ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 3 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πολιτισμός» προεκλογικών εγκαινίων

Κρήνη του Θεαγένους στα Μέγαρου.
Κρήνη του Θεαγένους στα Μέγαρου.
Οι εκλογές της μακέτας και της κορδέλας δεν άφησαν έξω ούτε το υπουργείο Πολιτισμού, του οποίου η πολιτική ηγεσία ακόμα και την τελευταία Κυριακή πριν τις εκλογές περιφέρεται, εγκαινιάζοντας Μουσεία, ακόμα και προσωρινά. Και είναι τόσο συχνά, που γίνεται αξιοπερίεργο το πώς καθίσταται δυνατόν στο παρά πέντε, δηλαδή μόνο σε διάστημα δύο εβδομάδων, να «παραδίδονται» τέσσερα Μουσεία, τα ίδια μάλιστα για τα οποία μέχρι πρόσφατα ο χρόνος κυλούσε εις βάρος τους και υπήρχαν προβλήματα και εμπλοκές. Πρόκειται για κάποιο θαύμα;

Τα χτεσινά εγκαίνια αφορούσαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Μεγάρων, που στεγάζεται στο παλιό Δημαρχιακό Μέγαρο, αλλά προσωρινά, μέχρι να χτιστεί άλλο Μουσείο σε έκταση που παραχώρησε ο Δήμος. Κι ενώ εσπευσμένα ανοίγει μια μικρή συλλογή, δεκάδες αντικείμενα από ανασκαφές στα Μέγαρα, στοιβάζονται επί σειρά ετών σε λίγα τετραγωνικά μέτρα αποθηκών. Αλλά οι αποθήκες δεν εγκαινιάζονται...

Στο ισόγειο του παλιού Δημαρχιακού Μεγάρου, κτίριο του 19ου αιώνα, εκτίθενται αγάλματα, επιγραφές, αναθηματικά και επιτάφια ανάγλυφα, ενώ στον όροφο φιλοξενούνται αγγεία και άλλα μικροαντικείμενα που προέρχονται κυρίως από ταφικά σύνολα. Επίσης, σε δύο προθήκες παρουσιάζονται αγγεία και ειδώλια της δυτικής Μεγαρίδας. Σημειώνεται ότι αν και τα Μέγαρα ιδρύθηκαν τον 11ο αιώνα, οι πρώτες αρχαιολογικές μαρτυρίες χρονολογούνται στη Γεωμετρική Εποχή (9ος-8ος αι.). Το 146 π. Χ. κυριεύονται από τους Ρωμαίους και γνωρίζουν πάλι μέρες ευημερίας επί Αδριανού.

Μουσικές «διαδρομές»
Η Λυδία Κονιόρδου
Η Λυδία Κονιόρδου
  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο «Αυτοπροσωπογραφίες», που διοργανώνει η Ορχήστρα των Χρωμάτων, στο Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη (Πολυγνώτου 9-11, Πλάκα), σήμερα (8.30μμ) φιλοξενείται η Λυδία Κονιόρδου. Η ηθοποιός καθρεφτίζεται μέσα από τις μουσικές, τους στίχους και τις εικόνες, που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά της.
  • Χορευτής, χορογράφος αλλά και σκηνοθέτης ειδικών μουσικών παραστάσεων, ο Δημήτρης Παπάζογλου αποκαλύπτει μια άλλη ιδιότητά του, αυτή του τραγουδιστή, στις τρεις παραστάσεις του, σήμερα, στις 10 και 17/4, στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18). «Πρόσωπα» είναι ο τίτλος των παραστάσεων - μουσική αναδρομή σε συνεργασίες του με καλλιτέχνες όπως οι Αλ. Βουγιουκλάκη, Στρ. Διονυσίου, Μαρινέλα, Γ. Πάριος, Αλκ. Πρωτοψάλτη, Γ. Μαρίνος κ.ά., τραγούδια από τον κινηματογράφο και το θέατρο.
  • Εμπνευσμένο από το λογοτεχνικό αριστούργημα του Χέρμαν Μελβίλ «Μόμπι -Ντικ» είναι το μουσικοχορευτικό θέαμα με τον ομώνυμο τίτλο των Πoλ Στέμπινγκς και Φιλ Σμιθ, που θα παρουσιαστεί σήμερα και αύριο, στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο της σειράς «Γέφυρες». Πρόκειται για μια παραγωγή του συγκροτήματος «Δε Αμέρικαν Ντράμα Γκρουπ Γιούροπ», στην οποία οι μόνιμοι συνεργάτες του (χορογράφοι, μουσικοί, ηθοποιοί) συμπράττουν με νέους καλλιτέχνες.
  • Εργα Μότσαρτ, Τσαϊκόφσκι και Μρίττεν παρουσιάζει το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δήμου Αθηναίων, σήμερα (8.30μμ), στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης). Στον ίδιο χώρο, την Τετάρτη (8.30μμ) θα δώσει συναυλία η Μπιγκ Μπαντ του Δήμου, υπό τη διεύθυνση του Θανάση Ζέρβα. Είσοδος ελεύθερη.
  • Ενα «διάλογο» ανάμεσα σε δύο έγχορδα (δυο βιολιά και βιολί - βιόλα) αποτελεί η συναυλία των Μαρίνας Χαραλαμπίδου - Λελάκη και Ιριδας Λουκά, σήμερα (9μμ), στην αίθουσα συναυλιών «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41). Θα παρουσιάσουν έργα Τέλεμαν, Χάλβορσεν, Κλεζίνσκι και Μότσαρτ.
Τέλος και αρχή παραστάσεων
«Μια ζωή θέατρο» μέχρι τις 23 Απριλίου, στο «Απλό»
«Μια ζωή θέατρο» μέχρι τις 23 Απριλίου, στο «Απλό»
  • Μέχρι την Κυριακή 23 Απριλίου θα παίζεται το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ «Μια ζωή θέατρο», που παρουσιάζει, στη Νέα Σκηνή του «Απλού Θεάτρου», ο καλλιτεχνικός οργανισμός «Φάσμα». Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Κώστα Βασαρδάνη, Δημήτρη Καταλειφού και Πάνου Παπαδόπουλου, σκηνοθεσία και σκηνικά Πάνου Παπαδόπουλου, κοστούμια Σάντρας Στεφανίδου - Πάνου Παπαδόπουλου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Δημήτρης Καταλειφός και Κώστας Βασαρδάνης. Το έργο του Χάρολντ Πίντερ «Νεκρή Ζώνη» θα παίζεται και μετά το Πάσχα, στην Κεντρική Σκηνή του «Απλού Θεάτρου». Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Ελένης Καραΐνδρου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ηλίας Λογοθέτης, Στέλιος Καλογερόπουλος, Γιώργος Μωρόγιαννης και Δημοσθένης Παπαδόπουλος.
  • Πρεμιέρα, αύριο, στο θέατρο «Πολιτεία» με αργεντίνικο τάνγκο. «Cafe Concert» από την «Seresta Dance Company», σε χορογραφία και σκηνοθετική επιμέλεια Χριστίνας Μπέσκου, σκηνικά Γιώργου Κίτοβα, κοστούμια Αντώνη Βολανάκη, φωτισμούς Παύλου Ζαμανόπουλου. Στο πιάνο ερμηνεύει ζωντανά η Ευρυδίκη Αμπάλοβα. Ερμηνεύουν: Χριστίνα Μπέσκου, Βερόνικα Κιουτέλ, Πάμπλο Μεντίσι, Γιάννα Μαυρογιώργη, κ.ά. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ελβίρα Μπαρτζώκα και Τάκης Λουκάτος.
  • Ξεκίνησαν στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής οι παραστάσεις του έργου «Ωχ! τα νεφρά μου» του Μπάμπη Τσικληρόπουλου, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου, σκηνικά - κοστούμια Ντούλης Νικολοπούλου - Δημητροπούλου, μουσική Ηρακλή Πασχαλίδη. Παίζουν: Τάκης Βαμβακίδης, Παναγιώτης Σταματόπουλος, Ελένη Μαρσίδου, Νίκος Γκέγας. Παραστάσεις θα δίνονται μέχρι τις 16 Απριλίου.
Μουσικό σεμινάριο

Σεμινάριο λαϊκής μουσικής διοργανώνει το Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» σε συνεργασία με τον γνωστό δεξιοτέχνη και συνθέτη Θανάση Πολυκανδριώτη, σήμερα (7-9μμ), στο ωδείο (Αγ. Λαύρας 95, Ανω Πατήσια). Στόχος του σεμιναρίου, που απευθύνεται σε ερμηνευτές και μαθητές λαϊκών οργάνων, είναι η καταγραφή και παρουσίαση της λαϊκής μας μουσικής παράδοσης. Είσοδος ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2232.339 και 2287.555.

Εκφραστική πολυμορφία

Εκθεση αφιερωμένη στον τελευταίο κύκλο εργασίας του γλύπτη Αλέξανδρου Πατσούλη (1955-1998), εγκαινιάζεται στις 11 του Απρίλη (7μμ) στο «Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα» (Αρματολών και Κλεφτών 48). Θα εκτεθούν δύο ενότητες από την καλλιτεχνική παραγωγή του γλύπτη: το μνημειακό του αφιέρωμα στο τετράγωνο, το οποίο είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1994 στον ίδιο εκθεσιακό χώρο, μαζί με την ενότητα των γλυπτών που δούλεψε μέχρι το καλοκαίρι του 1998, λίγους μήνες πριν τον πρόωρο θάνατό του. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 του Μάη.

Στις 12 του Απρίλη (7μμ) εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μπενετάτου» (Δρόση και Δροσίνη, πλ. Σολωμού, Ψυχικό) ομαδική έκθεση γλυπτικής, ζωγραφικής, φωτογραφίας και κοσμήματος, των Αποφοίτων της Σχολής Μωραΐτη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 του Απρίλη.

Σύμβαση για τη Συλλογή Κωστάκη

Τα 14 περίπου δισεκατομμύρια θα φτάσει η αγορά της Συλλογής Κωστάκη, αν και μέχρι πρόσφατα λεγόταν ότι το τίμημα δε θα ξεπεράσει τα 9 δισ. Χτες υπογράφτηκε η σύμβαση για τη δανειοδότηση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από την Εθνική Τράπεζα και την ΕΤΒΑ, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και η σύμβαση μεταβίβασης της συλλογής από την οικογένεια Κωστάκη στο Μουσείο.

Θυμίζουμε ότι τα έργα της συλλογής φυλάσσονται από το 1998 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Μονής Λαζαριστών. Η διαδικασία αγοράς της συλλογής ξεκίνησε όταν υπουργός Πολιτισμού ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έτσι ο νυν υπουργός Ανάπτυξης άδραξε την ευκαιρία να κάνει πανηγυρικές δηλώσεις δεδομένου ότι η συλλογή θα εκτεθεί στη Θεσσαλονίκη, που είναι η εκλογική του περιφέρεια.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι μια μεγάλη επένδυση πραγματοποιείται για πρώτη φορά όχι σ' έναν κτιριολογικό προγραμματισμό, αλλά στο ίδιο το πολιτιστικό περιεχόμενο χάριν της οποίας κατασκευάζονται και οι κτιριακές και άλλες υποδομές».

Βέβαια, η κτιριακή υποδομή που αφορά στη Συλλογή Κωστάκη αποτελεί ακόμα εκκρεμότητα, παρά τη μεγάλη εικαστική σημασία της αγοράς από τη χώρα των έργων της Ρώσικης Πρωτοπορίας. Οι διαπραγματεύσεις για το τελικό τίμημα των έργων, που τελικά υπερβαίνει τις αρχικές προβλέψεις και διαθέσεις, διήρκεσαν περίπου δύο χρόνια.

Σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το ίδιο θέμα.

Βυζαντινό ένδυμα και παιδί

«Ο μαγικός κόσμος της βυζαντινής ενδυμασίας», είναι το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εικονικής Πραγματικότητας, που πλαισιώνει την έκθεση «Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες - 4.000 χρόνια ελληνικής φορεσιάς», η οποία πραγματοποιείται στο Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (Πειραιώς 254, Ταύρος). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα - εμπειρία, που απευθύνεται στους μαθητές που επισκέπτονται την έκθεση. Στόχος του είναι να αναβιώσει την τελετουργική διάσταση της βυζαντινής ενδυμασίας μέσα από ένα εικονικό αφηγηματικό περιβάλλον, που θυμίζει παραμύθι. Οι μαθητές μπορούν να περιπλανηθούν μέσα σε έναν πολύχρωμο εικονικό κήπο, όπου συναντούν τις μορφές του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, της αυτοκράτειρας Θεοδώρας, των ιερέων και των ακολούθων τους. Καθώς το ένδυμα στο Βυζάντιο, και ειδικότερα το επίσημο αυτοκρατορικό ένδυμα, αποτελούσε στοιχείο κύρους του ατόμου, έχει δοθεί έμφαση στην απόδοση του λαμπερού κόσμου του τελετουργικού ενδύματος, μέσα από τα στοιχεία που αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα κάθε ενδυμασίας και το αξίωμα του προσώπου που τη φοράει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ