ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Με το γνώριμο εμπρηστικό της ύφος η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, επιτέθηκε για άλλη μια φορά στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, για την απόφασή του να μην ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου «Radio Caracas TV» (RCTV), απόφαση την οποία χαρακτήρισε «αντιδημοκρατική» και κάλεσε τον Οργανισμό Αμερικανών Κρατών (OAS) να αρχίσει έρευνα για το θέμα.

«Το να διαφωνείς με την κυβέρνησή σου δεν είναι εναντίον της πατρίδας και ασφαλώς δε θα έπρεπε να αποτελεί έγκλημα σε οποιαδήποτε χώρα, ειδικά σε μια δημοκρατία», είπε η Ράις - χωρίς, φυσικά, να αναφερθεί στα έργα και τις ημέρες του συγκεκριμένου τηλεοπτικού δικτύου, ούτε το τι θα έκανε η κυβέρνηση Μπους στην υποθετική περίπτωση που κάποιο αμερικανικό κανάλι που χρηματοδοτούνταν από το Καράκας καλούσε σε πραξικόπημα και δολοφονία του Αμερικανού προέδρου...

Η Ράις έκανε τις δηλώσεις αυτές σε σύνοδο του OAS στον Παναμά, παρά το γεγονός ότι το θέμα ήταν το περιβάλλον και η ανάπτυξη.

Απαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προχωρούν σε μια «απαράδεκτη ανάμειξη» σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του. Μάλιστα τόνισε ότι οι ΗΠΑ, που φυλακίζουν κρατουμένους στο Γκουαντάναμο με συνθήκες χειρότερες κι από εκείνες της ναζιστικής Γερμανίας, δε δικαιούνται και πολύ να παραδίδουν μαθήματα περί δημοκρατίας. «Η Βενεζουέλα είναι ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο έθνος και δεν αποδεχόμαστε όρους, ιδιαίτερα από την Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση της οποίας συμμετείχε στα σχέδια αποσταθεροποίησης εναντίον της κυβέρνησής μας».

Παράλληλα, ο πρέσβης της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, Μπερνάντο Αλβάρες, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε από την Ουάσιγκτον αποκλειστικά στο «TeleSUR» τόνισε ότι οι ΗΠΑ «έχουν υιοθετήσει πια μία εξαιρετικά επιθετική στάση έναντι της Βενεζουέλας και επιδιώκουν με κάθε τρόπο τη γενίκευση του κλίματος αποσταθεροποίησης». Οι δηλώσεις του Αλβάρες αφορούν τόσο τις δηλώσεις Ράις, όσο και τις προκλητικές δηλώσεις του Τζορτζ Ου. Μπους από την Πράγα αναφορικά με τη Βενεζουέλα, ότι «οι εκλεγμένοι ηγέτες που καταφεύγουν σε ένα επίπλαστο λαϊκισμό έχουν στόχο την αποσάθρωση των δημοκρατικών θεσμών και την ενίσχυση του ελέγχου τους στο λαό».

ΚΟΥΒΑ
Να δικαστεί ο εγκληματίας Καρίλες

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο πρόεδρος της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης, Ρικάρντο Αλαρκόν, επανέλαβε χτες ότι όσο καιρό δεν αποδίδεται δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά την υπόθεση του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες, η Κούβα θα συνεχίσει να κατηγορεί την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους.

«Οι κατηγορίες μας θα ακολουθήσουν τον Μπους τον πρεσβύτερο, τον Μπους το νεότερο και όλους τους απογόνους που προωθούν την τρομοκρατία, μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλαρκόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από αξιωματούχους των ΗΠΑ που προσπαθούν να προβάλλουν την υπόθεση ως διένεξη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας ή των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας. Αναφέρθηκε στις έρευνες που διεξήγαγαν οι κυβερνήσεις των Μπαρμπάντος και του Τρινιντάντ -σε ό,τι αφορά την κατάρριψη του αεροσκάφους της «Cubana» το 1976 και το θάνατο των 73 επιβατών του- και την απόφαση αυτών των κρατών να δικαστεί ο Καρίλες στη Βενεζουέλα, κάτι που δεν υιοθέτησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Η άρνησή τους είναι προσβολή σε όλες τις χώρες της Καραϊβικής, καθώς και στα θύματα της τρομοκρατίας», τόνισε ο Αλαρκόν και κατέληξε λέγοντας ότι «οποιαδήποτε και αν είναι η ρητορική, ο Μπους και η συμμορία του είναι ίδιοι με τους τρομοκράτες που ισχυρίζονται ότι αντιπαλεύουν».

  • Ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο αναμενόταν να εμφανιστεί χτες το απόγευμα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) σε πρώτη - μετά την εκδήλωση της ασθένειάς του - τηλεοπτική συνέντευξη στο πρόγραμμα «Mesa Rotonda» (Στρογγυλό Τραπέζι) με παρουσιαστή τον δημοσιογράφο Ράντι Αλόνσο.
ΙΡΑΝ
Λαριτζάνι: «δεν ανεχόμαστε απειλές»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Προειδοποίηση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «παίζει με τη φωτιά» απειλώντας με νέες κυρώσεις το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, απηύθυνε χτες ο ειδικός διαπραγματευτής και επικεφαλής του ιρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Αλί Λαριτζάνι. Ο Λαριτζάνι συναντήθηκε χτες στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών. Και οι δύο απέφυγαν τις δηλώσεις μετά τη συζήτησή τους, αρνούμενοι να μιλήσουν για πρόοδο, και επιμένοντας ότι βασικό είναι «να συνεχιστεί η προσπάθεια». Από την άλλη, ο Ιρανός Πρόεδρος επαναλάμβανε ότι «είναι πολύ αργά για να σταματήσει η ιρανική πυρηνική πρόοδος», προκαλώντας τις αντιδράσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αμερικανικές... ανακαλύψεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Αγνωστοι ένοπλοι δολοφόνησαν χτες έναν εκπρόσωπο του υπουργείο Πληροφοριών της κυβέρνησης στην επαρχία του Βορειοδυτικού Συνόρου του Πακιστάν, σε άλλη μια ένδειξη της «ταλιμπανοποίησης» της περιοχής, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των πραγμάτων στη χώρα. Πρόσθετο στοιχείο ως προς αυτή την τάση υπήρξε η απόφαση «δικαστηρίου» προεστών σε ένα χωριό στη μεθόριο με το Αφγανιστάν να επιβάλει την ποινή του θανάτου σε τρεις άνδρες και μια γυναίκα για «μοιχεία». Η ποινή εκτελέστηκε παρουσία 600 ανθρώπων, ενώ στους εκτελεσθέντες περιλαμβάνεται και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού (!) όπου τελέστηκε το έγκλημα του εξωσυζυγικού σεξ.

Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ ανακάλυψαν (οκτώ χρόνια κι οκτώ μήνες μετά το πραξικόπημα στο Πακιστάν...) ότι ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ είναι ένας αιμοσταγής δικτάτορας και ζήτησαν από την κυβέρνηση Μπους να συμβάλλει ώστε να υπάρξει «πλήρης αποκατάσταση της δημοκρατίας» στη χώρα! Πάλι καλά. Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» καλούσε στα τέλη του Μάη να πιεστεί ο Μουσάραφ ώστε «να επιστρέψει νωρίς» (καλά διαβάσατε: νωρίς!) «η δημοκρατία στο Πακιστάν».

Φυσικά ο Μπους (και ο Κλίντον, αν δε μας απατά η μνήμη μας) στηρίζει αναφανδόν τη χούντα στο Πακιστάν - διότι είναι «απαραίτητος σύμμαχος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Θέατρο» Ουρίμπε με τους κρατούμενους των FARC

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Ο Ροντρίγκο Γκράντα απελευθερώθηκε παρά τη θέλησή του» δήλωσε χτες ο Μιγκέλ Γκονσάλες, δικηγόρος του ηγετικού στελέχους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) για να προσθέσει ότι «για το λόγο αυτό όλες οι πιθανότητες και οι προσδοκίες για μία ενδεχόμενη ανθρωπιστική συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων έχουν σβήσει».

Ο Γκονσάλες απορρίπτει και το ενδεχόμενο ο Ροντρίγκο Γκράντα να «λειτουργήσει ως μεσολαβητής για την ειρήνη», όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, όταν ανακοίνωνε την αποφυλάκισή του... κάνοντας αποδεκτό όπως δήλωσε το αίτημα του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Πριν λίγες ημέρες, κυβερνητικές πηγές στην Κολομβία είχαν δηλώσει πως ο Γκράντα, αποκαλούμενος και «υπουργός Εξωτερικών» των FARC, που είχε απαχθεί από τη Βενεζουέλα, θα απελευθερωθεί ώστε να μεταφέρει στη Γαλλία στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι η Γαλλοκολομβιανή πολιτικός Ινγκριντ Μπετανκούρ, αιχμάλωτη από το 2002, βρίσκεται εν ζωή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ