Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Απονεμήθηκαν την Παρασκευή, στην καθιερωμένη πανηγυρική συνεδρία, τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2002. Στην Τάξη των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, το Αργυρό Μετάλλιο απονεμήθηκε στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαο Δρανδάκη, για την πολύχρονη προσφορά του στη μελέτη της Βυζαντινής Τέχνης και ειδικότερα για την καταγραφή, μελέτη και ανάδειξη των μεσαιωνικών μνημείων της Λακωνίας.

Για το ερευνητικό και συγγραφικό έργο στους τομείς της Αρχιτεκτονικής, της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας της Τέχνης, απονεμήθηκε το Αργυρό Μετάλλιο στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θράκης, Γεώργιο Δημητροκάλλη. Το Βραβείο «Εμμανουήλ Ροΐδου» (για μελέτη στο έργο του Αγγελου Σικελιανού) απονεμήθηκε στην Ρίτσα Φράγκου - Κικίλια για το βιβλίο της «Αγγελου Σικελιανού. Ιερουσαλήμ, Ανέκδοτο Ημερολόγιο (Απρίλιος - Μάιος 1921)». Το Βραβείο «Ελένης Τ. Μυκονίου» απονεμήθηκε στην πιανίστρια, Ευαγγελία Μητσοπούλου. Για το σύνολο του έργου του βραβεύτηκε ο λογοτέχνης, Μιχάλης Σταφυλάς. Επαινοι απονεμήθηκαν στους: Φώτη Παπαφώτη για το τρίτομο έργο του «Η Καρπασία στον αγώνα της ΕΟΚΑ». Στον Ισπανό ελληνιστή, Πέδρο Ολάγια Γκονθάλεθ ντε λα Βέγα, για το βιβλίο του «Μυθολογικός Ατλας της Ελλάδας». Στον ζωγράφο, Κωνσταντίνο Κονταγιάννη, μετά θάνατον.

Το βραβείο του Ιδρύματος «Κώστα και Ελένης Ουράνη» για ποιητικό έργο απονεμήθηκε στην Γιολάντα Πέγκλη για το σύνολο του ποιητικού της έργου. Το ίδιο βραβείο στον τομέα του αφηγηματικού λόγου απονεμήθηκε στον Ανδρέα Μήτσο για τη συλλογή διηγημάτων του, «Σφήκες». Στον τομέα του δοκιμίου τιμήθηκε με το ίδιο βραβείο ο Παναγιώτης Μαστροδημήτρης για το βιβλίο του, «Η παρουσία των κειμένων».

Το βραβείο Πεζογραφίας του Ιδρύματος «Πέτρου Χάρη» απονεμήθηκε στον Κώστα Στεργιόπουλο για τη συλλογή διηγημάτων «Το φτερό και το χώμα». Το ίδιο βραβείο απονεμήθηκε και στον συγγραφέα Θανάση Βαλτινό για το σύνολο του έργου του, με την ευκαιρία της έκδοσης του μυθιστορήματος «Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη, Βιβλίο Δεύτερο, Βαλκανικοί - '22».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ