ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συμφωνούν Σαρόν - Μπους και επιλέγουν το δρόμο των πιέσεων

«Εμπόδιο για την ειρήνη» χαρακτήρισε τον Γιάσερ Αραφάτ ο Αριέλ Σαρόν που εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να απομονωθεί και να αναδειχτεί «νέα πραγματιστική ηγεσία»

Περιμένοντας το τανκ με τις πέτρες στο χέρι

Associated Press

Περιμένοντας το τανκ με τις πέτρες στο χέρι
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Καμία διαφωνία δεν υπάρχει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ για την τακτική απέναντι στην τρομοκρατία, αλλά και το Μεσανατολικό διακήρυττε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετά την τέταρτη συνάντησή του, μέσα στον τελευταίο χρόνο, με τον Αμερικανό πρόεδρο. Εντούτοις, επισήμως, η Ουάσιγκτον δεν υιοθέτησε την ισραηλινή πρόταση για διακοπή των σχέσεων με τον Παλαιστίνιο ηγέτη και προτίμησε το δρόμο της κλιμάκωσης των πιέσεων. Ανεπισήμως, πάντως, Αμερικανοί κυβερνητικοί φέρονταν να χρησιμοποίησαν εξαιρετικά σκληρή γλώσσα. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όξυναν τους τόνους της κριτικής, έμμεσης ή άμεσης, προς την αμερικανική, και κατ' επέκταση, ισραηλινή στρατηγική απέναντι στους Παλαιστινίους.

«Εμπόδιο για την ειρήνη» χαρακτήρισε τον Γιάσερ Αραφάτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Αριέλ Σαρόν, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Τζορτζ Μπους, επανέλαβε την άποψη ότι η διπλωματική απομόνωση του Γιάσερ Αραφάτ θα βοηθούσε στην ανάδειξη μιας εναλλακτικής παλαιστινιακής ηγεσίας που θα είναι περισσότερο πραγματιστική, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν έθεσε το θέμα της διακοπής των αμερικανικών σχέσεων με την Π. Αρχή, στο συνομιλητή του.

Είχε προηγηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου Σαρόν - Μπους, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως «θα ενταθούν οι πιέσεις προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη να σταματήσει πλήρως τις επιθέσεις κατά Ισραηλινών», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να διακόψει σχέσεις, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Επίσης, ο Μπους εξέφρασε τη συμπάθεια και την ανησυχία του για όσα υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός «εξαιτίας της αναγκαίας προσπάθειας του Ισραήλ να αποτρέψει τις τρομοκρατικές επιθέσεις». Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι προβλέπει, μέσα στον αμερικανικό προϋπολογισμό, 300 εκατομμύρια δολάρια βοηθεία προς τον παλαιστινιακό λαό.

Περί βοηθείας προς τους Παλαιστινίους έκανε λόγο και ο Αριέλ Σαρόν, γνωστοποιώντας ότι έχει απεργαστεί σχέδιο για τους Παλαιστινίους, στο οποίο περιλαμβάνεται και η δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας στη Λωρίδα της Γάζας, διευκρινίζοντας ότι θα τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά και σε αναλογία με την πάταξη της τρομοκρατίας από τις παλαιστινιακές υπηρεσίες. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στο τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας θα δημιουργηθεί παλαιστινιακό ανεξάρτητο κράτος», προσθέτοντας, όμως, ότι θα πρέπει να προηγηθεί η επίτευξη απόλυτης ηρεμίας.

Αποκαλυπτικότερος για τα παρασκήνια εμφανίστηκε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας. Ο Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», δήλωνε «εντυπωσιασμένος από τη σκληρή θέση του Αμερικανού προέδρου και του αντιπροέδρου απέναντι στον Παλαιστίνιο ηγέτη» και μάλιστα υποστήριζε ότι ο Ντικ Τσένεϊ του είπε ξεκάθαρα τη φράση «όσο με αφορά, μπορείτε και να κρεμάσετε τον Αραφάτ». Ο Μπεν Ελιέζερ επανέλαβε ότι συνέστησε στην αμερικανική ηγεσία να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για επαφές με άλλους Παλαιστινίους αξιωματούχους πλην του Αραφάτ γιατί, όπως είπε, «ο Γιάσερ Αραφάτ μπορεί αλλά δε θέλει να τερματίσει τη βία, ενώ ορισμένοι άλλοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι θέλουν, αλλά δεν μπορούν».

Την ικανοποίηση της Π. Αρχής για την απόφαση Μπους να διατηρήσει τις σχέσεις με τον Γιάσερ Αραφάτ εξέφρασε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, αν και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την αμερικανική σιωπή απέναντι στην ισραηλινή επιθετικότητα, τις επιδρομές και τον αποκλεισμό. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, από την πλευρά του, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σαρόν, υπογράμμιζε ότι η επιμονή του Ισραηλινού πρωθυπουργού στις προκλήσεις και στις προσβολές απέναντι στον εκλεγμένο πρόεδρο της Π. Αρχής δείχνει τις πραγματικές ισραηλινές προθέσεις που είναι η κλιμάκωση. Ο ίδιος ο Γιάσερ Αραφάτ, τέλος, μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ», δήλωνε ότι παρακαλεί τον Αριέλ Σαρόν να επιτρέψει την αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων.

Ευρωπαίοι παραπονούμενοι, επιδρομές στα αυτόνομα

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πάντως, επέμεναν στην πολεμική που έχουν εξαπολύσει, τις τελευταίες ημέρες, κατά της ισραηλινής και αμερικανικής πολιτικής στο Μεσανατολικό. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, δήλωνε, στην ισπανική «Ελ Παΐς», ότι η «ΕΕ δεν έπαιξε ρόλο γιατί το Ισραήλ δεν της αναγνώρισε ποτέ κάτι τέτοιο, και αυτή η άρνηση αποδείχτηκε επιζήμια για την ειρήνη». Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ιμπερ Βεντρίν, ταυτοχρόνως, επανερχόταν δριμύτερος κατηγορώντας την ισραηλινή ηγεσία και την Ουάσιγκτον ότι επιμένουν σε μια «στρατηγική αδιεξόδου επιλέγοντας την υπόσκαψη της νομιμότητας της Π. Αρχής και του Γιάσερ Αραφάτ». Ο Ισπανός ΥΠΕΞ Ζοζέ Πικέ ανακοίνωνε ότι στην επόμενη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, θα τεθεί θέμα εξεύρεσης συμβιβαστικής διαμεσολαβητικής λύσης για το Μεσανατολικό.

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυε επίθεση με πυραύλους σε κτίριο της Π. Αρχής στη Νάμπλους, ως αντίποινα για την επίθεση ενόπλου σε κοντινό εποικισμό, την περασμένη νύχτα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 3 έποικοι. Αλλεπάλληλες, επίσης, ήταν οι εισβολές σε διάφορα σημεία της Δυτικής Οχθης, προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις «εξτρεμιστών».

Τέλος, 11 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη Ραμάλα, σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες, και μία Ισραηλινή σκοτώθηκε από τις μαχαιριές δύο κουκουλοφόρων, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, οι οποίοι συνελήφθησαν. Αργά το βράδυ εξερράγη αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν δύο Παλαιστίνιοι, λίγα λεπτά μετά την είσοδό τους στο Ισραήλ, χωρίς, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να υπάρξουν άλλα θύματα.

ΠΓΔΜ
Ο γγ του ΝΑΤΟ απαιτεί «συμμόρφωση»...

ΣΚΟΠΙΑ.-

Την πλήρη και πιστή εφαρμογή της συμφωνίας της Ωχρίδας και ιδιαίτερα την άμεση ενεργοποίηση του νόμου για την παροχή αμνηστίας στους πρώην αυτονομιστές Αλβανούς, ζήτησε, για μία ακόμη φορά χτες, στα Σκόπια, ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις (μεταξύ των οποίων συμπεριέλαβε και τη διεξαγωγή γενικών εκλογών), ο Ρόμπερτσον απείλησε με αναστολή της διεθνούς οικονομικής βοήθειας στα Σκόπια...

«Για να επιτευχθεί η ισότητα, να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη και να βεβαιωθούμε πως ο καθένας γνωρίζει πού στέκεται... ένας νόμος αμνηστίας επείγει, γι' αυτό και θα πιέζω την κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτσον, συνδέοντας όχι μόνον την εφαρμογή του νόμου περί αμνηστίας με την παροχή της διεθνούς οικονομικής βοήθειας, αλλά και με τη μελλοντική ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρω-ατλαντικούς οργανισμούς.

Οσον αφορά δε στο πρόσφατο αίτημα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεορκιέφσκι περί παράτασης της ΝΑΤΟϊκής αποστολής «Task Force Fox» που λήγει στις 26 Μαρτίου, ο γγ του ΝΑΤΟ απάντησε πως το Συμβούλιο Πρεσβευτών του ΝΑΤΟ «θα είναι ευτυχές να παρατείνει την αποστολή της ΝΑΤΟικής δύναμης» στην ΠΓΔΜ.

Η διήμερη επίσκεψη του Ρόμπερτσον στα Σκόπια επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως χτες βράδυ, οπότε θα είχε πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με όλη την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ακατάλληλο για παιδιά το προσφυγικό στρατόπεδο Γουμέρα...

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Μόνο για παιδιά δεν είναι το στρατόπεδο προσφύγων, που λειτουργεί στο πρώην πεδίο βαλλιστικών δοκιμών στην έρημο Γουμέρα, επισήμανε, με έκθεσή του, ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αυστραλίας, δρ. Σεβ Οντόβσκι.

Οπως καταγγέλλει ο δρ. Οντόβσκι, η διαρκής έκθεση των παιδιών προσφύγων στη βία, η καταστρατήγηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και, γενικότερα, οι συνθήκες διαβίωσης προκαλούν κατάθλιψη στα ανήλικα παιδιά, που κρατούνται μήνες ή χρόνια στο κέντρο. Ο ίδιος, διαψεύδοντας κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης που προσπαθούν να ωραιοποιήσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, εκτίμησε ότι οι συνθήκες διαβίωσης των ανήλικων παιδιών στο συγκεκριμένο προσφυγικό στρατόπεδο αντίκεινται στις διατάξεις αποφάσεων και συμφωνιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών και ζητά τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την προστασία των παιδιών από μόνιμες βλάβες της ψυχικής υγείας τους.

Ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, εξέφρασε και η αξιωματούχος οργάνωσης του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, που επανέλαβε το αίτημα για την πραγματοποίηση επιτόπιας έρευνας αξιωματούχων του Οργανισμού, προκειμένου να εκτιμηθεί ο τρόπος λειτουργίας του κέντρου, η ψυχική κατάσταση των παιδιών και των άλλων προσφύγων.

Συντονισμός αλληλεγγύης

Σε ανοιχτή σύσκεψη για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους, καλεί η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών Ελλάδας

Ανοιχτή πρόσκληση σε σύσκεψη, με θέμα τη διοργάνωση κινητοποιήσεων αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, αρχής γενομένης από την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στο Πάρκο Ελευθερίας και πορείας προς την ισραηλινή πρεσβεία την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, απευθύνει η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών Ελλάδας. Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της ΟΛΜΕ, Κορνάρου 2 και Ερμού.

ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διπλωματική εμπλοκή «χαμηλών τόνων»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Χαμηλοί τόνοι τηρούνται μετά τη διπλωματική εμπλοκή που προκλήθηκε από την άρνηση της ιρανικής ηγεσίας να δεχτεί το νέο Βρετανό πρεσβευτή Ντέιβιντ Ρένταγουεϊ. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωνε, απλώς, ότι η άρνηση αποδοχής ενός πρεσβευτή αποτελεί δικαίωμα της οποιασδήποτε χώρας και ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Επίσημη αιτιολογία δε δόθηκε.

Εντούτοις, η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» υποστήριζε ότι, λίγες μέρες νωρίτερα, ο ιρανικός Τύπος είχε αναφέρει ότι ο Ρένταγουεϊ είναι Εβραίος και μέλος της βρετανικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας. Η Ντάουνιγκ Στριτ απέρριψε τους ισχυρισμούς ανακοινώνοντας ότι ο Ρένταγουεϊ είναι έμπειρος διπλωμάτης, παντρεμένος με Ιρανή και γνώστης της γλώσσας Φαρσί, της πιο διαδεδομένης στο Ιράν. Προς το παρόν, η μοναδική βρετανική αντίδραση ήταν η υποβάθμιση του Ιρανού πρεσβευτή στο Λονδίνο Μορτέζα Σαρμάντι, στη θέση του επιτετραμμένου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ