Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Αμετάβλητα, στο ύψος τους, μέχρι νεοτέρας

Η προδιαγεγραμμένη μείωση αναζητά «αιτιολογική βάση»

Αμετάβλητα, μέχρι νεοτέρας, παραμένουν τα επιτόκια της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής θα συνεδριάσει και πάλι την ερχόμενη Τρίτη. Το σίγουρο είναι ότι τα επιτόκια της δραχμής θα πρέπει να μειωθούν κατά 2,75 ποσοστιαίες μονάδες, έτσι ώστε στο τέλος της χρονιάς να ταυτίζονται με τα ισχύοντα στην ΟΝΕ. Με προδιαγεγραμμένη αυτή την πορεία και με δεδομένη την έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων που τροφοδοτείται και από τη ραγδαία υποχώρηση του ευρώ στη διεθνή χρηματαγορά, η Τράπεζα της Ελλάδας θα πρέπει να βρει κάποια αιτιολογική βάση για την αναγκαστική μείωση των επιτοκίων της.

Ετσι, καθώς τα σημερινά εργαλεία προσέγγισης της πραγματικότητας δεν προσφέρονται, θα πρέπει αναγκαστικά να επινοηθούν κάποια άλλα, «εκσυγχρονισμένα». Ο πληθωρισμός πάντως, δεν ενδείκνυται καθώς τρέχει με τον ψηλότερο ρυθμό από το Δεκέμβρη του 1998. Ωστόσο μια... επιλεκτική προσέγγιση για τον πληθωρισμό, που θα αφαιρούσε κάποιο τμήμα του, θα έδινε ίσως κάποια «επιχειρήματα». Αλλωστε αντίστοιχα προβλήματα και ανάλογοι... «προβληματισμοί» υπάρχουν και στις χώρες της ΟΝΕ. Και δεν είναι τυχαίο, ότι οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που συνεδρίασαν χτες στις Βρυξέλλες (ΕΚΟΦΙΝ), δεν έκρυψαν τις προθέσεις τους να προχωρήσουν σε «αλχημείες» που θα εμφανίζουν μικρότερο τον πληθωρισμό, αφού κάνουν πια συγκρίσεις όχι με τον «εναρμονισμένο» αλλά με τον «δομικό» πληθωρισμό. Στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος - όπως συνήθως - τόσο για «σύντομη ανάκαμψη του ευρώ» όσο και για τη «μείωση των διεθνών τιμών πετρελαίου».

Σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου θα συναντηθεί με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμο, με τον οποίο θα συζητήσει και το θέμα των επιτοκίων. Την επόμενη βδομάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα κατατεθεί στη Βουλή, η «ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική» της Τράπεζας της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ