Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΡΗΓΙΛΛΗΣ
Το άρθρο 24 σώζει...

Η εισηγήτρια Ε. Γαλανού τάσσεται κατά της ίδρυσης του  Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης  από το Ιδρυμα «Γουλανδρή» 

Το άρθρο 24 του Συντάγματος, τουλάχιστον προς το παρόν απ' ό,τι φαίνεται, σώζει το Πάρκο Ρηγίλλης από την τσιμεντοποίηση και τα «μεγαλεπήβολα σχέδια» της εφοπλιστικής οικογένειας Γουλανδρή, για ίδρυση Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο κέντρο της Αθήνας. Η εισηγήτρια σύμβουλος επικρατείας Ευδοξία Γαλανού, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση που θα γίνει την Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα προτείνει τη μη ανέγερση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης από το Ιδρυμα «Γουλανδρή». Σε περίπτωση που η εισήγηση γίνει δεκτή από την Ολομέλεια του ΣτΕ, μπαίνει οριστικά φραγμός στους σχεδιασμούς για καταστροφή ενός ακόμη πάρκου στην Αθήνα.

Καλό είναι να ανεγείρονται μουσεία στα πλαίσια της ενθάρυνσης των τεχνών (άρθρο 16 του Συντάγματος), αλλά η υποχρέωση αυτή για την προαγωγή του πολιτισμού και των τεχνών, πρέπει να θεωρηθεί ότι υπόκειται στους περιορισμούς της νομικά ισοδύναμης διάταξης του άρθρου 24 για το φυσικό περιβάλλον. Αυτά θα υποστηρίξει την Παρασκευή η εισηγήτρια στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Ειδικότερα, η Ε. Γαλανού θα προτείνει να γίνει δεκτή η προσφυγή επιστημονικών και οικολογικών οργανώσεων, καθώς και κατοίκων της περιοχής που στρέφονται κατά απόφασης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία παραχωρήθηκε δωρεάν έκταση 12.000 τετραγωνικών μέτρων στο Ιδρυμα «Γουλανδρή».

Η εισηγήτρια θα ισχυριστεί ότι με την κοινή υπουργική απόφαση παραβιάζεται το ρυθμιστικό και το γενικό πολεοδομικό σχέδιο των Αθηνών. Επίσης, άλλο ένα βασικό επιχείρημα που θα επικαλεστεί η εισηγήτρια είναι ότι οι διατάξεις του νόμου 2819/2000 αντιβαίνουν το άρθρο 24 του Συντάγματος που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Και αυτό γιατί μετατρέπει κοινόχρηστο χώρο σε οικοδομήσιμο, χωρίς να προβλέπεται από πουθενά η αντιστάθμιση του χώρου που παραχωρείται στο πάρκο Ρηγίλλης με άλλο κοινόχρηστο χώρο.

Στην ίδρυση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης από το Ιδρυμα «Γουλανδρή» έχουν εναντιωθεί η Πανελλήνιας Ενωση Αρχιτεκτόνων, ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, η Εταιρία για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, πολιτιστικοί και εξωραϊστικοί σύλλογοι και οι κάτοικοι της περιοχής.

Οι παραπάνω φορείς αντιδρούν, γιατί θα επέλθει ανεπανόρθωτη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και προτείνουν την ίδρυση μουσείου σε άλλο χώρο. Οι ίδιοι φορείς αναγνωρίζουν την ανάγκη της χώρας για ίδρυση μουσείου σύγχρονης τέχνης, αλλά αυτό ελάχιστη σχέση έχει με τα μεγαλεπήβολα σχέδια της εφοπλιστικής οικογένειας Γουλανδρή. Η αντίθεση των παραπάνω φορέων έχει σχέση με την ανάγκη επιλογής άλλου χώρου για την ίδρυση μουσείου. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για σκανδαλώδη παραχώρηση - σε βάρος του περιβάλλοντος της πόλης των Αθηνών - μιας προνομιακής έκτασης, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί η «δωρήτρια».

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι και η παράταξη του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου έχει ταχθεί υπέρ της εκχώρησης του Πάρκου Ρηγίλλης στο Ιδρυμα «Γουλανδρή».

Ηδη, έχει καταγγελθεί ως σκανδαλώδης η πράξη παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της «δωρήτριας» Γουλανδρή. Το ελληνικό δημόσιο έχει παραχωρήσει την έκταση για την ίδρυση του μουσείου, καθώς και μια σειρά από φοροαπαλλαγές στη «δωρήτρια» (απαλλαγή από φόρους, δασμούς κλπ.).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σωθεί το πάρκο Ριζάρη (2002-12-18 00:00:00.0)
Κατά της ίδρυσης η εισηγήτρια (2001-12-04 00:00:00.0)
Προκαλεί το Ιδρυμα Γουλανδρή (2001-03-07 00:00:00.0)
Να ακυρωθεί η παραχώρηση (2000-09-28 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από το πάρκο της Ριζαρείου (1999-04-02 00:00:00.0)
Ιδιωτικό το Μουσείο των Γουλανδρήδων (1996-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ