Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Συνεχίζουν στη διεκδίκηση ουσιαστικής μόρφωσης

Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας  

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των μαθητών στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των μαθητών στην Αθήνα
Σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, αλλά και κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98 απαίτησαν χτες μαθητές από την Αθήνα και τον Πειραιά, που διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας. Η χτεσινή κινητοποίηση έγινε με απόφαση των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων.

«15% για την παιδεία πουλήστε κάνα πύραυλο και πάρτε μας βιβλία», έγραφε το πανό που κρατούσαν στην κεφαλή της πορείας οι μαθητές. Γεμάτη ζωντάνια και ιδιαίτερο παλμό ήταν η πορεία που ακολούθησε και είχε προορισμό το υπουργείο Παιδείας. Χαρακτηριστικό και της χτεσινής κινητοποίησης η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης που ακολουθούσε την πορεία, αλλά είχε κατακλύσει και τους γύρω δρόμους. Γεγονός που έκανε τους μαθητές να φωνάζουν συνέχεια ότι «Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία», αλλά και «Κάντε τα σχολεία δικαστήρια, μήπως και γλιτώσουμε τα φροντιστήρια».

«Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται», ήταν μερικά από τα συνθήματα που δόνησαν την ατμόσφαιρα. Μόλις η πορεία έφτασε στη Μητροπόλεως, για ακόμη μια φορά, «κόπηκε» λίγο πριν το υπουργείο Παιδείας, αφού μια κλούβα της αστυνομίας είχε αποκλείσει το πέρασμα προς αυτό.

Αντιπροσωπεία των μαθητών συναντήθηκε με τον Γιάννη Κυρτάτο, διευθυντή σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στον οποίο παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Επιστρέφοντας στη συγκέντρωση η αντιπροσωπεία των μαθητών έκανε δηλώσεις ο Θεοδόσης Μπενάτος, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, ο οποίος τόνισε ότι και από τη χτεσινή συνάντηση δε βγήκε τίποτε ουσιαστικό, το οποίο άλλωστε ήταν και αναμενόμενο. «Αυτή η πολιτική που ακολουθείται στην παιδεία είναι αυτή που έχει πετάξει χιλιάδες συμμαθητές μας στο δρόμο, αλλά και στα υποβαθμισμένα ΤΕΕ. Εμείς θα συνεχίσουμε με κάθε μέσο τον αγώνα μας, απαιτώντας την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων και διεκδικώντας ένα 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους».

Μάλιστα, μαθητές που συμμετείχαν στη χτεσινή κινητοποίηση κατήγγειλαν ότι χτες οι διευθυντές των σχολείων αποφάσισαν πως ήταν η μέρα για να γίνουν εκλογές σε πολλά σχολεία, γεγονός που απέτρεψε πολλούς μαθητές να συμμετέχουν στην πορεία.

Στη Μακεδονία και άλλες πόλεις

Μαχητική πορεία πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι μαθητές και οι μαθήτριες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού των Ημερήσιων Σχολείων της Θεσσαλονίκης. Οι νέοι και οι νέες με τα πανό και τα συνθήματά τους δήλωσαν αποφασισμένοι να απαντήσουν στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, συνεχίζοντας τον αγώνα για ένα άλλο σχολείο 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν, ενιαίο για όλους, που θα τους δίνει τη βασική εκπαίδευση και τα εφόδια πριν οποιαδήποτε επιλογή ζωής. Οι μαθητές ξεκίνησαν λίγο μετά το μεσημέρι από το Αγαλμα του Βενιζέλου και αφού διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους έφτασαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου και θυροκόλλησαν ψήφισμα. Ανάμεσα στα σχολεία που οι μαθητές έκαναν αποχή και συμμετείχαν στην πορεία μετά από αποφάσεις των 15μελών ή γενικών συνελεύσεων ήταν το 1ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, το 3ο Καλαμαριάς, το 2ο Μαλακοπής, το 2ο Πολίχνης, το 1ο Λύκειο Ανω Τούμπας και το 1ο Λύκειο Κάτω Τούμπας, τα ΤΕΕ Ευκλείδη και Σταυρούπολης και το 4ο Γυμνάσιο Συκεών.

Μετά την πορεία τα μέλη του Συντονιστικού με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από άλλα σχολεία συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους σε τοπικό επίπεδο, μέχρι την 7η Δεκέμβρη που θα οργανωθεί παμμαθητικό συλλαλητήριο. Επίσης την Κυριακή θα συνεδριάσει και πάλι το Συντονιστικό στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για να αποφασίσει πιο συγκεκριμένα για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Αποχές από τα μαθήματά τους και πορείες πραγματοποίησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες και σ' άλλες πόλεις της Μακεδονίας.

Στη Βέροια οι μαθητές του 3ου, 4ου και 5ου Ενιαίου Λυκείου έκαναν αποχή, ενώ εκατοντάδες συμμαθητές τους από το 2ο ΤΕΕ μετά από γενική τους συνέλευση απέκλεισαν το δρόμο Βέροιας -Νάουσας.

Στην Κοζάνη μεγάλη και μαχητική πορεία έκαναν οι μαθητές του 2ου και 3ου Λυκείου στους κεντρικούς δρόμους και κατέληξαν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου και επέδωσαν ψήφισμα. Μετά την πορεία οι μαθητές συγκεντρώθηκαν και εξέλεξαν Συντονιστικό, ενώ πήραν αποφάσεις για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους.

Στη Φλώρινα απείχαν από τα μαθήματα τους οι μαθητές του 1ου και 2ου ΤΕΕ, ενώ οι μαθητές του 1ου Λυκείου πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και αποφάσισαν να κάνουν εκλογές.

Μαθητικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Πάτρα, Ηράκλειο και Χαλκίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ