Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο Σύνταγμα για την Υγεία

  Παλλαϊκό συλλαλητήριο σήμερα έξω από τη Βουλή, στις 6 μ.μ.

Με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων των υγειονομικών, των εργαζομένων και των συνταξιούχων, στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ, θα διατρανωθεί σήμερα, έξω από τη Βουλή, στις 6 το απόγευμα, η αντίθεση στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας.

Το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής και σήμερα θα συνεχιστεί η κατ' άρθρον συζήτηση. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί την αντιμεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα: Ετσι, χτες, σε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αποφασίστηκε η αξιολόγηση των δαπανών (διάβαζε περικοπές των δαπανών) με έμφαση στα δημόσια νοσοκομεία και τους ΟΤΑ.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και τα θεραπευτήρια της Πρόνοιας, ύστερα από την 24ωρη απεργία, που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αντιδρώντας στο αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Τα κύρια σημεία διαφωνίας της ΠΟΕΔΗΝ στο νομοσχέδιο είναι:

  • Η κατάργηση της νομικής υπόστασης των νοσοκομείων.
  • Η εκχώρηση δραστηριοτήτων και αντικειμένων των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες.
  • Η κατάργηση της κοινωνικής εκπροσώπησης των εργαζομένων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα όργανα διοίκησης.
  • Η υποβάθμιση των διοικητικών - νοσηλευτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων.
  • Η λειτουργία απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία με απευθείας πληρωμή από τους πολίτες.
  • Η μη επίλυση χρόνιων οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί όλους τους υγειονομικούς και τους πολίτες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Επίσης η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει 3ήμερη πανελλαδική απεργία για σήμερα, αύριο και την Πέμπτη (30-31.1.2001 και 1.2.2001) και την πραγματοποίηση συνελεύσεων στις τοπικές της Ενώσεις. Ακόμη, η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει δυο τρίωρες στάσεις εργασίας την Πέμπτη 8.2.2001 και την Πέμπτη 15.2.2001, από τις 12 μ. έως τις 2 μ.μ.

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ έχουν αποφασίσει, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ και Δημοσίου. Επίσης έχουν δηλώσει συμμετοχή οι Ομοσπονδίες των Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΕΙ, Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών,Δέρματος και Ιματισμού και ο Σύλλογος των ΑποκλειστικώνΝοσοκόμων. Πρόσκληση συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει, με ανακοίνωσή της, και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Τον αγώνα των εργαζόμενων στο χώρο της Υγείας, για να μην περάσουν τα ανθυγιεινά μέτρα της κυβέρνησης, χαιρετίζει, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν αποφασιστικά μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει σε όλους τους εργαζόμενους και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Την πλήρη αντίθεσή του στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, που «ενισχύει την εμπορευματοποίηση της Υγείας, μετατρέπει τον ασθενή σε πελάτη, ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και συρρικνώνει αποφασιστικά το δημόσιο τομέα υγείας», εκφράζει, τέλος, σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλληνίας και Θράκης.

  • Αποχή από το διδακτικό και κλινικό έργο κάνουν οι Ιατρικές Σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ