Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόβλημα στην κατανομή των εδρών

Να ισχύσει η απλή και ανόθευτη αναλογική σε όλα τα αιρετά όργανα του Επιμελητηρίου ζητά η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών»

Με γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στο οποίο προσέφυγε ήδη το ΥΠΕΧΩΔΕ, αναμένεται τελικά να κριθεί η αντιπροσώπευση των παρατάξεων που έλαβαν μέρος στις τελευταίες εκλογές του ΤΕΕ στην Αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου, του κυρίαρχου δηλαδή οργάνου του.

Χτες οι εκπρόσωποι των 20 από τις 23 παρατάξεις που έλαβαν μέρος στις εκλογές, κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για κακή εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει την εκλογική διαδικασία του ΤΕΕ, με αποτέλεσμα την ανατροπή της απλής αναλογικής και την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Συγκεκριμένα, δήλωσαν ότι με τον τρόπο που γίνεται η κατανομή των εδρών αφαιρούνται 6 έδρες από συνδυασμούς με μικρή εκλογική δύναμη. Τελικά το πρόβλημα της ερμηνείας ή παρερμηνείας του νόμου στο ζήτημα αυτό αναμένεται να λυθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους...

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Κ. Καρύδης, εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Μηχανικών»,επισήμανε τα εξής:

«Η Πανεπιστημονική δηλώνει ότι η κατανομή των εδρών της Αντιπροσωπείας στις παρατάξεις πρέπει να γίνει αναλογικά με τη δύναμή τους στο σύνολο της επικράτειας.

Πιστεύει ότι η τήρηση της αναλογικότητας πρέπει να είναι βασικό κριτήριο για την κατανομή των εδρών στις παρατάξεις. Αλλωστε η Πανεπιστημονική πάντα είχε σαν αρχή και αγωνιζόταν για την τήρηση της αρχής της απλής αναλογικής σε όλα τα όργανα του ΤΕΕ (Αντιπροσωπεία, Προεδρείο, Διοικούσα Επιτροπή).

Εκτιμά ότι στο ΤΕΕ υπάρχουν άλλες παρατάξεις που χρησιμοποιούν την απλή αναλογική ως "όχημα" για τη νόθευση της ψήφου των μηχανικών (προς όφελος άλλων μηχανισμών). Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η "κατασκευή ψηφοδελτίων" από 12άδες στις εκλογές για την ανάδειξη Διοικούσας Επιτροπής από την Αντιπροσωπεία.

Επειδή θεωρούμε ότι μετά και τη συγκρότηση της Αντιπροσωπείας, οι παρατάξεις δε διαλύονται, ούτε μετατρέπονται σε μεμονωμένα άτομα προκειμένου να εκλεγούν ως μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ. Επειδή επαληθεύεται στην πράξη η προεκλογική εκτίμηση της παράταξής μας, ότι με το συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων "... το ΤΕΕ εκφράζει σήμερα τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης και όχι μια "συνισταμένη" των θέσεων όλων των μηχανικών, όπως ισχυρίζονται ορισμένες παρατάξεις...". Καλούμε όλους τους συναδέλφους να διαφυλάξουν και να απαιτήσουν τη γνήσιαεφαρμογή της απλής και ανόθευτης αναλογικής σε όλα τα αιρετά όργανα του ΤΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ