Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ «ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Πρώτη διαδήλωση η χτεσινή συναυλία

  Ακολουθεί, αύριο Τετάρτη, η περικύκλωση της Βουλής, στις 5 το απόγευμα

Φαινόταν μια διαφορετική βραδιά. Φαινόταν... γιατί δεν υπήρξαν ομιλίες χθες βράδυ στο Σύνταγμα, καθώς, όπως έλεγαν οι διοργανωτές, στόχος ήταν «να μιλήσουμε με άλλους τρόπους για τα ίδια πράγματα». Και πράγματι ήρθαν οι στίχοι των ποιητών - διαχρονικοί και ευαίσθητοι - να περιγράψουν ό,τι σήμερα τα μεγάλα συμφέροντα και τα κόμματα της κυρίαρχης πολιτικής πάνε να εξαφανίσουν. Ηρθαν οι νότες των μουσικών, οι εκπληκτικές ερμηνείες των καλλιτεχνών, οι αξέχαστες συνθέσεις μεγάλων δημιουργών μας να ταξιδέψουν τα μάτια και το νου των Αθηναίων, όσων χθες αψήφησαν τον «κακό καιρό» και ήθελαν με την παρουσία τους να δηλώσουν την απόφασή τους να προστατέψουν την εθνική μας κληρονομιά: Τα δάση που περπατάμε, τον αέρα που αναπνέουμε, τη γη που πατούμε, το νερό που πίνουμε...

Κατά τ' άλλα, ήταν μια δυναμικότατη πολιτική διαδήλωση αυτή που έγινε στο Σύνταγμα, κόντρα και στις επιθυμίες όσων δεν έκρυψαν την προσπάθειά τους να την παρουσιάσουν ως λίγο «τραλαλά φιέστα, να περνά η ώρα, να εκτονώνεται ο κόσμος».

Οσοι πήραν μέρος - ήταν αρκετοί, θα μπορούσε να ήταν και περισσότεροι - έκαναν καθαρό πως όλα για όσα διαδήλωναν δεν πουλιούνται και, πολύ περισσότερο, δεν αγοράζονται. Ηρθαν να προειδοποιήσουν αυτούς που εγκληματούν στο κορμί της χώρας ότι αξία για το λαό δεν είναι το πώς θα γεμίσουν οι τσέπες των λίγων από το τσιμέντο στα δάση, αλλά κυρίως πώς θα γεμίσουν αύριο τα ...πνευμόνια και οι ψυχές των παιδιών τους. Και υιοθέτησαν το στίχο του αλησμόνητου ποιητή Νίκου Καρούζου για «να γυρίσουν τις πλάτες τους στο μέλλον, στο μέλλον που φτιάχνετε, όπως θέλετε»: «Μην αμελήσετε να πάρετε μαζί σας νερό. Το μέλλον έχει πολύ ξηρασία»...


Οσοι κατέβηκαν χθες στο Σύνταγμα - ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των 200 συνεργαζόμενων οργανώσεων κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 94, 95 και 100 του Συντάγματος - ήξεραν πολύ καλά την αλήθεια του παραπάνω στίχου. Τα πανό που από νωρίς το απόγευμα είχαν στηθεί μπροστά από την κεντρική εξέδρα ήταν η μεγάλη απόδειξη: «Οχι στην άλωση της φύσης», «Οχι στο οικολογικό έγκλημα», «Μην πουλάτε τη ζωή μας», «Το περιβάλλον πιο πάνω από το κέρδος».

«Καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να ενώσει τη φωνή του με τη δική μας και να συμμετάσχει στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις μας που κλιμακώνονται», είπε, ανοίγοντας τη χθεσινή συναυλία, η ηθοποιός Κάτια Γέρου. Και κάλεσε «όσους σήμερα λείπουν», στον αυριανό (Τετάρτη) «αποκλεισμό» της Βουλής, στις 5 το απόγευμα, όταν ...εντός των τειχών θα συζητείται η αναθεώρηση του άρθρου 24, που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, που αφορά τις ζωές όλων μας.

Το πρώτο τραγούδι της βραδιάς ήρθε από το συγκρότημα «Γλυκιά Τιμωρία» και αμέσως μετά η αισθαντική φωνή της Αλίκης Καγιαλόγλου ταξίδεψε τους Αθηναίους στα μουσικά μονοπάτια του Μάνου Χατζηδάκη, στους ευαίσθητους προβληματισμούς του Νίκου Γκάτσου. Η ιστορία του Κεμάλ, «ενός νεαρού πρίγκιπα της Ανατολής που νόμιζε πως θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο», τραγουδήθηκε από όλους. Κι όταν η «καληνύχτα» ήρθε με τη θλιβερή διαπίστωση του ποιητή πως «αυτός ο κόσμος δε θ' αλλάξει ποτέ», η ερμηνεύτρια θέλησε να ξεκαθαρίσει: «Ο κόσμος δεν αλλάζει μ' έναν. Μας χρειάζεται όλους».

«Σ' αυτούς που λείπουν», αφιέρωσε το τραγούδι του, στη συνέχεια, ο Γ. Αλουπογιάννης και οι «Τέσσερις εποχές». «Το χαμόγελό σου είναι αυτό που λείπει», ο στίχος γεμάτος νόημα. Η Μαρίνα Σκιαδαρέση προτίμησε δύο τραγούδια από το ξένο ρεπερτόριο, τα οποία και παρουσίασε εκπληκτικά, λέγοντας προηγουμένως πως «τα δάση και η φύση ανήκουν μόνο στους ανθρώπους». Αμέσως μετά, σειρά στη σκηνή πήραν «τα ψέματα» των Τσοπάνα - Rave, οι οποίοι προειδοποίησαν τους συγκεντρωμένους: «Τέτοια σημαντικά ζητήματα δε λύνονται από το κρεβάτι. Προσέξτε κάποια μέρα θα μας κάψουν ζωντανούς και δε θα το πάρουμε χαμπάρι»...

Το συγκρότημα «Σύννεφο με παντελόνια» ακολούθησε, ερμηνεύοντας το ομώνυμο τραγούδι τους, για να βγει μετά στη σκηνή ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Τα «χαιρετίσματα» και το «Δεν πάει άλλο» τραγούδησε ο δημοφιλής καλλιτέχνης, ενώ απευθυνόμενος προς το κοινό είπε: «Πρέπει να φυτέψετε περισσότερα δέντρα, τα αδέσποτα σκυλιά είναι πιο πολλά και δεν έχουν σήμερα πού να κατουρήσουν...». Η συγκλονιστική του παρουσία έκλεισε με τον στίχο «πες του να φύγει και να πάει να...», που τον τραγούδησε όλος ο κόσμος. Ακολούθησαν στη σκηνή η Μελίνα Κανά, ο «Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ», οι Activ Member, η Βαβυλώνα, ο Βαγγέλης Γερμανός κ.ά.

Στη χθεσινή συναυλία παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Αντ. Σκυλλάκο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, ο Π. Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Μπέης κ.ά.

Αύριο η «περικύκλωση» της Βουλής

Νέο συλλαλητήριο διοργανώνουν ξανά αύριο οι εκατοντάδες φορείς, οι απλοί εργαζόμενοι, που ενώθηκαν ενάντια στην αναθεώρηση των άρθρων 24, 94, 95 και 100 του Συντάγματος. Στις 5 μ.μ. διοργανώνουν συμβολική «περικύκλωση» της Βουλής.

Μιλώντας στο «Ρ», η Βέρα Καραγιάννη, μέλος της Γραμματείας της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», κάλεσε το λαό της Αθήνας να συμμετάσχει στην αυριανή κινητοποίηση, «δίνοντας ένα βροντερό μήνυμα αντίστασης στην περιβαλλοντοκτόνα αναθεώρηση του Συντάγματος που προωθεί η κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί, τόνισε η Β. Καραγιάννη, και να απαιτήσουμε καμία αναθεώρηση του άρθρου 24, καμία ανατροπή της υπάρχουσας νομολογίας προστασίας των δασών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ