ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εντατικές δοκιμές στο Εθνικό

Σκηνή από τις πρόβες του «Αμλετ»
Σκηνή από τις πρόβες του «Αμλετ»
Στο φετινό ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου, εντάσσεται ένα αριστούργημα του παγκόσμιου δραματολογίου: Ο σαιξπηρικός «Αμλετ», ένα από τα κορυφαία δράματα, το οποίο πραγματεύεται την υπαρξιακή αγωνία και την ανθρώπινη αδυναμία στην ερμηνεία του θεατού και αθέατου κόσμου. Από το Εθνικό Θέατρο παρουσιάστηκε από το 1937 έως το 1940, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, με τον Αλέξη Μινωτή στο ρόλο του Αμλετ. Το 1955, πάλι με τον Μινωτή στο διπλό ρόλο, του σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή.

Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, ο «Αμλετ» θα ανεβαστεί και πάλι (από τις 7 Νοεμβρίου) από το Εθνικό Θέατρο, στη σκηνή «Κοτοπούλη», σε μετάφραση - σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου. Στον επώνυμο ρόλο ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Πρωταγωνιστούν επίσης οι: Βέρα Κρούσκα (Γερτρούδη), Στέλιος Μάινας (Κλαύδιος), Ευδοκία Ρουμελιώτη και Μαριάννα Πολυχρονίδη (Οφηλία, σε διπλή διανομή). Παίζουν ακόμη οι: Δημήτρης Μάριζας, Δημήτρης Αγοράς, Κωστής Παπαϊωάννου, Δημήτρης Καραμπέτσης, Θεμιστοκλής Πάνου, Λευτέρης Λουκαδής, Θανάσης Κυριαζής, Αντώνης Ζαχαράτος, Νίκος Μπουσδούκος, κ.ά.

Ενα ασυνήθιστο έργο ετοιμάζεται στη σκηνή του θεάτρου «Κάππα», όπου λειτουργεί η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού. «Η τέταρτη αδελφή» του Γιάνους Γκλοβάτσκι. Παίζουν: Αμαλία Μουτούση, Μαρία Ναυπλιώτου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Θάνος Σαμαράς, Χρήστος Πάρλας, Αννα Μακράκη, Θανάσης Ευθυμιάδης, Τόνυ Δημητρίου, Χρήστος Παππάς, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Βλάσσης Ζώτης, Γεννάδιος Πάτσης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι των Μέτα Χοσεβάρ και Αντζελίνα Ατλατζίκ, αντίστοιχα. Τη μουσική επιμελείται ο ίδιος ο σκηνοθέτης του έργου, Σλόμπονταν Ουνκόφσκι. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 31 Οκτωβρίου.

Ο «Τελευταίος Πειρασμός» του Νίκου Καζαντζάκη θα ανέβει στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, σε διασκευή - σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Παίζουν: Ράνια Οικονομίδου, Κοσμάς Φοντούκης, κ.ά.

Εικαστικές εκφράσεις

Εργο της Κ. Κυπριώτη
Εργο της Κ. Κυπριώτη
Εγκαινιάζεται στις 15 Οκτωβρίου (8 μ.μ.), στην «Αίθουσα Τέχνης Αθηνών» (Γλύκωνος 4), έκθεση έργων του Νίκου Μακαρούνα. Πρόκειται για την πρόσφατη εικαστική του δημιουργία, στην οποία φιλοξενούνται εγκαταστάσεις με τίτλο «Εγώ». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Νοεμβρίου.

Τη διερεύνηση των δύο βασικών στοιχείων που συντελούν το ζωγραφικό πίνακα, το ξύλινο τελάρο και τον επιζωγραφισμένο καμβά, επιχειρεί στην τρίτη ατομική του έκθεση ο Γιάννης Σκαλτσάς. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 13 Οκτωβρίου στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7) και θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου.

«Τοπιογραφίες» είναι ο τίτλος της έκθεσης της Κατερίνας Κυπριώτη, που εγκαινιάζεται στις 22 Οκτωβρίου στην αίθουσα τέχνης «Εποχές» (Κηφισίας 263, Κηφισιά). Θα εκτεθούν 30 συνολικά πίνακες, δουλιά των τελευταίων πέντε χρόνων, με θέματα από τη γενέτειρά της, την Πελοπόννησο.

«Τελετουργία του γυμνού», είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων του Δημοσθένη Καζάκου, που φιλοξενείται έως τις 26 Οκτωβρίου στο Κέντρο Τέχνης «Πανταζίδης» (Στασινού 8α, Στάδιο). Πρόκειται για μία σειρά 50 συνολικά ζωγραφικών έργων και σχεδίων, με βασικό θέμα το γυμνό.

Στις 22 Οκτωβρίου (8μ.μ.) εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Μέδουσα» (Ξενοκράτους 7), έκθεση έργων των: Γιώργου Γυπαράκη, Αννίτας Ξάνθου, Νάκη Ταστσιόγλου. Τίτλος της: «Ψέματα και αλήθειες».

Ζωγραφική και κατασκευές, παρουσιάζει η Ανια Καλλίδη, στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 19 Οκτωβρίου (6 μ.μ.), στον εκθεσιακό χώρο «2+1» της Κίνησης Πολιτών Υμηττού. Θα διαρκέσει έως τις 8 Νοεμβρίου.

Δύο έργα στο «Κνωσός»

Η σκηνή του θεάτρου «Κνωσός» μετατρέπεται φέτος σε ένα απομονωμένο άσυλο, πρώην μοναστήρι (νοσοκομείο των Αγ. Σαράντα Μαρτύρων), τοποθετημένο στα βουνά και τους βάλτους ενός ανώνυμου βαλκανικού κράτους, κάπου στα σερβικά σύνορα. Εξι τρελοί κι ένας «γιατρός», ξεχασμένοι σε ένα άσυλο των Βαλκανίων, «χτυπούν» στις Βρυξέλλες, στη βραβευμένη κοινωνικο-πολιτική σάτιρα του Βούλγαρου συγγραφέα Χρίστο Μπόιτσεφ «Ο Στρατηγός Πουλί», έργο γραμμένο το 1997. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Γιούρι Στούπελ, επεξεργασία κειμένου Λάμπρου Τσάγκα, σκηνοθεσία Χρίστου Τσάγκα, μουσική Γιούρι Στούπελ, σκηνικά - κοστούμια Λέας Κούση. Παίζουν: Λάμπρος Τσάγκας, Μίρκα Καλατζοπούλου, Τάκης Λιατζιβίρης, Γιάννης Κατσάμπας, Θόδωρος Ιγνατιάδης, Γιάννης Μπίμης, Αλέξανδρος Ράπης. Εναρξη: τέλος Οκτωβρίου.

  • «Ο Βιολιστής της Θάλασσας», είναι το μιούζικαλ για παιδιά, ειδικά γραμμένο για το θέατρο «Κνωσός» από τους Στέφαν Τσάνεφ και Γιούρι Στούπελ, βασισμένο στο γνωστό παραμύθι του Πούσκιν και την όπερα «Σατκό» του Κόρσακωφ. Το έργο παρουσιάζεται με την τεχνική του «Μαύρου Θεάτρου» κατά τη διάρκεια της «υποθαλάσσιας ζωής» του Βιολιστή και με την παραδοσιακή μορφή κατά τη ζωή του βιολιστή στον επίγειο κόσμο.

Μετάφραση και επεξεργασία κειμένου: Γιούρι Στούπελ?Λάμπρος Τσάγκας. Στίχοι: Γιάννης Καλατζόπουλος. Σκηνοθεσία-Χορογραφίες: Ισίδωρος Σιδέρης-Λάμπρος Τσάγκας. Μουσική: Γιούρι Στούπελ. Παίζουν: Γιάννης Κατσάμπας, Μαρία Μαλταμπέ, Τάκης Λιατζιβίρης, Κωνσταντίνα Γκόρου, Γιάννης Μπίμης, Ντομένικα Ρέγκου, κ.ά.

Παραστάσεις Καραγκιόζη

Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Κυδαθηναίων 17, Πλάκα), στο πλαίσιο της προσπάθειας διατήρησης και προβολής του Θεάτρου Σκιών, οργανώνει τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη δύο παραστάσεις, με τον γνωστό καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλο. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να απολαμβάνουν δύο έργα του καραγκιόζικου ρεπερτορίου. Την Κυριακή 19/10 θα παρουσιαστεί το έργο «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι», ενώ την Κυριακή 2/11 «Ο Καραγκιόζης μάγερας». Ωρα έναρξης παραστάσεων: 11.30 πμ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-3223368 και 210-3239813.

24ωρες απεργίες στο ΥΠΠΟ

Οι μόνιμοι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ, όπως ανακοίνωσε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΠΟ, συνεχίζουν τις απεργίες τους. Την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη, «εκτός των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, όπου η συμμετοχή είναι καθολική», θα απεργήσουν και οι εργαζόμενοι στους εξής αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία: Ακρόπολη, Δίον, Βεργίνα, Πέλλα, Κάστρο Πλαταμώνα.

Στις 15 και 16 του Οκτώβρη θα απεργήσουν στους εξής αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία: Κνωσός, Μυκήνες, Αρχαία Κόρινθος, Επίδαυρος.

Μελωδικά «ταξίδια»

Μια κεφάτη μελωδική συντροφιά θα βρίσκεται στα «13 Φεγγάρια» (Αγ. Μελετίου 61 και Πατησίων, στοά Μπροντγουαίη) από τις 31 Οκτωβρίου. Την απαρτίζουν η Μελίνα Κανά, το μουσικό συγκρότημα «Απέναντι», με τραγουδιστή τον Φώτη Θεοδωρίδη, και οι νέοι ερμηνευτές από την Κρήτη Γιάννης Χαρούλης και Μαριαστέλλα Τζανουδάκη. Στη γνωστή μουσική σκηνή, που λειτουργεί ανανεωμένη μετά από δυο χρόνια, θα παρουσιάζουν στη διάρκεια του χειμώνα - κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (11 μ.μ.) και Κυριακή (9 μ.μ.) - ένα πολύχρωμο ψυχαγωγικό πρόγραμμα, ένα «ταξίδι» στο «πέλαγος» του ελληνικού τραγουδιού. Τη μουσική επιμέλεια του προγράμματος έχει ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

Σελίδες πολιτισμού

Κυκλοφόρησε το 6ο τεύχος (Σεπτέμβρης 2003), του διμηνιαίου πολιτιστικού περιοδικού «Highlights». Από τα περιεχόμενά του σημειώνουμε το «Αφιέρωμα στην Αθήνα», το οποίο μεταξύ άλλων φιλοξενεί συνεντεύξεις του διοργανωτή της έκθεσης «Outlook», Χρήστου Ιωακειμίδη και της διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Αννας Καφέτση. Ακόμη, φιλοξενείται το εικαστικό «Ταξίδι» του Στήβεν Αντωνάκου, το «Βιβλίο της ζωής» του Κωνσταντίνου Ξενάκη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, και αφιέρωμα στον Ε. Κίρχνερ, με τίτλο «Ο ζωγράφος της αστικής ζούγκλας». Από το χώρο του θεάτρου σημειώνουμε την αναφορά στον Σάμουελ Μπέκετ και τη συνέντευξη του Ρώσου σκηνοθέτη, ιδρυτή του κέντρου «Μέγιερχολντ», Βαλ. Φοκίν. Ακόμη, φιλοξενούνται άρθρα για τη λογοτεχνία, τη μουσική, το χορό και τη φωτογραφία, καθώς και ειδήσεις από την ελληνική και διεθνή πολιτιστική σκηνή.

Διεθνή Συνάντηση για το νέι διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Εν Χορδαίς» από σήμερα Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη. Εννέα διακεκριμένοι εκτελεστές του νέι θα παρουσιάσουν δείγματα της τέχνης τους, παραδίδοντας master classes σε σπουδαστές και εκτελεστές του οργάνου και συμμετέχοντας σε δυο μεγάλες συναυλίες. Παράλληλα μουσικολόγοι και ερευνητές θα μιλήσουν για την ιστορική και μουσικολογική εξέλιξη του οργάνου. Στη συνάντηση συμμετέχουν οι: Suleyman Erguner, Ahmed Sahin, Ali Tufekci (Τουρκία), Hassan Faqir (Ιορδανία), Χάρης Λαμπράκης (Ελλάδα), Slah Eddine Manaa (Τυνησία), Hossein Omoumi (Ιράν), Samir Siblini (Λίβανος), Rachid Zeroual (Μαρόκο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ