Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέχνη της διασποράς

Την εικαστική διασπορά, φιλοξένησε το Μέτσοβο, το Σαββατοκύριακο. Δύο εκθέσεις ζωγραφικής και ένα διήμερο συμπόσιο τέχνης περιέλαβαν οι καθιερωμένες φθινοπωρινές εκδηλώσεις της "Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ" στο Μέτσοβο. Εναυσμα και επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η μεγάλη αναδρομική έκθεση "Περικλής Πανταζής 1849 - 1884: Ενας Ελληνας ζωγράφος στο Βέλγιο".Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε συγκεντρωμένο το έργο του μεγάλου αυτού Ελληνα καλλιτέχνη της διασποράς, μέσα από 85 έργα του, επιλεγμένα από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η αναδρομική έκθεση Π. Πανταζή, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη,εγκαινιάστηκε το Σάββατο και θα διαρκέσει μέχρι τις 10/11. Ο Π. Πανταζής, υπήρξε ο πρώτος Ελληνας της γενιάς του, που ξέφυγε από τα πλαίσια του ακαδημαϊσμού και στράφηκε στα ριζοσπαστικά κινήματα που συντάραζαν την καλλιτεχνική Ευρώπη εκείνη την εποχή. Με τη συμπλήρωση των 110 χρόνων από το θάνατό του, το 1994, το Βέλγιο, όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της σύντομης ζωής του, τον τίμησε με εκθέσεις. Στην πατρίδα του τιμάται από την "Πινακοθήκη Αβέρωφ", που έχει και τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του.

Η δεύτερη παράλληλη έκθεση "Αφιέρωμα στον Περικλή Πανταζή",περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα από τη δουλιά του, τα οποία δημιούργησαν ειδικά για την έκθεση, 48 σύγχρονοι Ελληνες καλλιτέχνες. Στόχος της έκθεσης - όπως σημείωσαν οι διοργανωτές - είναι να δείξει τη δυναμικότητα της ελληνικής τέχνης σήμερα, αλλά και την ιστορική συνοχή, αφού οι σημερινοί πρωτοπόροι αντλούν ερεθίσματα από τους πρωτοπόρους του παρελθόντος. Επιμελήτρια των δύο εκθέσεων είναι η επιστημονική σύμβουλος της "Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ" και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης,Ολγα Μεντζαφού - Πολύζου.

Τελευταίο σκέλος του τρίπτυχου, μείζονος όμως επιστημονικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, ήταν το διήμερο συμπόσιο με θέμα "Τέχνη και ελληνισμός της διασποράς",που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο. Στο συμπόσιο, (στόχος του η διερεύνηση του φαινομένου της διασποράς από την αρχαιότητα ως σήμερα), συμμετείχαν προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων και Τεχνών. Επιμέρους πλευρές του θέματος αυτού ανέπτυξαν οι: Ε. Γλύκατζη - Αρβελέρ, Μ. Μπορμπουδάκης, Α. Χαραλαμπίδης, Κ. Μοσκώφ, Γ. Λούκος κ.ά.

Η έκθεση έργων του Π. Πανταζή θα παρουσιαστεί και στην Εθνική Πινακοθήκη,στην Αθήνα, (12/96 - 1/97).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ