Παρασκευή 27 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κάτσε καλά, κάτσε καλά Γεράσιμε... "
  • Μεγαλειώδες, μαχητικότατο και γεμάτο νεανική ζωντάνια και ενθουσιασμό το χτεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα
  • Ηχηρό μήνυμα αντίστασης - μήνυμα ελπίδας για το αύριο
  • Ανάλογη κινητοποίηση και στον Πειραιά

Η οργή ενάντια στη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας ξεχύθηκε χτες στους δρόμους της Αθήνας, με μπροστάρηδες τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων που βλέπουν πώς διαγράφεται το μέλλον τους μέσα από τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και την εφαρμογή τους. Περισσότεροι από 15.000 ήταν οι μαθητές που μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους και φοιτητές σχολών της Αθήνας διαδήλωσαν ότι "δε θα περάσει" η διάλυση της παιδείας. Ηταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση που έγινε τα τελευταία χρόνια, αναγκάζοντας τους πάντες να το παραδεχτούν.

Από τις 11 το πρωί, η οδός Πανεπιστημίου είχε γεμίσει μαθητές, οι οποίοι σε όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης συνέχιζαν να φτάνουν από κάθε γωνιά της Αθήνας και να ενώνονται με τον όγκο της πορείας που αυξανόταν συνεχώς κατά χιλιάδες.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν το "Για καφέ δεν είναι Αρσένη το σχολείο, δε θα το αφήσουμε να γίνει καφενείο", το οποίο απαντούσε στη... νέα συνήθεια του υπουργού Παιδείας, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο έχει ως στόχο να ενημερώσει τους "απληροφόρητους" μαθητές. Ωστόσο, οι χιλιάδες μαθητές που κατέκλυσαν χτες το κέντρο της Αθήνας δε δήλωναν καθόλου απληροφόρητοι και φαίνονταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, φωνάζοντας "Αγώνες και πορεία για δωρεάν παιδεία" και "Στο νόμο - λαιμητόμο, απάντηση στο νόμο".Εκφράζοντας δε την αντίδρασή τους στο μέλλον που τους επιφυλάσσει η "μεταρρύθμιση", φώναζαν "Αρσένη δεν κάνεις ούτε για τσοπάνης, δεν είμαστε τα πρόβατα που ό,τι θέλεις κάνεις",για να προειδοποιήσουν στη συνέχεια τραγουδιστά: "Κάτσε καλά/ κάτσε καλά Γεράσιμε".Ενώ απαντώντας σε όλους αυτούς που μιλάνε για μεμονωμένες αντιδράσεις, φώναζαν: "Πού είσαι Αρσένη να μας μετρήσεις και λέγε ό,τι θες το βράδυ στις ειδήσεις".

Ολόκληρη όμως η "Οδύσσεια" του μαθητή συμπυκνώθηκε στο τραγούδι τους: "Εβγα κόσμε να με δεις/ τώρα που 'μαι μαθητής/ την παιδεία αγαπώ/ και γι' αυτή θ' αγωνιστώ/ τεστ αξιολόγησης/ εξετάσεις συνεχείς/ φροντιστήρια πολλά/ πώς θ' αντέξω τελικά/ Δε θέλω ιδιωτική να 'ναι η εκπαίδευση/ θέλω ουσιαστική μόρφωση - ειδίκευση/ όχι στην κατάρτιση/ και στην εκμετάλλευση/ το σχολειό δεν παρατάω/ την ΟΝΕ δεν προσκυνάω".

Ούτε τη βροχή που έπεφτε σε όλη τη διάρκεια της πορείας δεν άφησαν ασχολίαστη οι μαθητές, οι οποίοι δεν πτοήθηκαν και απάντησαν με το σύνθημα "Ερχεται βροχή, έρχεται μπόρα, ήρθε του νόμου η τελευταία ώρα".

Οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι προηγουμένως είχαν συγκεντρωθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκδικαζόταν η προσφυγή ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, πορεύτηκαν από την Πανεπιστημίου, έκαναν τον κύκλο της Ομόνοιας και συνέχισαν διά της οδού Σταδίου εντυπωσιάζοντας με τον όγκο και τον παλμό της πορείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η κεφαλή είχε φτάσει στο ύψος της οδού Πεσματζόγλου, η "ουρά" της πορείας μόλις ξεκινούσε από τα Προπύλαια. Οι μαθητές δεν κατέληξαν στο υπουργείο Παιδείας όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά συνέχισαν διά των οδών Φιλελλήνων και Αμαλίας, καταλήγοντας στα Προπύλαια όπου διαλύθηκαν, αφού πορεύονταν ήδη για δύο ώρες. Την πορεία ακολουθούσαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, προκαλώντας το σύνθημα "Νάτοι, νάτοι οι εκσυγχρονιστές, με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπούν τους μαθητές". Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των μαθητών εξέφρασε με την παρουσία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής.

Στο Πειραιά

Με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κοραή και πορεία σε κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης απάντησαν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, δίνοντας την υπόσχεση ότι όσο ο υπουργός θα πίνει... καφέδες, θα βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα μαζί με εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές, σπουδαστές, για να μην περάσει ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 2525/97.

Φτάνοντας στη Νομαρχία αντήχησαν τα συνθήματα "Αγώνας αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας", "Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, με αγώνες καταχτιέται". Εκεί οι μαθητές διαπίστωσαν ότι, αν και είχαν ενημερώσει έγκαιρα για την κινητοποίησή τους, δεν υπήρχε κανείς να τους δεχτεί και να παραλάβει το ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Εκεί αντιπροσωπεία μαθητών, της ΕΛΜΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά και εργατικών σωματείων της πόλης επιχείρησαν συνάντηση με τον υπουργό ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, για να συζητήσουν. Ομως όχι μόνο δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στο ΥΕΝ, αλλά τους περιόρισαν στα σκαλιά της εισόδου, όπου είχε κατέβει ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού για να συζητήσουν, μια και ο ίδιος είχε πιο "σοβαρή δουλιά" να κάνει από το συναναστρέφεται με "υποκινούμενους" - καταληψίες μαθητές και προτίμησε να συναντηθεί την ίδια στιγμή με... εφοπλιστές.

Την απαράδεκτη αντιμετώπιση που είχαν οι μαθητές καταδικάζουν το Συντονιστικό Σχολείων Πειραιά, η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, τα εργατικά σωματεία της πόλης και ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Πειραιά Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, ο οποίος αφού εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των μαθητών, είπε ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας είναι κοινός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ