Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η μουσική μάς ενώνει

Αφιερωμένη στην ελληνοτουρκική προσέγγιση και την ειρηνική συνύπαρξη είναι η συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτέμβρη (8.30μμ), στο Ηρώδειο. Μια βραδιά, που αψηφά με το δικό της τρόπο το θόρυβο της εκλογικής μάχης, καθώς θα γίνει την αμέσως επομένη μέρα των εκλογών, αλλά και την πολιτική ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. "Η μουσική ενώνει" είναι το μήνυμα της συναυλίας, που υποστηρίζεται από το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων και τον Μίκη Θεοδωράκη. Μια συμβολή προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε ότι οι δεσμοί συνύπαρξης και πολιτισμικών ανταλλαγών ανάμεσα στους δύο λαούς είναι πολύ πιο ισχυροί από αυτά που τους χωρίζουν.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας Ελληνες και Τούρκοι δεξιοτέχνες θα παρουσιάσουν έργα Ρωμιών συνθετών της Πόλης από το 17ο ως τον 20ό αιώνα. Στο δεύτερο μέρος η εικοσαμελής ομάδα μουσικών, ψαλτών και χορευτών του Σουλεϊμάν Εργκιουνέρ από την Κωνσταντινούπολη θα παρουσιάσει την ιεροτελεστία των περιστρεφόμενων δερβίσηδων Μεβλεβί. Τα κομμάτια που θα παρουσιαστούν υπογραμμίζουν τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες. Είναι γνωστή η περίπτωση του κορυφαίου πρωτοψάλτη του 18ου αιώνα Πέτρου του Λαμπαδάριου, που σύχναζε στα μοναστήρια των δερβίσηδων, οι οποίοι μάλιστα χόρεψαν και στην κηδεία του και τον έθαψαν με τον ιερό αυλό "νέι" στα χέρια.

Ηδη έχει ξεκινήσει η προπώληση των εισιτηρίων για τη συναυλία. Διατίθενται στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών (Σταδίου 4), στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1, Πλάκα) και σε κεντρικά δισκοπωλεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ