 3.000 μαθητές από όλα τα σχολεία του νομού, τα οποία βρίσκεται υπό κατάληψη. Η πορεία ξεκίνησε από το 2ο Λύκειο Πύργου, πέρασε από το Δημαρχείο και τη Νομαρχία όπου κατατέθηκε ψήφισμα. Ο νομάρχης και ο αντινομάρχης είχαν φροντίσει να εξαφανιστούν. Οι μαθητές αποφάσισαν να ανανεώσουν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την ερχόμενη Πέμπτη 3 Δεκέμβρη, με νέο συλλαλητήριο. Χτες επίσης μεγάλη πορεία μαθητών έγινε στην Αμαλιάδα.

Στην Κέρκυρα

Μαζική πορεία πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές της Κέρκυρας.Στην πορεία, εκτός από τους μαθητές της πόλης και της υπαίθρου, συμμετείχαν και καθηγητές, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η πορεία ξεκίνησε από το συγκρότημα των Γενικών Λυκείων που κατέληξε στην Περιφέρεια, απ' όπου ο περιφερειάρχης απουσίαζε και δε βρέθηκε κάποιος αρμόδιος για να δεχτεί τους συγκεντρωμένους.

Στη Ζάκυνθο

Στη Ζάκυνθο,πάνω από 500 μαθητές πήραν μέρος στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν το 2ο Ενιαίο Λύκειο, το ΤΕΕ και το ΕΠΛ. Την κινητοποίηση προσπάθησε να αμαυρώσει μια ομάδα 20 περίπου ατόμων, πετώντας πέτρες και αυγά στη Νομαρχία, όμως απομονώθηκαν από τους ίδιους τους μαθητές, οι οποίοι περιφρούρησαν την πορεία. Στις κινητοποιήσεις χαιρέτισαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Στην Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονιά,εκατοντάδες μαθητές στο Ληξούρι από το Ενιαίο Λύκειο και το ΤΕΕ έκαναν πορεία και καθιστική διαμαρτυρία.

Αρτα

Με μεγάλη επιτυχία έγινε και το μαθητικό συλλαλητήριο στην πόλη της Αρτας. Περισσότεροι από 1.200 μαθητές από όλα τα σχολεία της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού των μαθητών, διαδήλωσαν την αγανάκτησή τους για το νόμο 2525/97, που διαλύει πλήρως ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Με συνθήματα, όπως "Αρσένη και Σημίτη ακούστε το καλά, ο νόμος της κυβέρνησης θα μείνει στα χαρτιά", "Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται", "Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα στρατηγεία" κ.ά., οι μαθητές έδωσαν αμοιβαία υπόσχεση για "αγώνα διαρκείας ενάντια στα μέτρα του υπουργού Παιδείας".

Στο Αγρίνιο

Στο Αγρίνιο,με πρωτοβουλία του 1ου και 4ου Ενιαίου Λυκείου, πραγματοποιήθηκε πορεία με τη συμμετοχή όλων των γυμνασίων και λυκείων της πόλης. Η πορεία στην οποία συμμετείχαν 1.500 μαθητές ξεκίνησε από το Δημοτικό Πάρκο και κατέληξε στο Δημαρχείο, όπου έγινε καθιστική διαμαρτυρία και συμβολική κατάληψη. Οι μαθητές επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών έγιναν σε Ναύπακτο, Μεσολόγγι και Αμφιλοχία.

Στη Χαλκίδα

Με μαζικό μαχητικό συλλαλητήριο, μαθητές και σπουδαστές της Χαλκίδας έστειλαν μήνυμα καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης", δηλώνοντας ότι δε θα υποστείλουν τη σημαία του αγώνα, αν δεν καταργηθεί ο νόμος 2525/97. Παράλληλα, διαμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση πως "Στη νεολαία δεν πιάνουν απειλές, κάτω τα χέρια από τους μαθητές", απαντώντας σε διάφορους "καλοθελητές", που με αυτόν το τρόπο επιδιώκουν να καθυποτάξουν το αγωνιστικό κλίμα των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Βέβαια, οι προσπάθειες εκφοβισμού και αποτροπής των μαθητών από τις κινητοποιήσεις δεν έλειψαν ούτε χτες. Για παράδειγμα, η διευθύντρια του Γυμνασίου Κανήθου Γεωργία Κουντούρη (σύζυγος του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας που πρωτοστατεί στη διάσπαση του αγώνα των μαθητών) απαίτησε υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς των μαθητών, προκειμένου να μη συμμετέχουν στη χτεσινή πορεία, ενώ όσα παιδιά δεν της προσκόμιζαν δήλωση, απειλούνταν με αποβολή.

Στη Λιβαδειά

Μεγαλειώδες σε παλμό και όγκο μαθητικό συλλαλητήριο έγινε χτες και στη Λιβαδειά, με τη συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία του Ορχομενού. Οι μαθητές φωνάζοντας συνθήματα, όπως "Σημίτη, Αρσένη ακούστε το καλά, αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά", "7% είναι κοροϊδία, με ψίχουλα δε γίνεται δωρεάν παιδεία", πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης και στην προσπάθειά τους να συναντηθούν με τον "εκσυγχρονιστή" νομάρχη, "που πάντα βρίσκεται κοντά στη νεολαία", συνάντησαν ...άδεια γραφεία. Η πορεία έγινε κάτω από τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας. Στη Θήβα, το συλλαλητήριο αναβλήθηκε λόγω της καταρρακτώδους βροχής.

Στην Κρήτη

Δυναμικές ήταν οι χτεσινές κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών στα Χανιά και το Ηράκλειο.

Στα Χανιά εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και πραγματοποίησαν εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τη Νομαρχία. Εκεί η Συντονιστική τους Επιτροπή επισκέφθηκε τον αρμόδιο αντινομάρχη Γιάννη Κλωνιζάκη και του ζήτησε άμεση δέσμευση για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων των σχολείων του νομού, αλλά εισέπραξαν την απάντηση "δεν προλαβαίνουμε, λήγει η θητεία μας".

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν και οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίοι από χτες ξεκίνησαν και πάλι εφταήμερη κατάληψη της Πρυτανείας, με κύριο αίτημα την ανατροπή των ΠΣΕ.

Στο Ηράκλειο, η συγκέντρωση έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο στις 12 το μεσημέρι. Κυρίαρχη ήταν η συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών απ' όλα τα σχολεία της πόλης, που φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής.

Μαζί με τους εκπαιδευτικούς, πορεύτηκαν μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στη Νομαρχία και μετά στην Περιφέρεια Κρήτης. Οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο νομάρχη και στην αντικαταστάτρια του περιφερειάρχη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε άλλες πόλεις (2007-01-18 00:00:00.0)
Δίνουν συνέχεια στον αγώνα (2002-12-06 00:00:00.0)
Μαθητική «πλημμύρα» (1999-12-09 00:00:00.0)
Ανεπιθύμητο το ΝΑΤΟ (1999-04-02 00:00:00.0)
Εισβολή "Ζητάδων" σε σχολείο! (1998-11-26 00:00:00.0)
Μαθητική αντεπίθεση (1998-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ