Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΗΜΝΟΣ
Ομόθυμη αντίθεση στα ανθυγιεινά σχέδια

ΛΗΜΝΟΣ (ανταπόκριση).-

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη μαζικών φορέων για την υγεία που διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο Λήμνου, στο Κυδάδειο κτίριο στη Μύρινα, την περασμένη Παρασκευή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των γιατρών του νοσοκομείου, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ, ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μύρινας, ο δήμαρχος Μούδρου, ο νομαρχιακός σύμβουλος Καλλιγερής, εκπρόσωπος του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, καθώς και του Σωματείου Οικοδόμων Λήμνου. Από τα κόμματα συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη σύσκεψη ο γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ, Γιάννης Πλάντζος, είπε ότι το νομοσχέδιο για την υγεία είναι κομμάτι του παζλ που μαζί με τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό συμπληρώνουν τα σχέδια του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης, για ξεπούλημα των πάντων της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, στο όνομα του κέρδους. Ο Γ. Πλάντζος μετέφερε το χαιρετισμό του βουλευτή του ΚΚΕ στο νομό, Σταύρου Σκοπελίτη, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη σύσκεψη. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γιατρός Φρ. Παπαδέλης αγνόησε την πρόσκληση του σωματείου και δεν παραβρέθηκε στη σύσκεψη, παρόλο που εκείνη την ημέρα βρισκόταν στη Λήμνο.

Ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Αλφόνσος εξέφρασε την αντίθεση της Ομοσπονδίας στα βασικότερα και ουσιαστικότερα σημεία του νομοσχεδίου που είναι τα ΠΕΣΥ, ο ΟΔΙΠΥ, η ιδιωτικοποίηση των υποστηρικτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων, η στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, η ουσιαστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων, η δημιουργία απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία, η διάλυση των κατακτήσεων στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ο θεσμός του μάνατζερ που αποκλείει τον κοινωνικό έλεγχο στη διαχείριση και λειτουργία των νοσοκομείων.

Ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρθηκε και στο νέο κτίριο του νοσοκομείου της Λήμνου και είπε ότι αυτό δεν υποστηρίζεται από ανάλογο προσωπικό και μηχανήματα. Τόνισε ότι με το υπάρχον έμψυχο και τεχνικό υλικό είναι αδύνατη η λειτουργία του και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν το νέο κτίριο λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα πεθάνει κόσμος...

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Λήμνου, Σπυριδάκη Δέσποινα, αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού σε σχέση και με τη λειτουργία του νέου κτιρίου, που παραμένει ημιτελές. Αναφερόμενη δε στην παράδοση της καθαριότητας του νοσοκομείου σε ιδιώτη, είπε ότι αυτή έγινε χειρότερη από ό,τι ήταν πριν.

Στη σύσκεψη μίλησαν οι δήμαρχοι Μύρινας και Μούδρου, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν ενημερώθηκαν, για το νομοσχέδιο που θίγει τη δημόσια δωρεάν υγεία, έγκαιρα και δήλωσαν ότι θα αντιδράσουν στις αρνητικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Ο δήμαρχος του Μούδρου έθεσε επιπλέον το αίτημα των κατοίκων της περιοχής του για ίδρυση και λειτουργία πολυιατρείου στο Μούδρο.

Την αντίθεσή τους στο αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο εξέφρασαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στη σύσκεψη. Ο εκπρόσωπος της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ «είδε» και θετικά σημεία στο νομοσχέδιο και είπε ότι θα μεταφέρει στην οργάνωσή του τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στη σύσκεψη.

Από τη σύσκεψη εγκρίθηκε ψήφισμα των μαζικών φορέων σύμφωνα με το οποίο εκφράζεται η αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφίσει η κυβέρνηση και προβάλλονται τα προβλήματα - αιτήματα για την αναβάθμιση της δημόσιας, δωρεάν υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ