ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΕΚΡ
Το βάρος στις εργατικές κινητοποιήσεις και στη νεολαία

Με κύρια ζητήματα τη δουλιά στο εργατικό κίνημα και τη νεολαία συγκλήθηκε στις 27-28 Γενάρη στη Μόσχα η Ολομέλεια της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας (ΚΕΚΡ)

Από πρόσφατες εργατικές κινητοποιήσεις

Associated Press

Από πρόσφατες εργατικές κινητοποιήσεις
Οπως σημειώνεται στα σχετικά υλικά της Ολομέλειας, αυτή συνήλθε σε μια περίοδο όπου εντείνεται η πολυμέτωπη επίθεση του κυρίαρχου καθεστώτος απέναντι στην εργατική τάξη και τις οργανώσεις της. Στα πλαίσια αυτής της επίθεσης ετοιμάζεται ο νέος αντιδραστικός νόμος για τα πολιτικά κόμματα, η αλλαγή του εργατικού κώδικα, η ιδιωτικοποίηση της γης.

Σ' αυτές τις συνθήκες η Ολομέλεια σημείωσε ως επιτυχία την υποχώρηση, κάτω από το βάρος των αντιδράσεων, της κυβέρνησης Πούτιν - Κασιάνοφ από την επιμονή να ψηφιστεί ο νέος αντεργατικός κώδικας εργασίας, και αναγκάστηκε να ανακοινώσει την αναβολή της ψήφισης για τον Ιούνη του 2001. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής που θα μελετήσει και θα πρέπει να λάβει υπόψη της και τα 5 διαφορετικά νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί. Να σημειωθεί ότι ένα από αυτά τα νομοσχέδια υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) με στελέχη της Ομοσπονδίας των Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Ρωσίας (ΟΑΣΡ), ενώ ένα άλλο είχε καταθέσει ο Β. Γκριγκόριεφ, μέλος της ΚΕ του ΚΕΚΡ, όταν ήταν ακόμη βουλευτής της Κρατικής Δούμας. Το τελευταίο νομοσχέδιο υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή οι βουλευτές Τ. Αβαλιάνι (πρώην βουλευτής του ΚΚΡΟ) και ο Ο. Σέιν (μέλος του προεδρείου των συνδικάτων «Ζασίτα»).

Στην υποχώρηση της κυβέρνησης συνέβαλαν οι χιλιάδες διαμαρτυρίες εργαζομένων απ' όλη τη χώρα, όπως και η «Μέρα Ενιαίας Δράσης», με κινητοποιήσεις, πικετοφορίες, συγκεντρώσεις ή και πορείες που έγιναν σε πάνω από 60 πόλεις της Ρωσίας, την 1/12/2000, με πρωτοβουλία του ΚΕΚΡ και άλλων ταξικών εργατικών οργανώσεων.

Στην απόφαση της Ολομέλειας με τον τίτλο: «Η τακτική του αγώνα με την επίθεση της αστικής τάξης στα δικαιώματα των εργαζομένων» αναφέρεται η ανάγκη, οι κομματικές οργανώσεις όλων των επιπέδων «να εξασφαλίσουν τον πρωτοπόρο ρόλο των μελών του ΚΕΚΡ στην οργάνωση της απόκρουσης της αστικής τάξης στις επιχειρήσεις και τις περιοχές, στη συσπείρωση των εργαζομένων για τον αγώνα για τον Κώδικα Νόμων για την Εργασία».


Associated Press

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε το ΚΕΚΡ, σε συνεργασία με άλλες ταξικές συνδικαλιστικές ενώσεις, να διοργανώσει στη Μόσχα, στις 14 και 15 Απρίλη 2001 ένα Συνέδριο των «οργανώσεων της εργατικής αντίστασης» με θέμα τα προβλήματα της τακτικής του αγώνα του εργατικού κινήματος. Επίσης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί διάλογος στον κομματικό Τύπο του ΚΕΚΡ, σχετικά με τα προβλήματα του εργατικού κινήματος στη Ρωσία, ενώ εκλέχτηκε η επιτροπή που θα έχει την ευθύνη αυτού του διαλόγου.

Η δουλιά του κόμματος ανάμεσα στη νεολαία

Η συγκεκριμένη Ολομέλεια συζήτησε επίσης τη δουλιά του ΚΕΚΡ στη νεολαία. Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, έγινε ευρεία συζήτηση πάνω στο ζήτημα της «Κατάστασης της δουλιάς του κόμματος ανάμεσα στη νεολαία».

Στην απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕΚΡ σημειώνεται ότι αφετηρία των κομματικών δυνάμεων για τη δουλιά πρέπει να είναι η θέση ότι: «απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση του αγώνα είναι ν' αποτελέσει άμεσο ενδιαφέρον και κύρια υπόθεση των νέων στον 21ο αιώνα ο αγώνας για τον κομμουνισμό, ενάντια στην κυριαρχία της ατομικής ιδιοκτησίας, ενάντια στην εκμετάλλευση».

Η Ολομέλεια διαπιστώνει δύο άμεσους κινδύνους για τη ρωσική νεολαία: είτε στην κατεύθυνση της συναίνεσης και του συμβιβασμού, είτε στη στρατιωτικοποίηση και διάδοση του φασισμού μέσα στη νεολαία με τα συνθήματα του εθνικισμού και του ψευτο-πατριωτισμού. Σ' αυτές τις συνθήκες, η ΚΕ του ΚΕΚΡ καλεί τις οργανώσεις του να «δώσουν την ανάλογη προσοχή για την προετοιμασία του αγώνα τόσο για τα θεμελιακά, όσο και για τα ιδιαίτερα ζητήματα κι τις ανάγκες των νέων». Σημειώνεται ότι η μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας στις κινητοποιήσεις που είχαν γίνει στη Ρωσία ενάντια στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, δείχνει τα μεγάλα περιθώρια των δυνατοτήτων, και μια από τις κατευθύνσεις δουλιάς που θα πρέπει να αναπτύξουν οι οργανώσεις του ΚΕΚΡ στο νεολαιίστικο κίνημα. Υπογραμμίζεται ότι οι οργανώσεις του ΚΕΚΡ θα πρέπει να ρίξουν το βάρος για την οργάνωση της νεολαίας, ιδιαίτερα στους χώρους μεγάλης συγκέντρωσής της: τεχνικές σχολές, πανεπιστήμια, μεγάλες επιχειρήσεις, ταμεία ανεργίας, στο στρατό, στα σχολεία, στις πιονέρικες οργανώσεις, σε πολιτιστικούς συλλόγους κλπ.

Ανάμεσα στα αρκετά οργανωτικά μέτρα που ενέκρινε η Ολομέλεια για τη δουλιά στη νεολαία είναι η συγκρότηση σ' όλες τις κομματικές οργανώσεις περιοχής νεολαιίστικων πολιτικών τμημάτων του κόμματος, τα οποία θα πρέπει να λειτουργήσουν ως κέντρα ενοποίησης της νεολαίας και των οργανώσεων που ήδη υπάρχουν, πάνω σε ταξικές θέσεις. Σαφής προσανατολισμός των ΚΟ στην οργάνωση της πάλης της νεολαίας στην περιοχή τους στη βάση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Συσπείρωση της νεολαίας ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση», υπέρ της διατήρησης των εθνικών παραδόσεων και του πολύμορφου πολιτισμού των λαών της χώρας. Επίσης μέτωπο ενάντια σε ζητήματα, όπως ο αλκοολισμός, τα ναρκωτικά και η οργανωμένη εγκληματικότητα μεταξύ των νέων, άλλα προβλήματα με κοινωνικές ρίζες, που τα τελευταία 10 χρόνια έχουν λάβει ασύλληπτους ρυθμούς ανάπτυξης στη Ρωσία. Ως ιδιαίτερο καθήκον μπαίνει επίσης η προσπάθεια των κομματικών δυνάμεων στο χώρο της νεολαίας να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την είσοδο στα σχολεία φασιστικών και παραθρησκευτικών οργανώσεων. Τέλος, μπαίνει ως καθήκον στην Επιτροπή της ΚΕ για τη Νεολαία, που θα καθοδηγεί τα συγκεκριμένα νεολαιίστικα τμήματα του κόμματος, όπως και στην Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπ.) να αποκαταστήσουν σχέσεις με επαναστατικές οργανώσεις νεολαίας άλλων χωρών.

Για την κατάσταση στο κομμουνιστικό κίνημα της Ρωσίας και της ΚΑΚ

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΕΚΡ δεν μπορούσε να μην εξετάσει και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ των άλλων:

«Ο τυπικός κομμουνισμός του ΚΚΡΟ, η πολιτική του της ταξικής συνεργασίας με την αστική τάξη συντέλεσαν στον αποπροσανατολισμό του κομμουνιστικού κινήματος τόσο στη Ρωσία, όσο και στις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ.

Σήμερα, με τις προσπάθειες των ηγετών του ΚΚΡΟ εξασφαλίζεται η στροφή των διαθέσεων των μαζών από την υποστήριξη των αστικοδημοκρατικών ελευθεριών όχι προς τον αγώνα για την προλεταριακή δικτατορία, αλλά προς την έγκριση της ενίσχυσης της δικτατορίας της αστικής τάξης, μαζί και εθνικιστικού, φιλοφασιστικού τύπου, που διεξάγεται υπό τη σημαία της ενίσχυσης της κρατικής οργάνωσης. Αυτή η γραμμή της ηγεσίας του ΚΚΡΟ την ξεσκεπάζει αναπόφευκτα σαν αντιδραστική ομάδα στο κομμουνιστικό κίνημα, η οποία έχει ουσιαστικά συμπράξει με το καθεστώς.

Τον τελευταίο καιρό οι ηγεσίες της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ και σειράς κομμουνιστικών κομμάτων της ΚΑΚ εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη στάση και τη δραστηριότητα των "φιλοζιουγκανοφικών" δυνάμεων. Βλέποντας την αύξηση των ιδεολογικών διαφωνιών με την ηγεσία της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, την αύξηση της επιρροής του ΚΕΚΡ, η ομάδα Ζιουγκάνοφ οργάνωσε στις 20 Γενάρη "αυλικό πραξικόπημα", κηρύσσοντας τον εαυτό της Ολομέλεια του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ (37 άτομα από τα 101), απομακρύνοντας από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ τον Ο. Σένιν και όλους τους αναπληρωτές του, διορίζοντας πρόεδρο τον Γκ. Ζιουγκάνοφ και αναπληρωτές από το ΚΚΡΟ.

Ετσι, η ομάδα Ζιουγκάνοφ σχεδιάζει να αρπάξει όλη τη διοίκηση της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, στηριζόμενη στην αριθμητική υπεροχή του ΚΚΡΟ και την εξάρτηση ορισμένων ηγετών των κομμουνιστικών κομμάτων χωρών της ΚΑΚ που υποστήριξαν τις ενέργειές της και έχουν, βασικά, κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Στην ουσία έχει διαταραχτεί η όποια ενότητα των τυπικών κομμουνιστών (σοσιαλδημοκρατών) και των κομμουνιστών, που υπήρχε για ορισμένο καιρό στα πλαίσια της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ.

Η κίνηση προς τα αριστερά των υποστηρικτών του Ο. Σένιν δεν έγινε με την ενοποίησή τους σε κάποιο από τα υπάρχοντα ΚΚ, αλλά με την ίδρυση ενός ακόμη ΚΚ, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στην ηγεσία του ΚΚΡΟ να τους χαρακτηρίσει διασπαστές...».

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΕΚΡ έκανε έκκληση «σε όλους όσοι αισθάνονται κομμουνιστές να ενώσουν τις προσπάθειές τους και να διατηρήσουν την ΕΚΚ-ΚΚΣΕ ως δομή ανταλλαγής πείρας και να αποκρούσουν τις απόπειρες ιδιωτικοποίησης αυτής της δομής από τη σοσιαλδημοκρατική φιλοκαθεστωτική ηγεσία του ΚΚΡΟ».

Τέλος, η ΚΕ του ΚΕΚΡ ενέκρινε αποφάσεις για την ενίσχυση του κομματικού Τύπου και με ειδική ανακοίνωσή της καταδίκασε την προγραμματισμένη κατάρριψη από την κυβέρνηση Πούτιν - Κασιάνοφ του διαστημικού σταθμού «ΜΙΡ».


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ


ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Διάλυση των παραστρατιωτικών, όρος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Συνέντευξη με τον Λ. Γκουαλντρόν, εκπρόσωπο των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC-EP)

Αντάρτες του FARC

Associated Press

Αντάρτες του FARC
Στην Αθήνα βρέθηκε ο Λούκας Γκουαλντρόν, ως εκπρόσωπος των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC-EP) στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Στη σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας, αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τη διακοπή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, καθώς και στην προσπάθεια δυσφήμισης των FARC-EP εκ μέρους της κυβέρνησης Παστράνα.

- Γνωρίζουμε ότι τον περασμένο Νοέμβρη διακόπηκαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC-EP), αφού η κυβέρνηση Παστράνα δεν τήρησε έναν από τους όρους συνέχισης των συνομιλιών, δηλαδή τη διάλυση των παραστρατιωτικών ομάδων. Ταυτόχρονα διεξάγεται και μία, μεγάλης κλίμακας, εκστρατεία δυσφήμισης των FARC-EP. Πώς το σχολιάζετε;

- Πραγματικά, εδώ και αρκετό καιρό γίνεται μία ολομέτωπη εκστρατεία ενάντια στις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας FARC-EP, βασισμένη στο φασιστικό απόφθεγμα: πες, πες όλο και κάτι θα μείνει. Υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες ενάντια στην ύπαρξη της αποστρατικοποιημένης ζώνης, που όμως μεταφράζονται και σε δραστηριότητες ενάντια στην εξέλιξη της ίδιας της ειρηνευτικής διαδικασίας. Μπορώ να σας αναφέρω μερικά παραδείγματα. Οπως το κολιέ - βόμβα, που τον περασμένο Μάη είχαν τοποθετήσει στο λαιμό μιας γυναίκας στην προσπάθεια να σαμποτάρουν τη διεθνή διάσκεψη για τις απαγορευμένες καλλιέργειες και το περιβάλλον. Μετά είναι η περίπτωση του αεροπειρατή, όπως τον ονόμασαν, που επίσης ήταν μία προβοκατόρικη ενέργεια για να δικαιολογήσουν ένα πλήγμα ενάντια στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Ομως, παράλληλα, γίνεται και μία εκστρατεία παραπληροφόρησης για το τι συμβαίνει στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, που τελικά στρέφεται ενάντια στην ειρηνευτική διαδικασία. Ωστόσο, στην αποστρατικοποιημένη ζώνη έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες δημόσιες ακροάσεις, μερικές έκτακτες και άλλες προγραμματισμένες, όπου παραβρέθηκαν πάνω από 20.000 Κολομβιανοί τους τελευταίους μήνες. Συνεπώς, αυτές οι δημόσιες ακροάσεις μετατράπηκαν σε πραγματικό φόρουμ συζήτησης και προβληματισμού για το πώς θα βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Για μας, τις FARC-EP είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι οι λύσεις που προωθούμε συμπίπτουν με τον προβληματισμό που εξέφρασε ο κόσμος ελεύθερα σε αυτές τις συζητήσεις.

Συνεπώς, οι πολίτες δεν πληροφορούνται για το τι πραγματικά συμβαίνει στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, αντίθετα, διεξάγεται μία εκστρατεία κάποιων ΜΜΕ, που εκπροσωπούν τα μεγάλα οικονομικά συγκροτήματα, για να αποδείξουν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή διαδίδουν ότι οι FARC-EP χρησιμοποιούν αυτή τη ζώνη για να διαπράττουν εγκλήματα.

Ταυτόχρονα, ισχυρές οικονομικές ομάδες και πολιτικά κόμματα έφτασαν στο ακραίο σημείο να προτείνουν τη νομιμοποίηση των παραστρατιωτικών ομάδων. Ταυτόχρονα, διεξάγεται μία ολόκληρη εκστρατεία με στόχο να νομιμοποιηθούν οι παραστρατιωτικοί και να τους δοθεί μία πολιτική ταυτότητα. Απόδειξη γι' αυτό είναι, κατ' αρχήν, η μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία στην οποία προχώρησαν τα ΜΜΕ, εμφανίζοντας συνεντεύξεις, στα μεγαλύτερα δελτία ειδήσεων και στις ώρες με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα, του αρχηγού των δολοφόνων στην Κολομβία, Κάρλος Καστάνιο.

Ακόμα, υπάρχει η περίπτωση των 7 βουλευτών που σκηνοθέτησαν την απαγωγή τους. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κεντρικού Γενικού Επιτελείου, οι εφτά βουλευτές, φορώντας τα μαγιό τους και εφοδιασμένοι με ποτά, συναντήθηκαν με τον Κάρλος Καστάνιο. Ηταν ξεκάθαρα μία «αυτοαπαγωγή». Μετά από αυτό, λοιπόν, η κυβέρνηση, προβάλλοντας ως επιχείρημα μία ανθρωπιστική πράξη, συναντιέται με τον Κάρλος Καστάνιο. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών παραβρέθηκε στη συνάντηση, και όλα αυτά, όπως είπα, με το επιχείρημα της ανθρωπιστικής πράξης. Ετσι, λοιπόν, αναρωτιέται κανείς, πώς όταν εμείς έχουμε προτείνει να γίνει μια ανθρωπιστική πράξη για την ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου, δεν ισχύει η ανθρωπιστική πράξη. Απλούστατα, γιατί γίνεται προσπάθεια, εκ μέρους της κυβέρνησης, να νομιμοποιηθούν οι παραστρατιωτικοί.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, εμείς λέμε ότι ο κολομβιανός λαός δε θα καταλάβαινε πώς είναι δυνατόν να συνομιλούμε με μία κυβέρνηση που, ενώ βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιτρέπει στις παραστρατιωτικές της ομάδες να σφαγιάζουν τον άμαχο πληθυσμό. Παγκοσμίως έχουν γίνει γνωστές οι τελευταίες δολοφονίες που εκτέλεσαν, όχι μόνο οι παραστρατιωτικές ομάδες, γιατί αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις μεταμφιέζονται σε παραστρατιωτικούς.

- Μάθαμε, επίσης, ότι στις 21 του Νοέμβρη δημιουργήθηκε ένα «Μέτωπο κατά της Βίας». Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς είναι αυτό το Μέτωπο και πού αποσκοπεί;

- Ναι, δημιουργήθηκε ένα δικομματικό μέτωπο, με τη συμμετοχή και άλλων πολιτικών κύκλων, που όμως δε διαφέρουν πολύ από τα παραδοσιακά κόμματα, που, όπως λένε, έχει στόχο την καταπολέμηση της βίας και της τρομοκρατίας. Στην ουσία πρόκειται για ένα πολιτικό μέτωπο ενάντια σε μία ειρηνευτική λύση, όπως την επιθυμεί ο κολομβιανός λαός. Ακόμα, είναι ένα μέτωπο που συγκροτήθηκε με στόχο την εφαρμογή μίας σειράς αντιλαϊκών μέτρων, όπως η φορολογική και η δικαστική μεταρρύθμιση, και να φορτώσουν τις συνέπειες από την άγρια εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στις πλάτες των εργαζομένων.

- Η αποστρατικοποιημένη ζώνη ξέρουμε ότι έχει ημερομηνία λήξης στις 31 του Γενάρη, θεωρείτε ότι υπάρχει περιθώριο επανάληψης των διαπραγματεύσεων;

- Εμείς είπαμε στην κυβέρνηση ότι παγώνουμε τις διαπραγματεύσεις για όσο καιρό δε θα φαίνεται να υπάρχει μια πραγματική βούληση και μία πολιτική που θα προσανατολίζεται στην ουσιαστική καταπολέμηση των παραστρατιωτικών.

Η αποστρατικοποιημένη ζώνη είχε ημερομηνία λήξης στις 7 του περασμένου Δεκέμβρη και η κυβέρνηση αποφάσισε να την παρατείνει για μόνο 55 μέρες, θέτοντας ταυτόχρονα και κάποιους όρους, όπως ο έλεγχος της εισόδου των ξένων, σε μία καθαρή προσπάθεια να μας κόψουν την επικοινωνία με το εξωτερικό ή όπως, πολύ εύστοχα, είπε κάποιος δημοσιογράφος, προσπαθούν να μετατρέψουν την αποστρατικοποιημένη ζώνη σε γκέτο.

Οπως έχει πει και ο κομαντάτε Ραούλ Ρέιες, αυτός ο χρόνος ίσως δεν αρκεί για την επεξεργασία, τον καθορισμό, από πλευράς του πολιτικού κόσμου, του αγώνα κατά των παραστρατιωτικών.

Ετσι, έχει λοιπόν η κατάσταση σήμερα. Πάγωμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και, όπως λέει μια λαϊκή έκφραση, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης, αυτή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην ουσιαστική καταπολέμηση των δολοφόνων στην Κολομβία.


Γιαννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


ΒΙΚΤΟΡ ΤΙΟΥΛΚΙΝ
Αγώνας σε συνθήκες σκλήρυνσης επιβολής της άρχουσας τάξης

Συνέντευξη του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ για τα συμπεράσματα της Ολομέλειας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

- Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα της Ολομέλειας;

- «Πριν απ' όλα θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτή η Ολομέλεια ήταν Ολομέλεια εργασίας, χωρίς να τεθούν ειδικά ξεχωριστά έκτακτα ζητήματα. Αυτή είναι η σημερινή ζωή, η εφαρμογή των αποφάσεων του Συνεδρίου σε συνθήκες σκλήρυνσης της επιβολής της άρχουσας τάξης. Είναι ολοφάνερο ότι γίνεται επίθεση σε όλα τα μέτωπα: κατάθεση νομοσχεδίου για τα κόμματα, τροποποίηση του εκλογικού νόμου, επίθεση στην εργατική νομοθεσία. Ολα αυτά τα επισημάναμε και στις αντίστοιχες αποφάσεις της Ολομέλειας. Γι' αυτό εξετάσαμε λεπτομερώς το ζήτημα και επεξεργαστήκαμε την τακτική του κόμματος, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητά της μέσα σ' αυτό το σύστημα και υπό την πίεση των αστικών νόμων να μη χάσει το νόμιμο, δημόσιο βήμα στην πολιτική. Εγκρίθηκε το σχέδιο μέτρων εργασίας για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συνεδρίου και πριν απ' όλα για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος.

Πρόκειται και για το Συνέδριο της Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοβιέτ, τη δουλιά στα συνδικάτα, τη Διεθνή Συνδικαλιστική Διάσκεψη και την τακτική μας σχετικά με τον Κώδικα Εργασίας, τη «Μέρα της ενιαίας δράσης» ενάντια στην επίθεση στα δικαιώματα των πολιτών με την ευρεία έννοια - από τη δημοτική μεταρρύθμιση έως τον κώδικα νόμων για την εργασία και την ωριαία πληρωμή για το τηλέφωνο.

Εξετάστηκε ιδιαίτερα η κατάσταση στο κομμουνιστικό κίνημα και υιοθετήθηκε η αντίστοιχη ανακοίνωση για την κατάσταση στην ΕΚΚ-ΚΚΣΕ. Σε διάκριση με τ' αλλά κόμματα και δυνάμεις, με τον Ζιουγκάνοφ και τον ίδιο τον Σένιν, δεν ανάγουμε το ζήτημα στις καθαρά οργανωτικές πλευρές, δηλαδή στη δημιουργία του Ενωσιακού Κόμματος. Λέμε ότι στη βάση του βρίσκονται ιδεολογικές διαφορές.

Το ΚΚΡΟ ολοκληρώνει τον κύκλο του

- Μα κι ο Σένιν λέει το ίδιο: στο κομμουνιστικό κίνημα διαμορφώθηκαν δυο πτέρυγες - η αριστερή, μαρξιστικολενινιστική και η δεξιά - σοσιαλδημοκρατική, μ' επικεφαλής το ΚΚΡΟ...

- «Ομως ότι οι ιδεολογικοί μας αντίπαλοι περιόρισαν τα πάντα σ' ένα πράγμα - στη δημιουργία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ενωσης, το οποίο, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει, ωστόσο, διαμορφωθεί, αλλά έχει δημιουργηθεί απλώς άλλο ένα ΚΚ της Ρωσίας. Αν όμως ο Ολέγκ Σεμιόνοβιτς Σένιν ξεκινούσε αυτή την αντιπαράθεση με ιδεολογικούς όρους στο ΚΚΡΟ και δεν τη συνέδεε με το ζήτημα της δημιουργίας του ΚΚ της Ενωσης, η θέση θα ήταν πολύ πιο ισχυρή και για τους απλούς κομμουνιστές πιο κατανοητή. Παρ' όλα αυτά, υιοθετήσαμε μια ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζουμε ότι το ΚΚΡΟ ολοκληρώνει τον κύκλο του και τη μετατροπή του σε κλασικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Είναι μια διαδικασία αυτοτελής, κι αν επιπλέον άλλαζαν την ονομασία τους θα μπορούσαμε απλώς να τη χαιρετίσουμε. Για την ώρα όμως, θα πρέπει να δυναμώσουμε την κομμουνιστική πτέρυγα και με τους σοσιαλδημοκράτες να συνεργαστούμε σε ξεχωριστά ζητήματα, αν αυτό είναι δυνατό, αν δεν κάνουν πίσω, όπως κάνουν τώρα.

Το πιο ενδιαφέρον ήταν το ζήτημα της δουλιάς στη νεολαία. Στην απόφαση που πήρε η Ολομέλεια θα ξεχώριζα μια πλευρά. Υπογραμμίζεται ότι έως ότου υπάρχει αμηχανία σ' αυτό το ζήτημα, δε θα μπορούμε να υπολογίζουμε στην επιτυχία με τον ενθουσιασμό ξεχωριστών ατόμων ή κάποιων πολύ σοφών εκτελεστών και γραμματέων.

Ετσι, θα υποστηρίξουμε και θα συμβάλουμε στη διαμόρφωση της νεολαιίστικης διαμαρτυρίας, σε σχέση με τη λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση» υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, που οδηγεί στην απώλεια της εθνικής παράδοσης και της ιδιομορφίας των πολιτισμών. Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε στο νεολαιίστικο τμήμα μας την παρουσία του στο διεθνή στίβο. Θέλουμε να τους γνωρίσουμε με τους Ελληνες Κνίτες για να αποκτήσουν πείρα, να δουν πώς πρέπει να δρουν στις συνθήκες του καπιταλισμού και να συνεργαστούν μαζί τους. Φυσικά, τα κόμματα εκείνα που ζούνε στον καπιταλισμό δεκαετίες γνωρίζουν περισσότερα από μας. Μπορεί να έχουν δυσκολίες, ιδιαίτερα όταν αναλύουν τα λάθη του σοσιαλισμού και τις αιτίες της χρεοκοπίας, θα είναι γι' αυτούς δυσκολότερο να κάνουν ανάλυση, γιατί δεν έζησαν στο σοσιαλισμό. Θα μπορούσαμε όμως κι εμείς να διδαχθούμε απ' αυτούς την πείρα δουλιάς στο καπιταλιστικό σύστημα και αυτό θα πρέπει να γίνει και στην κατεύθυνση της κομμουνιστικής νεολαίας. Στο σύνολό της, υπογραμμίζω, η Ολομέλεια ήταν συνεδρίαση εργασίας. Οπως λέγεται, συγχρονίσαμε τα ρολόγια μας και τώρα στη δουλιά!»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ