ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Ανακοίνωσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την επόμενη σεζόν

� Nikos Psathoyiannakis

Πλούσιος είναι ο προγραμματισμός του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για τη θεατρική περίοδο 2019 - 2020, χρονιά που συμπληρώνει και 30 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Στη νέα καλλιτεχνική περίοδο θα ανέβουν διακεκριμένα έργα της παγκόσμιας και ελληνικής λογοτεχνίας επί σκηνής, με στόχο την ουσιαστικότερη σύνδεση του θεάτρου με το λαό της πόλης των Πατρών και την προσέγγιση ενός καινούργιου θεατρικού κοινού.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα των επόμενων μηνών:

Κεντρική Σκηνή

Η παράσταση «Οι Τόποι είναι ήχοι», σε σκηνοθεσία Μαρίας Φλωράτου, θα επαναληφθεί και φέτος (6, 7 και 8 Δεκέμβρη). Η παράσταση επικεντρώνεται στην παραμονή στην Πάτρα του σπουδαίου μουσικού Γιάννη Ζουγανέλη, που «έφυγε» από τη ζωή πριν 13 χρόνια. Η ιστορία εξελίσσεται στα τέλη του 1950, μετά το πέρας του πολέμου, όταν η πόλη εισέρχεται στην περίοδο της αντιπαροχής, της αστικοποίησης και της ραγδαίας εκβιομηχάνισης. Στην παράσταση συμμετέχουν πολίτες της Πάτρας και η Μπάντα του Δήμου Πατρέων. Η παράσταση βασίζεται στο κείμενο «Ολα Τούμπα», του Κωνσταντίνου Μάγνη. Ερμηνεύει ο Γεράσιμος Γεννατάς.

Από τις 27 Δεκέμβρη θα ανέβει η παράσταση «Ανθρωποι και ποντίκια» του Τζον Στάινμπεκ, σε νέα γραφή για το θέατρο, του Σταύρου Τσακίρη και σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη. Ο Τζον Στάινμπεκ θεωρεί ότι ο ρόλος του συγγραφέα «είναι επιφορτισμένος με το καθήκον να αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία και τα σφάλματα του ανθρώπου, να φέρει στο φως τα σκοτεινά και επικίνδυνα όνειρα, με σκοπό να βελτιώσει τη ζωή του». Στο έργο «Ανθρωποι και ποντίκια» απεικονίζονται οι συνθήκες ζωής των εργατών στην αμερικανική ύπαιθρο, ενώ στο προσκήνιο τοποθετείται η συγκινητική, βαθιά και τραγική φιλία δυο φαινομενικά αντίθετων χαρακτήρων...

Παιδική Σκηνή

Από τις 7 Γενάρη θα ανέβει η παράσταση «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα», σε σκηνοθεσία Μαίρης Ανδρέου, βασισμένη σε ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα βιβλία του Μενέλαου Λουντέμη. Παρακολουθούμε την ιστορία του Μέλιου, ενός φτωχού και ορφανού αγοριού που διψά για μόρφωση. Φως, στήριγμα και οδηγός του σε αυτήν τη διαδρομή είναι ο δάσκαλός του, ο οποίος τον βοηθάει να φύγει απ' το χωριό και να συνεχίσει τις σπουδές του στην πόλη. Το ταξίδι του αυτό προς την ενηλικίωση, που κυλά όπως το μεγάλο ποτάμι της πολιτείας του, άλλοτε με ορμή και άλλοτε γαλήνια, άλλοτε με πίκρες και άλλοτε με χαρές, θα τον σημαδέψει για πάντα.

Αρμα Θέσπιδος

Στις 20 Γενάρη το «Αρμα Θέσπιδος» θα παρουσιάσει στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» την «Γκόλφω» του Σπυρίδωνα Περεσιάδη σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Χρήστου Στρέπτκου. Οπως σημειώνει ο Χ. Στρέπτκος: «Δυο νέοι, ερωτευμένοι και αθώοι, αντιμετωπίζουν έναν κόσμο συμφερόντων και συμβιβασμών. Ο έρωτας της Γκόλφως βασίζεται στην άδολη αγάπη και στον όρκο της αιώνιας πίστης. Απέναντι βρίσκονται οι περιουσίες, οι άρχοντες, τα προξενιά, η φτώχεια και όλος ο "ενήλικος" κόσμος των "πλούσιων και φτωχών"...».

«Αμλετ» στο ιστορικό «Αμφι-Θέατρο»

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου ανεβάζει τον «Αμλετ», το εμβληματικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που θα ανοίξει στις 11 Δεκέμβρη το κλειστό εδώ και οκτώ χρόνια «Αμφι-Θέατρο», του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου (Αγγελικής Χατζημιχάλη 15 και Αδριανού 111).

Η παράσταση ανεβαίνει στο «Αμφι-Θέατρο» 28 χρόνια μετά απ' αυτήν σε σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου. Το «Αμφι-Θέατρο» θα ανοίξει για μια σεζόν, ενώ θα διατηρηθεί η φυσική φθορά του χώρου, ο οποίος παραμένει κλειστός έως σήμερα.

Οπως σημειώνει η Κ. Ευαγγελάτου, «ο "Αμλετ" είναι ένα έργο γεμάτο αναφορές στην υποκριτική και την υποκρισία: Από την παράσταση που στήνει ο Αμλετ για να παγιδεύσει τον βασιλιά έως την σκηνοθετημένη (;) τρέλα του και από τους μακροσκελείς, απόλυτα θεατρικούς μονολόγους του κεντρικού προσώπου έως την απέχθειά του για καθετί που "φαίνεται αλλά δεν είναι".

Η παράσταση ερευνά τον τρόπο με τον οποίο το έργο διαταράσσει το όριο μεταξύ Θεάτρου και πραγματικότητας, εκθέτοντας τους μηχανισμούς της θεατρικής τέχνης. Παράλληλα, στο επίκεντρο της ανάγνωσής μας τίθεται ο θάνατος - όχι απλώς ο φυσικός θάνατος και η φιλοσοφική αναρώτηση για το μετά, αλλά, κυρίως, ο θάνατος του Θεάτρου: Η θνησιγενής τέχνη του Θεάτρου, η παλαιά γενιά που εξαφανίζεται δίνοντας τη θέση της στην νέα, τα φαντάσματα που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, το νήμα των τριάντα ετών που συνδέει τον παλαιό Φόρτινμπρας με τον νέο, τον παλαιό Αμλετ με τον γιο του, και την παράσταση του 1991 με την φετινή».

Στο ρόλο του Αμλετ ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

Πρωταγωνιστούν: Νίκος Ψαρράς, Αννα Μάσχα, Δημήτρης Παπανικολάου, Αμαλία Νίνου, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Γιώργος Ζυγούρης, Γιάννης Κότσιφας, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Βασίλης Μπούτσικος. Σε βίντεο εμφανίζεται ο Γιάννης Φέρτης.

Παραστάσεις: Τετάρτη και Κυριακή στις 20.00, Πέμπτη στις 20.30, Παρασκευή στις 21.00 και Σάββατο στις 17.30 και τις 21.30.

Επιστρέφει η «Λίμνη των Κύκνων» για έξι παραστάσεις

Η πετυχημένη παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) «Λίμνη των Κύκνων» του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, σε χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου και μουσική διεύθυνση του Δημήτρη Μποτίνη, επιστρέφει για έξι παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σ. Νιάρχος», στις 22, 24, 26, 27, 29 και 31 Δεκέμβρη.

Η «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι διαχρονικά συναρπάζει και συγκινεί το κοινό, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί πρόκληση στην καριέρα των χορευτών, αφού οι δεξιοτεχνικές ικανότητες και ο λυρισμός που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ερμηνεία του έργου υπερβαίνουν σχεδόν τα ανθρώπινα όρια. Παράλληλα, πρόκειται για ένα μουσικό έργο μεγάλων ερμηνευτικών απαιτήσεων.

H παραγωγή της «Λίμνης των Κύκνων» από το Μπαλέτο της ΕΛΣ αντιπαραθέτει εκτενή κομμάτια της πρωτότυπης χορογραφίας του μπαλέτου των Πετιπά / Ιβάνοφ, με μια νέα χορογραφική ματιά, επιχειρώντας να θέσει ερωτήματα, αλλά και να αναζητήσει απαντήσεις για το πώς μπορούν να «ξαναδιαβαστούν» σήμερα τα μεγάλα έργα του ρεπερτορίου του κλασικού χορού.

Συμμετέχουν οι Α' χορευτές, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Θα αποκατασταθεί μπροστά στα μάτια του κοινού

Η «Πιετά» (αποκαθήλωση) του Μιχαήλ Αγγελου, που βρίσκεται στη Φλωρεντία, θα αποκατασταθεί μπροστά στα μάτια των επισκεπτών του μουσείου όπου φιλοξενείται.

Το γλυπτό φιλοτεχνήθηκε γύρω στα 1550, όταν ο καλλιτέχνης ήταν 80 ετών, και απεικονίζει τον Χριστό μετά από την αποκαθήλωσή του από τον σταυρό, υποστηριζόμενο από την Παναγία, τη Μαρία Μαγδαληνή και έναν άνδρα που μοιάζει με τον καλλιτέχνη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχει καθαριστεί ξανά στο παρελθόν. Ετσι, στα εκατοντάδες χρόνια που μεσολάβησαν από τη δημιουργία του, στρώματα κεριού και σκόνης έχουν καλύψει το γλυπτό. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2020 και το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ