Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΚΛΕΡΗΣ
Στόχος τους η κατάλυση της νομολογίας του ΣτΕ

«Η αναθεώρηση του άρθρου 24 γίνεται για να καταλύσουν τη νομολογία του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και για να εξυπηρετήσουν το πελατειακό σύστημα». Τη βαρυσήμαντη αυτή επισήμανση έκανε σε συνέντευξη στο «Ριζοσπάστη» της Κυριακής ο επίτιμος πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου Μιχάλης Δεκλερής, αρχιτέκτονας της αυστηρής νομολογίας υπέρ των δασών, ακτών και γενικά του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, που χάραξε το ΣτΕ την τελευταία δεκαετία.

Ο επίτιμος πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ στην ίδια συνέντευξη αναφέρει ότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς δεν έχουν να προσάψουν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο καμιά περίπτωση για μη υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. «Δεν υπάρχει καμιά υπόθεση, αναφέρει ο Μ. Δεκλερής, που να έχει υποστεί βλάβη το δημόσιο συμφέρον, αντιθέτως, παντού, το Τμήμα αυτό υπερασπίστηκε το δημόσιο συμφέρον και δεν ικανοποίησε πελατειακά αιτήματα. Εντεύθεν και αυτή η δυσφορία κατά του Ε΄ Τμήματος».

Οι προτάσεις για την αναθεώρηση των άρθρων 24, 94, 95 και 100, όπως επισημαίνει ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός, στρέφονται κατά του ΣτΕ και κατά των δικαστών γενικότερα. «Εγώ πιστεύω, συνεχίζει ο Μ. Δεκλερής, ότι η μεταρρύθμιση είναι σαφώς αντιδικαστική. Αντί, δηλαδή, να χτυπηθεί το πελατειακό σύστημα, πλήττεται η Δικαιοσύνη, η οποία είναι το ανάχωμα και εμπόδιο στο πελατειακό σύστημα».

Με την αναθεώρηση, επισημαίνει ο Μ. Δεκλερής επιδιώκουν τη μεταβολή σχεδόν του χαρακτήρα του Συμβουλίου της Επικρατείας και την αποδυνάμωσή του. «Το φέρνουν πράγματι βαρέως, συνεχίζει, ότι δεν μπόρεσαν να υπερισχύσουν του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στην αναμέτρησή τους ηττήθηκαν μέχρι τώρα. Το επιδίωξαν επανειλημμένως και υπήρξαν ανοιχτές συγκρούσεις. Δηλαδή, έχουμε συμπεριφορές, οι οποίες είναι απαράδεκτες και αδιανόητες για ένα αληθινό κράτος δικαίου».

Παράλληλα, ο Μ. Δεκλερής κάνει έκκληση να αποσυρθούν όλες οι προτάσεις, ακόμη και οι βελτιωμένες του Ε. Βενιζέλου, για την αναθεώρηση του άρθρου 24 και κάλεσε την κυβέρνηση να επιδείξει «μια γενναιότερη στάση», «να αποσύρει εντελώς τις προτάσεις της και να αφήσει ήσυχο το άρθρο 24».

Αναφέρθηκε και στο ρόλο των κινητοποιήσεων του κόσμου, αναγνωρίζοντας ότι επέδρασαν καταλυτικά και ανάγκασαν την κυβέρνηση να κάνει κάποιες υποχωρήσεις, καταθέτοντας τις «βελτιωμένες προτάσεις». «Εθιξαν τη βασική ευαισθησία και το αίσθημα αξιοπρέπειας αυτού του λαού, είπε ο Μ. Δεκλερής. Εδώ εμφανίστηκε το φαινόμενο της αυθορμήτου λαϊκής αντιδράσεως, η οποία γίνεται και ερήμην των κομμάτων. Με εξαίρεση ιδίως του ΚΚΕ, που αντέδρασε μέσα στην αναθεωρητική επιτροπή, τα άλλα πολιτικά κόμματα δεν αντιδρούν. Δε συνδέονται με το κίνημα αυτό κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24. Αυτό είναι αυτόνομο κίνημα του λαού, ο οποίος δε δέχεται την αφαίρεση των ελευθεριών του. Η αντίδραση του κόσμου ήταν πηγαία και αποτελεσματική και κατά την άποψή μου δείχνει ότι στη χώρα μας το επίπεδο της οικολογικής συνειδήσεως είναι αρκετά υψηλό».

Τέλος, ο επίτιμος πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι με κάποιες από τις προτεινόμενες προτάσεις, ιδιαίτερα για τη Δικαιοσύνη, «εγκαινιάζει περίοδο συνταγματικής ανωμαλίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ