Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για Κύπρο και Μικρά Ασία

Εκκλησία Αγίου Αντωνίου, Κελιά 8ος - 9ος αιώνας
Εκκλησία Αγίου Αντωνίου, Κελιά 8ος - 9ος αιώνας
«Ο τελευταίος Ελληνισμός της Μικράς Ασίας» είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνουν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής), η Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία Ελλάδος. Μέσα από τεκμήρια και μαρτυρίες η έκθεση επιδιώκει να αναπαραστήσει και να αναδείξει ποικίλες πτυχές και όψεις της ύστερης παρουσίας του ελληνισμού στη Μ. Ασία. Παράλληλα, ανασυνθέτει το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις που σημάδεψαν την τύχη του. Οι αναφορές δεν περιορίζονται στο χώρο της δυτικής, παραλιακής Μ. Ασίας αλλά αφορούν και σε άλλες εξίσου σημαντικές γεωγραφικές περιοχές, όπου εντοπίζονται εστίες ελληνισμού όπως ο Πόντος, η Ανατολική Θράκη και η Καππαδοκία.

Η έκθεση είναι διαρθρωμένη σε ενότητες. Σύντομη ιστορική αναδρομή ανιχνεύει τις ρίζες της δυναμικής παρουσίας του ελληνισμού στην αρχαιότητα και παρακολουθεί τις αλλαγές που σηματοδότησε η οθωμανική κατάκτηση. Η οργάνωση της ζωής του μικρασιατικού ελληνισμού, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, κ.ά., αποτελούν βασικούς άξονες της έκθεσης. Τα ποικίλα εκθέματα (ιστορικά κειμήλια, σημαίες, χαρακτικά, έγγραφα, έντυπα, σπάνιες εκδόσεις, προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, λαϊκές ενδυμασίες), προέρχονται από τις πλούσιες συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

Από το υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι σειρά φωτογραφιών τραβηγμένων τις μέρες της Μικρασιατικής Εκστρατείας από ερασιτέχνες και επαγγελματίες στρατιώτες - φωτογράφους, καθώς και μεγάλος αριθμός καραμανλίδικων εκδόσεων (γραμμένες στην τουρκική γλώσσα με ελληνικούς χαρακτήρες) που φωτίζει την άγνωστη, σχετικά, πνευματική παραγωγή της Καππαδοκίας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 28/2.

  • Πενήντα επτά πίνακες που απεικονίζουν ιερές Μονές και Εκκλησίες της Κύπρου περιλαμβάνει η έκθεση με τίτλο «Εκκλησίες και Μοναστήρια της Κύπρου» που διοργανώνεται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πάρκο Ελευθερίας). Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 10 Γενάρη, παρουσιάζεται ένα μικρό, αλλά ενδεικτικό δείγμα του ανεκτίμητου θησαυρού των βυζαντινών μνημείων με τα οποία είναι κατάσπαρτη η Κύπρος. Αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού της Κύπρου αποτελεί η Βυζαντινή περίοδος που καλύπτει σχεδόν δύο χιλιετίες, με αρχιτεκτονικά και ζωγραφικά δείγματα, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στους θησαυρούς της βυζαντινής τέχνης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταυροφόρων επεκτατικός «πολιτισμός» (2005-02-23 00:00:00.0)
Σπουδές και ανθίβολα (2004-10-28 00:00:00.0)
Η Σμύρνη του ελληνισμού (2001-10-05 00:00:00.0)
4.000 χρόνων η ιστορία της Ηπείρου (1997-11-13 00:00:00.0)
"Μια μέρα στο Βυζαντινό Μουσείο" (1997-11-01 00:00:00.0)
Ολα προς χάριν τους (1996-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ