Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Διάλυση των παραστρατιωτικών, όρος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Συνέντευξη με τον Λ. Γκουαλντρόν, εκπρόσωπο των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC-EP)

Αντάρτες του FARC

Associated Press

Αντάρτες του FARC
Στην Αθήνα βρέθηκε ο Λούκας Γκουαλντρόν, ως εκπρόσωπος των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC-EP) στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Στη σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας, αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τη διακοπή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, καθώς και στην προσπάθεια δυσφήμισης των FARC-EP εκ μέρους της κυβέρνησης Παστράνα.

- Γνωρίζουμε ότι τον περασμένο Νοέμβρη διακόπηκαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC-EP), αφού η κυβέρνηση Παστράνα δεν τήρησε έναν από τους όρους συνέχισης των συνομιλιών, δηλαδή τη διάλυση των παραστρατιωτικών ομάδων. Ταυτόχρονα διεξάγεται και μία, μεγάλης κλίμακας, εκστρατεία δυσφήμισης των FARC-EP. Πώς το σχολιάζετε;

- Πραγματικά, εδώ και αρκετό καιρό γίνεται μία ολομέτωπη εκστρατεία ενάντια στις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας FARC-EP, βασισμένη στο φασιστικό απόφθεγμα: πες, πες όλο και κάτι θα μείνει. Υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες ενάντια στην ύπαρξη της αποστρατικοποιημένης ζώνης, που όμως μεταφράζονται και σε δραστηριότητες ενάντια στην εξέλιξη της ίδιας της ειρηνευτικής διαδικασίας. Μπορώ να σας αναφέρω μερικά παραδείγματα. Οπως το κολιέ - βόμβα, που τον περασμένο Μάη είχαν τοποθετήσει στο λαιμό μιας γυναίκας στην προσπάθεια να σαμποτάρουν τη διεθνή διάσκεψη για τις απαγορευμένες καλλιέργειες και το περιβάλλον. Μετά είναι η περίπτωση του αεροπειρατή, όπως τον ονόμασαν, που επίσης ήταν μία προβοκατόρικη ενέργεια για να δικαιολογήσουν ένα πλήγμα ενάντια στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Ομως, παράλληλα, γίνεται και μία εκστρατεία παραπληροφόρησης για το τι συμβαίνει στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, που τελικά στρέφεται ενάντια στην ειρηνευτική διαδικασία. Ωστόσο, στην αποστρατικοποιημένη ζώνη έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες δημόσιες ακροάσεις, μερικές έκτακτες και άλλες προγραμματισμένες, όπου παραβρέθηκαν πάνω από 20.000 Κολομβιανοί τους τελευταίους μήνες. Συνεπώς, αυτές οι δημόσιες ακροάσεις μετατράπηκαν σε πραγματικό φόρουμ συζήτησης και προβληματισμού για το πώς θα βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Για μας, τις FARC-EP είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι οι λύσεις που προωθούμε συμπίπτουν με τον προβληματισμό που εξέφρασε ο κόσμος ελεύθερα σε αυτές τις συζητήσεις.

Συνεπώς, οι πολίτες δεν πληροφορούνται για το τι πραγματικά συμβαίνει στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, αντίθετα, διεξάγεται μία εκστρατεία κάποιων ΜΜΕ, που εκπροσωπούν τα μεγάλα οικονομικά συγκροτήματα, για να αποδείξουν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή διαδίδουν ότι οι FARC-EP χρησιμοποιούν αυτή τη ζώνη για να διαπράττουν εγκλήματα.

Ταυτόχρονα, ισχυρές οικονομικές ομάδες και πολιτικά κόμματα έφτασαν στο ακραίο σημείο να προτείνουν τη νομιμοποίηση των παραστρατιωτικών ομάδων. Ταυτόχρονα, διεξάγεται μία ολόκληρη εκστρατεία με στόχο να νομιμοποιηθούν οι παραστρατιωτικοί και να τους δοθεί μία πολιτική ταυτότητα. Απόδειξη γι' αυτό είναι, κατ' αρχήν, η μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία στην οποία προχώρησαν τα ΜΜΕ, εμφανίζοντας συνεντεύξεις, στα μεγαλύτερα δελτία ειδήσεων και στις ώρες με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα, του αρχηγού των δολοφόνων στην Κολομβία, Κάρλος Καστάνιο.

Ακόμα, υπάρχει η περίπτωση των 7 βουλευτών που σκηνοθέτησαν την απαγωγή τους. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κεντρικού Γενικού Επιτελείου, οι εφτά βουλευτές, φορώντας τα μαγιό τους και εφοδιασμένοι με ποτά, συναντήθηκαν με τον Κάρλος Καστάνιο. Ηταν ξεκάθαρα μία «αυτοαπαγωγή». Μετά από αυτό, λοιπόν, η κυβέρνηση, προβάλλοντας ως επιχείρημα μία ανθρωπιστική πράξη, συναντιέται με τον Κάρλος Καστάνιο. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών παραβρέθηκε στη συνάντηση, και όλα αυτά, όπως είπα, με το επιχείρημα της ανθρωπιστικής πράξης. Ετσι, λοιπόν, αναρωτιέται κανείς, πώς όταν εμείς έχουμε προτείνει να γίνει μια ανθρωπιστική πράξη για την ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου, δεν ισχύει η ανθρωπιστική πράξη. Απλούστατα, γιατί γίνεται προσπάθεια, εκ μέρους της κυβέρνησης, να νομιμοποιηθούν οι παραστρατιωτικοί.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, εμείς λέμε ότι ο κολομβιανός λαός δε θα καταλάβαινε πώς είναι δυνατόν να συνομιλούμε με μία κυβέρνηση που, ενώ βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιτρέπει στις παραστρατιωτικές της ομάδες να σφαγιάζουν τον άμαχο πληθυσμό. Παγκοσμίως έχουν γίνει γνωστές οι τελευταίες δολοφονίες που εκτέλεσαν, όχι μόνο οι παραστρατιωτικές ομάδες, γιατί αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις μεταμφιέζονται σε παραστρατιωτικούς.

- Μάθαμε, επίσης, ότι στις 21 του Νοέμβρη δημιουργήθηκε ένα «Μέτωπο κατά της Βίας». Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς είναι αυτό το Μέτωπο και πού αποσκοπεί;

- Ναι, δημιουργήθηκε ένα δικομματικό μέτωπο, με τη συμμετοχή και άλλων πολιτικών κύκλων, που όμως δε διαφέρουν πολύ από τα παραδοσιακά κόμματα, που, όπως λένε, έχει στόχο την καταπολέμηση της βίας και της τρομοκρατίας. Στην ουσία πρόκειται για ένα πολιτικό μέτωπο ενάντια σε μία ειρηνευτική λύση, όπως την επιθυμεί ο κολομβιανός λαός. Ακόμα, είναι ένα μέτωπο που συγκροτήθηκε με στόχο την εφαρμογή μίας σειράς αντιλαϊκών μέτρων, όπως η φορολογική και η δικαστική μεταρρύθμιση, και να φορτώσουν τις συνέπειες από την άγρια εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στις πλάτες των εργαζομένων.

- Η αποστρατικοποιημένη ζώνη ξέρουμε ότι έχει ημερομηνία λήξης στις 31 του Γενάρη, θεωρείτε ότι υπάρχει περιθώριο επανάληψης των διαπραγματεύσεων;

- Εμείς είπαμε στην κυβέρνηση ότι παγώνουμε τις διαπραγματεύσεις για όσο καιρό δε θα φαίνεται να υπάρχει μια πραγματική βούληση και μία πολιτική που θα προσανατολίζεται στην ουσιαστική καταπολέμηση των παραστρατιωτικών.

Η αποστρατικοποιημένη ζώνη είχε ημερομηνία λήξης στις 7 του περασμένου Δεκέμβρη και η κυβέρνηση αποφάσισε να την παρατείνει για μόνο 55 μέρες, θέτοντας ταυτόχρονα και κάποιους όρους, όπως ο έλεγχος της εισόδου των ξένων, σε μία καθαρή προσπάθεια να μας κόψουν την επικοινωνία με το εξωτερικό ή όπως, πολύ εύστοχα, είπε κάποιος δημοσιογράφος, προσπαθούν να μετατρέψουν την αποστρατικοποιημένη ζώνη σε γκέτο.

Οπως έχει πει και ο κομαντάτε Ραούλ Ρέιες, αυτός ο χρόνος ίσως δεν αρκεί για την επεξεργασία, τον καθορισμό, από πλευράς του πολιτικού κόσμου, του αγώνα κατά των παραστρατιωτικών.

Ετσι, έχει λοιπόν η κατάσταση σήμερα. Πάγωμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και, όπως λέει μια λαϊκή έκφραση, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης, αυτή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην ουσιαστική καταπολέμηση των δολοφόνων στην Κολομβία.


Γιαννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ηττα του κόμματος του Ουρίμπε (2019-10-30 00:00:00.0)
Οι αντάρτες επιδιώκουν ειρήνη χωρίς συνθηκολόγηση (2016-04-01 00:00:00.0)
Το αίμα ρέει... (2002-06-04 00:00:00.0)
Επιστροφή στις συνομιλίες; (2002-01-12 00:00:00.0)
Νέες σφαγές από τους παραστρατιωτικούς (2000-02-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ