ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για Κύπρο και Μικρά Ασία

Εκκλησία Αγίου Αντωνίου, Κελιά 8ος - 9ος αιώνας
Εκκλησία Αγίου Αντωνίου, Κελιά 8ος - 9ος αιώνας
«Ο τελευταίος Ελληνισμός της Μικράς Ασίας» είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνουν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής), η Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία Ελλάδος. Μέσα από τεκμήρια και μαρτυρίες η έκθεση επιδιώκει να αναπαραστήσει και να αναδείξει ποικίλες πτυχές και όψεις της ύστερης παρουσίας του ελληνισμού στη Μ. Ασία. Παράλληλα, ανασυνθέτει το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις που σημάδεψαν την τύχη του. Οι αναφορές δεν περιορίζονται στο χώρο της δυτικής, παραλιακής Μ. Ασίας αλλά αφορούν και σε άλλες εξίσου σημαντικές γεωγραφικές περιοχές, όπου εντοπίζονται εστίες ελληνισμού όπως ο Πόντος, η Ανατολική Θράκη και η Καππαδοκία.

Η έκθεση είναι διαρθρωμένη σε ενότητες. Σύντομη ιστορική αναδρομή ανιχνεύει τις ρίζες της δυναμικής παρουσίας του ελληνισμού στην αρχαιότητα και παρακολουθεί τις αλλαγές που σηματοδότησε η οθωμανική κατάκτηση. Η οργάνωση της ζωής του μικρασιατικού ελληνισμού, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, κ.ά., αποτελούν βασικούς άξονες της έκθεσης. Τα ποικίλα εκθέματα (ιστορικά κειμήλια, σημαίες, χαρακτικά, έγγραφα, έντυπα, σπάνιες εκδόσεις, προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, λαϊκές ενδυμασίες), προέρχονται από τις πλούσιες συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

Από το υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι σειρά φωτογραφιών τραβηγμένων τις μέρες της Μικρασιατικής Εκστρατείας από ερασιτέχνες και επαγγελματίες στρατιώτες - φωτογράφους, καθώς και μεγάλος αριθμός καραμανλίδικων εκδόσεων (γραμμένες στην τουρκική γλώσσα με ελληνικούς χαρακτήρες) που φωτίζει την άγνωστη, σχετικά, πνευματική παραγωγή της Καππαδοκίας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 28/2.

  • Πενήντα επτά πίνακες που απεικονίζουν ιερές Μονές και Εκκλησίες της Κύπρου περιλαμβάνει η έκθεση με τίτλο «Εκκλησίες και Μοναστήρια της Κύπρου» που διοργανώνεται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πάρκο Ελευθερίας). Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 10 Γενάρη, παρουσιάζεται ένα μικρό, αλλά ενδεικτικό δείγμα του ανεκτίμητου θησαυρού των βυζαντινών μνημείων με τα οποία είναι κατάσπαρτη η Κύπρος. Αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού της Κύπρου αποτελεί η Βυζαντινή περίοδος που καλύπτει σχεδόν δύο χιλιετίες, με αρχιτεκτονικά και ζωγραφικά δείγματα, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στους θησαυρούς της βυζαντινής τέχνης.
Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Απονεμήθηκαν την Παρασκευή, στην καθιερωμένη πανηγυρική συνεδρία, τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2002. Στην Τάξη των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, το Αργυρό Μετάλλιο απονεμήθηκε στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαο Δρανδάκη, για την πολύχρονη προσφορά του στη μελέτη της Βυζαντινής Τέχνης και ειδικότερα για την καταγραφή, μελέτη και ανάδειξη των μεσαιωνικών μνημείων της Λακωνίας.

Για το ερευνητικό και συγγραφικό έργο στους τομείς της Αρχιτεκτονικής, της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας της Τέχνης, απονεμήθηκε το Αργυρό Μετάλλιο στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θράκης, Γεώργιο Δημητροκάλλη. Το Βραβείο «Εμμανουήλ Ροΐδου» (για μελέτη στο έργο του Αγγελου Σικελιανού) απονεμήθηκε στην Ρίτσα Φράγκου - Κικίλια για το βιβλίο της «Αγγελου Σικελιανού. Ιερουσαλήμ, Ανέκδοτο Ημερολόγιο (Απρίλιος - Μάιος 1921)». Το Βραβείο «Ελένης Τ. Μυκονίου» απονεμήθηκε στην πιανίστρια, Ευαγγελία Μητσοπούλου. Για το σύνολο του έργου του βραβεύτηκε ο λογοτέχνης, Μιχάλης Σταφυλάς. Επαινοι απονεμήθηκαν στους: Φώτη Παπαφώτη για το τρίτομο έργο του «Η Καρπασία στον αγώνα της ΕΟΚΑ». Στον Ισπανό ελληνιστή, Πέδρο Ολάγια Γκονθάλεθ ντε λα Βέγα, για το βιβλίο του «Μυθολογικός Ατλας της Ελλάδας». Στον ζωγράφο, Κωνσταντίνο Κονταγιάννη, μετά θάνατον.

Το βραβείο του Ιδρύματος «Κώστα και Ελένης Ουράνη» για ποιητικό έργο απονεμήθηκε στην Γιολάντα Πέγκλη για το σύνολο του ποιητικού της έργου. Το ίδιο βραβείο στον τομέα του αφηγηματικού λόγου απονεμήθηκε στον Ανδρέα Μήτσο για τη συλλογή διηγημάτων του, «Σφήκες». Στον τομέα του δοκιμίου τιμήθηκε με το ίδιο βραβείο ο Παναγιώτης Μαστροδημήτρης για το βιβλίο του, «Η παρουσία των κειμένων».

Το βραβείο Πεζογραφίας του Ιδρύματος «Πέτρου Χάρη» απονεμήθηκε στον Κώστα Στεργιόπουλο για τη συλλογή διηγημάτων «Το φτερό και το χώμα». Το ίδιο βραβείο απονεμήθηκε και στον συγγραφέα Θανάση Βαλτινό για το σύνολο του έργου του, με την ευκαιρία της έκδοσης του μυθιστορήματος «Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη, Βιβλίο Δεύτερο, Βαλκανικοί - '22».

Διάκριση ελληνικών ταινιών

Συνεχίζονται οι διακρίσεις των ελληνικών ταινιών στο εξωτερικό. Η ελληνική παρουσία στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου, που έγινε (6-15/12) στην Κολωνία, απέσπασε τα εξής βραβεία: Ο Γιώργος Χωραφάς τιμήθηκε με το α΄ βραβείο ανδρικού ρόλου (1.500 ευρώ) για «Το τάμα», του Ανδρέα Πάντζη. Ο ηθοποιός και ο σκηνοθέτης παραβρέθηκαν στην απονομή και παρέλαβαν το βραβείο. Στον Χρήστο Γεωργίου, σκηνοθέτη της ταινίας «Κάτω από τ' άστρα», η κριτική επιτροπή απένειμε το βραβείο της τρίτης καλύτερης ταινίας του διαγωνιστικού τμήματος (2.500 ευρώ). Στο Φεστιβάλ προβλήθηκαν και οι ταινίες «Η φούσκα» του Νίκου Περάκη, το «SAFE SEX» των Ρέππα - Παπαθανασίου και «Το καλοκαίρι της Αννας» της Jeanine Meerapfel.

Εντός... κι εκτός
«ΑΓΚΑ-ΣΦΙ+ΦΙ» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
«ΑΓΚΑ-ΣΦΙ+ΦΙ» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
  • Το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη «ΑΓΚΑ-ΣΦΙ+ΦΙ» - «Αγκάλιασέ με - σφίξε με και φίλησέ με» παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο θέατρο «Επίκεντρο» της Πάτρας, κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι τις 19 του Γενάρη. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Χρύσας Σπηλιώτη, σκηνικά κοστούμια Παναγιώτας Κοκκορού, μουσική επιμέλεια Κώστα Θωμαΐδη. Παίζουν: Αλεξία Καλτσίκη, Κόρα Καρβούνη, Μαρία Κατσανδρή, Δημήτρης Ντάσκας, Γιάννης Στόλλας, Χάρης Σώζος. Μια αγκαλιά κι ένα χάδι τρυφερό αναζητούν και οι έξι θεατρικοί ήρωες, αλλά και δικαιοσύνη, σε μια εποχή παρανόησης και αμοιβαίας καχυποψίας.
  • Πρεμιέρα, στις 2 του Γενάρη, στο θέατρο «Ελυζέ» με το έργο του Τάκη Χρυσούλη «Ενα σπίτι άνω... κάτω», που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μάριου Ρετσίλα, μουσική Τάσου Καρακατσάνη, σκηνικά - κοστούμια Σπύρου Κωτσόπουλου. Πρόκειται για μια κωμωδία παρεξηγήσεων, όπου οι τυχαίες και απρόβλεπτες καταστάσεις φέρνουν συνεχείς ανατροπές στην ήρεμη ζωή ενός ζευγαριού. Παίζουν: Στάθης Αναστασίου, Τζένη Φωτίου, Στέφανος Μπαρμπαλιάς, Βάσια Λακομέντα και Κώστας Ζαμπάρας.
Τζαζ βραδιές

Ο Αρτσι Σεπ, ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της τζαζ και από τους πιο αγαπητούς στη χώρα μας, εμφανίζεται με το κουαρτέτο του στο Half Note Jazz Club (Τριωνιανού 17, Μετς). Φύση καλλιτεχνικά ανήσυχη και ερευνητική, από τα πρώτα του βήματα ο Α. Σεπ προσέγγισε με μεγάλο σεβασμό την παράδοση και ήταν ίσως ο μόνος από τους μουσικούς της φρι τζαζ που ακολουθούσε πιστά τα βήματα των προγόνων του. Ο ήχος του στο σαξόφωνο αντλούσε ζωή και τόνιζε τις συγγένειές του με τον ήχο των μπλουζ και της παράδοσης. Από τότε μέχρι σήμερα, η πίστη του στην τζαζ και τη μαύρη μουσική παράδοση είναι ο μοναδικός του καλλιτεχνικός στόχος. Στις εμφανίσεις του, συναυλιακές ή δισκογραφικές δε σταματά να επιδεικνύει τον πλούτο των ριζών της τζαζ: από το μπλουζ στο μπίμποπ και από το γκόσπελ στο τραγούδι. Οι εμφανίσεις του θα διαρκέσουν μέχρι τις 8/1.

Αρχαιολογική «απώλεια»

Η αρχαιολόγος Στέλλα Παπαδάκη - Oekland πέθανε στις 21/12 και κηδεύτηκε στις 23/12 στο Ηράκλειο Κρήτης. Υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία (1960-1965) στην Κρήτη και στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών έως το 1967. Την περίοδο της δικτατορίας απολύθηκε και πήγε στη Γερμανία για μεταπτυχιακές σπουδές. Μετά τη μεταπολίτευση επαναπροσλήφθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και έως το 1977 υπηρέτησε στο Βυζαντινό Μουσείο. Το 1980 εκλέχθηκε καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η Στέλλα Παπαδάκη - Oekland διακρίθηκε στη μελέτη των εικονογραφημένων βυζαντινών χειρογράφων και των βυζαντινών μνημείων της Κρήτης. Στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης πραγματοποίησε σημαντικό έργο σε εποχές δύσκολες για τη διάσωση και προστασία των μνημείων. Με ζήλο συνέβαλε στην καλλιέργεια των βυζαντινών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Συνεργάστηκε με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, ως μέλος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και δούλεψε για την επανέκθεση των συλλογών του Μουσείου και τη διοργάνωση των κρητολογικών συνεδρίων. Η συγγραφική της δραστηριότητα την κατατάσσει ανάμεσα στους σημαντικότερους μελετητές της κρητικής Βυζαντινής Τέχνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ