ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτινάχθηκε στο 4% ο πληθωρισμός

Η κατακόρυφη άνοδος του τιμαρίθμου το 2000 κάνει επιτακτική την ανάγκη χορήγησης «διορθωτικού ποσού» για την αναπλήρωση των απωλειών που υπέστη η αγοραστική δύναμη των μισθών και συντάξεων από το άνοιγμα της ψαλίδας εισοδηματικής πολιτικής- πληθωρισμού

H επίθεση ακρίβειας κατά των λαϊκών εισοδημάτων, που τροφοδοτούν από τη μια πλευρά η πετρελαϊκή και νομισματική κρίση και από την άλλη η επιχειρούμενη «εξυγίανση» των ΔΕΚΟ μέσω της αύξησης των τιμολογίων, άρχισε να καταγράφεται πλέον και στο δείκτη τιμών καταναλωτή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο πληθωρισμός τον Οκτώβρη, μετρούμενος σε ετήσια βάση, εκτινάχτηκε στο 4% έναντι ρυθμού μεταβολής 3,1% το μήνα Σεπτέμβρη και 2% τον Αύγουστο του 1999. Σε έναν μόνο μήνα αυξήθηκε σχεδόν μία μονάδα, εξέλιξη η οποία θορύβησε την κυβέρνηση, που επιχείρησε να αντιδράσει με ισχυρισμούς του τύπου «ευτυχώς που ξεπερνάμε την πετρελαϊκή κρίση με πληθωρισμό μόνο 4%!».

Οι εξελίξεις αυτές θέτουν άμεσα και επιτακτικά στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, στις ταξικές δυνάμεις του κινήματος, στους ίδιους τους εργαζόμενους, την προώθηση διεκδικητικού πλαισίου προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων από την επίθεση της κυβέρνησης και την αρνητική διεθνή συγκυρία . Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών αποκαλύπτουν πλήρως τον αντιδραστικό χαρακτήρα των εισοδηματικών πολιτικών, μέσω των οποίων η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να φορτώσει τις συνέπειες της κρίσης στα λαϊκά στρώματα. Εκ των πραγμάτων, η καταγγελία των συλλογικών συμβάσεων και η διεκδίκηση αυξήσεων, που να προστατεύουν τα λαϊκά εισοδήματα, αποτελούν αιτήματα που τα θέτει η ίδια η ζωή. Φτάνει μόνο ν' αναφερθεί, ότι πέρσι το φθινόπωρο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δικαιολογούσε τις ισχνές ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο (κυμάνθηκαν μεταξύ 2%-2,5%) προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το 2000 ο πληθωρισμός θα «τρέχει» με ρυθμό γύρω στο 2%. Τώρα, όμως, που όλα δείχνουν ότι θα «τρέχει» με ρυθμό γύρω στο 4% τίθεται θέμα χορήγησης διορθωτικού ποσού, τόσο στους μισθούς και στις συντάξεις του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, για την αναπλήρωση των απωλειών που έχουν φέτος τα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο πληθωρισμός:

  • Αυξήθηκε το μήνα Οκτώβρη συγκριτικά με το Σεπτέμβρη του 2000 κατά 1,1% έναντι ρυθμού αύξησης 0,3% και 0,1% τις αντίστοιχες περιόδους του 1999 και 1998.
  • Σε μέσα επίπεδα ο ρυθμός αύξησης των τιμών διαμορφώθηκε στο 2,9% όσο και την αντίστοιχη περίοδο του 1999.

Μεταξύ των μηνών Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, σημαντικές αυξήσεις τιμών είχαμε στις ομάδες αλκοολούχα ποτά και καπνός (5,1%), στην ένδυση-υπόδηση (2,1%), στη στέγαση (3,7%) κλπ. Σε ετήσια βάση (Οκτώβρης 2000/1999) η ομάδα των μεταφορών αυξήθηκε κατά 9,8%, της στέγασης 8,8%, των αλκοολούχων ποτών -καπνού 5,7%, της υγείας 3,2%, της εκπαίδευσης 3,6%, ενώ τη μικρότερη αύξηση 1,3% την παρουσιάζει η ομάδα της διατροφής.

Αναμφισβήτητα η πετρελαϊκή κρίση αποτελεί έναν παράγοντα που ώθησε ανοδικά τις τιμές και το κόστος ζωής. Ομως, δεν είναι ο μοναδικός. Στο δωδεκάμηνο Οκτώβρη 2000/1999 οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν 67,2% και της βενζίνης 23,3%. Τα δύο αυτά εμπορεύματα επηρέασαν τον πληθωρισμό 1,7 μονάδες, από 0,84 το καθένα.

Σημαντικές αυξήσεις, όμως, σημειώθηκαν και:

  • στα κόμιστρα των ταξί κατά 12,1%
  • στην ύδρευση κατά 7,7%
  • στα ενοίκια των κατοικιών κατά 4,1%
  • στις υπηρεσίες που παρέχουν οι κλινικές κατά 7,4%
  • στο νωπό γάλα κατά 5,8%
  • στα δίδακτρα κατά 3,6%.

Μειώσεις εμφανίζονται στα τηλεφωνικά τέλη κατά 10,7%. Πρόκειται για αλχημεία των μεσοσταθμικών αυξήσεων μια και η αστική μονάδα έχει κυριολεκτικά απογειωθεί. Μειωμένη κατά 4,7% εμφανίζεται και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, του ελαιόλαδου κατά 4% και των νωπών λαχανικών κατά 8,3%.

Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα απέδωσε τις αιτίες της πληθωριστικής ανόδου μόνο σε εξωγενείς παράγοντες (στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και στη μεγάλη ανατίμηση του δολαρίου). Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

Κατ' αρχάς είχαμε μεγάλες αυξήσεις σε όλα τα τιμολόγια των προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ. Η αστική μονάδα του ΟΤΕ αυξήθηκε από 7 στις 8 δραχμές ή 14,3% (η τρίτη κατά σειρά αύξηση), η τιμή της κιλοβατώρας αυξήθηκε από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη κατά 3%, τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ αυξήθηκαν από 4 μέχρι και 30%, τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και του ΗΣΑΠ αυξήθηκαν επίσης, ενώ «κρυφά» βάρη μεταφέρονται στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, όπως με την επιβολή υποχρεωτικών τροφείων στους δημοτικούς σταθμούς κλπ. Αλλά και η επίκληση της λεγόμενης αρνητικής διεθνούς συγκυρίας αποτελεί σε μεγάλο βαθμό στοιχείο παραπλανητικό. Εχει ήδη γραφεί ότι η μεγάλη «βουτιά» του ευρώ ως προς το δολάριο δε στενοχώρησε και πολύ τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες της ΕΕ (Γαλλία-Γερμανία) καθώς το ασθενές ευρώ και κατά συνέπεια το ισχυρό δολάριο ευνόησε τις εξαγωγές τους, οι οποίες αυξήθηκαν εντυπωσιακά.

ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Διήμερη καθιστική διαμαρτυρία

Κατέβηκαν με τα  τρακτέρ και «κατέλαβαν» τους δρόμους της πόλης, διεκδικώντας μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής 10.000 τόνων πατάτας που μένουν απούλητες στις αποθήκες

Διήμερη καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στη Νομαρχία Σερρών πραγματοποίησαν οι πατατοπαραγωγοί του νομού, διαμαρτυρόμενοι γιατί και φέτος μένουν αδιάθετα τα προϊόντα τους, γεγονός που τους οδηγεί στην εξαθλίωση. Συγκεκριμένα χτες και προχτές οι πατατοπαραγωγοί από τις ορεινές κοινότητες του νομού Βροντούς και Ορεινής «κατέλαβαν» με τα αγροτικά τους μηχανήματα το κέντρο της πόλης των Σερρών, μπροστά από τη Νομαρχία. Από το πρωί της Δευτέρας με τρακτέρ και αγροτικά μπήκαν με πορεία στην πόλη και τερμάτισαν στο χώρο μπροστά στη Νομαρχία, όπου και παρέμειναν μέχρι χτες το μεσημέρι. Στην κινητοποίηση πήραν μέρος οι 150 πατατοπαραγωγοί της Κοινότητας Βροντούς και οι 50 περίπου παραγωγοί της Κοινότητας Ορεινής.

Οι πατατοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για το απούλητο προϊόν τους, καθώς πάνω από 10.000 τόνοι πατάτας υπολογίζεται ότι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις αποθήκες απούλητοι. Την ίδια στιγμή η ντόπια αγορά κατακλύζεται από πατάτες εισαγωγής. Η τιμή που προσφέρουν οι ελάχιστοι έμποροι που ενδιαφέρθηκαν φέτος να αγοράσουν πατάτες είναι περίπου 55 δραχμές, τιμή κάτω από το κόστος που υπολογίζεται στις 100 δραχμές.

Η κατάσταση αυτή είναι συνέχεια του φαινομένου των τελευταίων χρόνων όπου οι πατάτες μένουν αδιάθετες, συσσωρεύοντας φτώχεια και χρέη στους παραγωγούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρέη των πατατοπαραγωγών προς την Αγροτική Τράπεζα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνεταιρισμών των δύο κοινοτήτων, ξεπερνούν τα 2 δισ.

Ακόμα οι παραγωγοί διαμαρτύρονται γιατί καθυστερούν οι αποζημιώσεις από την καταστροφή της καλλιέργειας φασολιού της περσινής χρονιάς, λόγω ασθένειας. Σημειώνεται ότι οι πατατοπαραγωγοί στην προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν κάποιο άλλο προϊόν, λόγω του προβλήματος διάθεσης της πατάτας, καλλιεργούν τα τελευταία χρόνια και φασόλια, χωρίς όμως ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Από τη συνάντηση που είχαν οι παραγωγοί με τον αντινομάρχη προέκυψε ότι υπάρχει ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών, συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Γεωργίας για την καθυστέρηση προώθησης του αιτήματος αποζημίωσης για την περσινή καταστροφή της φασολοκαλλιέργειας.

Επίσης έγινε προσπάθεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υφυπουργό Γεωργίας. Η ιδιαιτέρα του γραφείου του τους διαβεβαίωσε ότι ο υπουργός απουσιάζει, αλλά «αρνήθηκε» να τους φέρει σε επικοινωνία μαζί του. Ετσι οι παραγωγοί απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι από τη συμπεριφορά αυτή, αλλά και αποφασισμένοι, παρέμειναν μπροστά στη Νομαρχία, ενημερώνοντας το λαό των Σερρών, χρησιμοποιώντας και έναν πρωτότυπο τρόπο στην επαφή μαζί του. Μοίρασαν δωρεάν πατάτες από αυτές που είχαν μαζί τους στους περαστικούς.

Τους παραγωγούς επισκέφθηκε κλιμάκιο της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ, μεταφέροντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα τους.

«Ενεργειακό άγος»

Δεν πρόλαβε καλά - καλά να κατακαθίσει ο κουρνιαχτός και να στεγνώσουν τα δάκρυα του χαροκαμένου λαού της Γιουγκοσλαβίας που επί σχεδόν τρεις μήνες πέρυσι βομβαρδιζόταν ανηλεώς από το ΝΑΤΟ, και πλάκωσαν τα «θλιβερά αρπακτικά», για να μοιραστούν την πολεμική λεία. Περιτυλιγμένα με το μανδύα του «φίλου» γείτονα τα εγχώρια κοράκια, άρχισαν να εφορμούν στα αποκαΐδια, για να πάρουν γρήγορα - γρήγορα ό,τι προλάβουν. Λίγες μέρες πριν, «έπεφτε» το «βάρβαρο καθεστώς» του Μιλόσεβιτς και οι ντόπιοι ιμπεριαλίσκοι ακόνιζαν τα δόντια τους για να τα μπήξουν στις σάρκες του πληγωμένου θύματος. Θρασύδειλα, ως πάντα, και υπό το φόβο, μήπως χάσουν το δικό τους μερίδιο, ζητούν και κυβερνητικές εγγυήσεις, ώστε να μη χάσουν ούτε δραχμή.

Υπό την αιγίδα του υπουργού Ανάπτυξης, λοιπόν, στελέχη της ΔΕΗ και των Ελληνικών Πετρελαίων, επισκέφτηκαν προχθές το Βελιγράδι, για να ζητήσουν αυτά που τους «χρωστάει» - κατά την άποψή τους - ο γιουγκοσλαβικός λαός. Το ποσό που τους χρωστάει ο γιουγκοσλαβικός λαός, - όπως αυτοί λένε - ανέρχεται στα 12 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που επιμερίζεται στη ΔΕΗ και στα ΕΛ.ΠΕ. Για τη μεν ΔΕΗ, το χρέος προέρχεται εκ του γεγονότος, ότι η γιουγκοσλαβική εταιρία ηλεκτρισμού, δεν μπόρεσε να παραδώσει (λόγω των βομβαρδισμών) στην Ελλάδα τις οφειλόμενες από τις συμφωνίες ανταλλαγών ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ποσότητα αυτή είναι της τάξεως των 400 γιγαβατώρων, και στοιχίζουν 8 δισεκατομμύρια δραχμές. Τα ΕΛ.ΠΕ, από την πλευρά τους, διεκδικούν 4 δισεκατομμύρια δραχμές, επειδή η κρατική εταιρία πετρελαίου της Γιουγκοσλαβίας δεν μπόρεσε να αποπληρώσει (λόγω του ακήρυχτου πολέμου) κάποιες ποσότητες αργού πετρελαίου.

Αυτή τη στιγμή, στη Γιουγκοσλαβία, γίνονται διακοπές ηλεκτροδότησης για 5 - 6 ώρες τη μέρα, αφού οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι κατεστραμμένες. Η έλλειψη σε καύσιμα είναι τεράστια. Ομως, οι Ελληνες διευθύνοντες σύμβουλοι, της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ, (Στέργιος Νέζης και Ελ. Τζέλλας) πήγαν οι ίδιοι εκεί να απαιτήσουν αυτά που τους χρωστάει ο γειτονικός λαός. Μάλιστα, έφτασαν σε τέτοιο σημείο, ώστε να απαιτήσουν, τα λεφτά αυτά να τους δοθούν, από την εξευτελιστικό ποσό των 6 δισεκατομμυρίων δραχμών που θα δώσει η χώρα μας για τα προγράμματα ανοικοδόμησης, μετά από τις καταστροφές που προκαλέσαμε. Δεν αξίζει πιστεύουμε, να κάνουμε συγκριτικές αναφορές, ή να παραθέσουμε οποιοδήποτε άλλο γεγονός για να νιώσουμε το μέγεθος της ντροπής.


Στ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ