Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Εγκαίνια το Σεπτέμβρη;

Με αυτοκινητοπομπή διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού «υποδέχονται» σήμερα οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) και των ελληνικών και ξένων αεροπορικών εταιριών, τους επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συνδέσμου Αεροπορικών Αρχών (JAA), που φτάνουν στην Αθήνα για ελέγχους στον τομέα ασφάλειας των πτήσεων. Συμμετέχουν, επίσης, και δύο Ομοσπονδίες εργαζομένων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Βέβαια, η κινητοποίηση των εργαζομένων στις πέντε ομοσπονδίες, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 2.30 μ.μ., κηρύχτηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη λειτουργία του αεροδρομίου Σπάτων, την καταστροφή του διαδρόμου του αεροδρομίου του Ελληνικού, την ιδιωτικοποίηση της ΟΑ και ό,τι όλα αυτά συνεπάγονται για το εργασιακό μέλλον των ίδιων. Επίσης, κηρύχτηκε ενόψει της νέας σύσκεψης που συγκαλεί αύριο ο υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών, Χρ. Βερελής, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την αδειοδότηση του αεροδρομίου Σπάτων. Θέμα το οποίο, όπως εκτιμάται, συνδέεται άμεσα και με την έλευση των επιθεωρητών του JAA. Επίσημα, βέβαια, ανακοινώθηκε ότι τα μέλη του JAA έρχονται στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του διοικητή της ΥΠΑ για να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως είναι οι αεροπορικοί κανονισμοί και η ασφάλεια των πτήσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι επικεφαλής των ξένων επιθεωρητών είναι ο τέως διοικητής της ΥΠΑ Γερμανίας. Οσον αφορά στα εγκαίνια λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, με δεδομένες τις σημαντικές εκκρεμότητες που υπάρχουν σήμερα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνουν το Σεπτέμβρη. Για το θέμα αυτό αναμένεται να κάνει επίσημες ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός την ερχόμενη Παρασκευή, μετά από σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ.

Με τη σημερινή τους κινητοποίηση οι εργαζόμενοι-μέλη των παραπάνω Ομοσπονδιών ζητούν: Να διατηρηθεί ο κυρίως διάδρομος του Ελληνικού, για να καλυφθούν οι ανάγκες της εθνικής άμυνας και των υπόλοιπων φορέων της πολιτείας (ΥΠΑ, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα κλπ.). Να παραμείνει η ΥΠΑ ενιαία και δημόσια με όλα τα αεροδρόμια κρατικά. Να σταματήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΟΑ. Να διατηρηθεί και να παραμείνει στο χώρο του το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στις αερομεταφορές.

Με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» ΥΠΑ (ΕΣΚ), επισημαίνει ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι και καλεί όλους τους εργαζόμενους σε αποφασιστική αναμέτρηση με την κυβέρνηση, που μόνο της μέλημα έχει το ξεπούλημα της χώρας. Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η ΕΣΚ είναι: ΥΠΑ ενιαία και 100% δημόσια, αρμόδια για όλα τα πολιτικά αεροδρόμια. Αμεση υπαγωγή του αεροδρομίου Σπάτων στην ΥΠΑ και ένταξή του στους κρατικούς αερολιμένες. «Η δυναμική διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων μπορεί να εξασφαλίσει τον κοινωνικό χαρακτήρα στις αερομεταφορές, το σύνολο των θέσεων εργασίας, προνόμια στην ΟΑ ως εθνικός αερομεταφορέας και ασφάλεια στις πτήσεις και στο έδαφος», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ