Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Διήμερη καθιστική διαμαρτυρία

Κατέβηκαν με τα  τρακτέρ και «κατέλαβαν» τους δρόμους της πόλης, διεκδικώντας μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής 10.000 τόνων πατάτας που μένουν απούλητες στις αποθήκες

Διήμερη καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στη Νομαρχία Σερρών πραγματοποίησαν οι πατατοπαραγωγοί του νομού, διαμαρτυρόμενοι γιατί και φέτος μένουν αδιάθετα τα προϊόντα τους, γεγονός που τους οδηγεί στην εξαθλίωση. Συγκεκριμένα χτες και προχτές οι πατατοπαραγωγοί από τις ορεινές κοινότητες του νομού Βροντούς και Ορεινής «κατέλαβαν» με τα αγροτικά τους μηχανήματα το κέντρο της πόλης των Σερρών, μπροστά από τη Νομαρχία. Από το πρωί της Δευτέρας με τρακτέρ και αγροτικά μπήκαν με πορεία στην πόλη και τερμάτισαν στο χώρο μπροστά στη Νομαρχία, όπου και παρέμειναν μέχρι χτες το μεσημέρι. Στην κινητοποίηση πήραν μέρος οι 150 πατατοπαραγωγοί της Κοινότητας Βροντούς και οι 50 περίπου παραγωγοί της Κοινότητας Ορεινής.

Οι πατατοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για το απούλητο προϊόν τους, καθώς πάνω από 10.000 τόνοι πατάτας υπολογίζεται ότι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις αποθήκες απούλητοι. Την ίδια στιγμή η ντόπια αγορά κατακλύζεται από πατάτες εισαγωγής. Η τιμή που προσφέρουν οι ελάχιστοι έμποροι που ενδιαφέρθηκαν φέτος να αγοράσουν πατάτες είναι περίπου 55 δραχμές, τιμή κάτω από το κόστος που υπολογίζεται στις 100 δραχμές.

Η κατάσταση αυτή είναι συνέχεια του φαινομένου των τελευταίων χρόνων όπου οι πατάτες μένουν αδιάθετες, συσσωρεύοντας φτώχεια και χρέη στους παραγωγούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρέη των πατατοπαραγωγών προς την Αγροτική Τράπεζα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνεταιρισμών των δύο κοινοτήτων, ξεπερνούν τα 2 δισ.

Ακόμα οι παραγωγοί διαμαρτύρονται γιατί καθυστερούν οι αποζημιώσεις από την καταστροφή της καλλιέργειας φασολιού της περσινής χρονιάς, λόγω ασθένειας. Σημειώνεται ότι οι πατατοπαραγωγοί στην προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν κάποιο άλλο προϊόν, λόγω του προβλήματος διάθεσης της πατάτας, καλλιεργούν τα τελευταία χρόνια και φασόλια, χωρίς όμως ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Από τη συνάντηση που είχαν οι παραγωγοί με τον αντινομάρχη προέκυψε ότι υπάρχει ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών, συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Γεωργίας για την καθυστέρηση προώθησης του αιτήματος αποζημίωσης για την περσινή καταστροφή της φασολοκαλλιέργειας.

Επίσης έγινε προσπάθεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υφυπουργό Γεωργίας. Η ιδιαιτέρα του γραφείου του τους διαβεβαίωσε ότι ο υπουργός απουσιάζει, αλλά «αρνήθηκε» να τους φέρει σε επικοινωνία μαζί του. Ετσι οι παραγωγοί απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι από τη συμπεριφορά αυτή, αλλά και αποφασισμένοι, παρέμειναν μπροστά στη Νομαρχία, ενημερώνοντας το λαό των Σερρών, χρησιμοποιώντας και έναν πρωτότυπο τρόπο στην επαφή μαζί του. Μοίρασαν δωρεάν πατάτες από αυτές που είχαν μαζί τους στους περαστικούς.

Τους παραγωγούς επισκέφθηκε κλιμάκιο της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ, μεταφέροντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ