Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολα προς χάριν τους

Μετά τους αρχαίους, στέλνουμε και πολύτιμους βυζαντινούς θησαυρούς μας στις ΗΠΑ

Τριακόσια πενήντα αριστουργήματα της Μέσης Βυζαντινής Περιόδου,από 20 χώρες, από τα οποία τα 40 προέρχονται από ελληνικά μουσεία, μοναστήρια και εκκλησίες,θα περιλάβει η έκθεση "Η Δόξα του Βυζαντίου",που θα γίνει στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης,από 11/3-6/7/1997.

Πρόκειται για αυθεντικά έργα - και όχι αντίγραφα - τα οποία, σύμφωνα με τον διευθυντή Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Νίκο Ζία, "δύσκολα επελέγησαν, αφού η Ελλάδα δε διαθέτει μεγάλο αριθμό θησαυρών από το Μέσο Βυζάντιο".

Τα έξοδα της ελληνικής συμμετοχής, ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων,καλύπτονται από "χορηγούς". Οπως είπε στο "Ρ" ο Ν. Ζίας, "τα αντικείμενα της αποστολής είναι ασφαλισμένα".Αλλά αν, ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι, στο ελληνικό κράτος θα μείνουν ...τα χρήματα της ασφάλειας, αλλά όχι και οι βυζαντινοί θησαυροί...

Στην έκθεση, ο ρόλος της Ελλάδας στο Βυζάντιο θα αναδειχθεί με μωσαϊκά, θωράκια, παραπετάσματα, τέμπλα, αναπαράσταση του εσωτερικού Μεσοβυζαντινής Εκκλησίας, κοσμήματα και κεραμικά.Γι' αυτό στο δανεισμό συμμετέχουν Αρχαιολογικά - Βυζαντινά Μουσεία (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Βέροιας, Μουσείο Κανελλόπουλου, Κορίνθου, Κομοτηνής, Σερρών, Μουσείο Μπενάκη), αλλά και σημαντικά μνημεία όπως οι μονές Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Πάτμου,Σαγματά (που δανείζει τμήματα τέμπλου), Βλατάδων Θεσσαλονίκης,Ιβήρων στο Αγιον Ορος, η Μητρόπολη Καστοριάς (δανείζει αμφιπρόσωπη εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας και του Χριστού Ακρας Ταπείνωσης) κ. ά. Για πρώτη φορά μετέχει σε έκθεση η Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Ορος Σινά της Αιγύπτου.

Η επίσημη αναγγελία της έκθεσης θα γίνει στην Αθήνα, τον Οκτώβρη, από τον διευθυντή του Μητροπολιτικού Μουσείου, Φιλίπ ντε Μοντεμπέλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ