Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέες σφαγές από τους παραστρατιωτικούς

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποστείλουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια στρατιωτικής βοήθειας, προκειμένου «να στηρίξουν τον αγώνα των κυβερνητικών δυνάμεων κατά του πολέμου των ναρκωτικών», τα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου εξακολουθούν, με την κάλυψη των επίσημων Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, να σπέρνουν το θάνατο...

Οπως οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, τουλάχιστον 28 αγρότες- όλοι βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι - έχασαν τη ζωή τους στο τελευταίο κύμα βίας εκ μέρους των παραστρατιωτικών οργανώσεων. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ρόιτερ», το νέο κύμα βίας ξέσπασε την Πέμπτη, μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Αντρές Παστράνα, ότι προτίθεται να ξεκινήσει και νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών με τη δεύτερη σε δύναμη αντάρτικη οργάνωση, τον «Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό», τον ELN και ενώ οι συνομιλίες με τις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας», τις FARC-EP, βρίσκονται σε εξέλιξη και μάλιστα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ωστόσο, αυτή η «ανάσα ειρήνης» δεν κατάφερε να σώσει τους 28 αγρότες, που δολοφονήθηκαν και τους άλλους έξι που τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά κατά τη διάρκεια μαχών ανάμεσα σε αντάρτες και παραστρατιωτικούς της Δεξιάς σε πολλά χωριά στη Βόρεια Κολομβία, όπως ανακοινώθηκε χθες βράδυ από το στρατό και την αστυνομία. Οπως ανακοίνωσε αξιωματικός του στρατού, οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και εξακολουθούν να μαίνονται στην περιοχή Μόντες Ντε Μαρία, στις ακτές της Καραϊβικής, ανάμεσα στις «Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» και παραστρατιωτικούς της Ακρας Δεξιάς, είχαν ως αποτέλεσμα «πολλούς νεκρούς ένθεν και ένθεν». Επιπλέον ο στρατός ανακοίνωσε πως παραστρατιωτικές ομάδες σκότωσαν πέντε χωρικούς και τραυμάτισαν άλλους δύο σε επίθεσή τους εναντίον της Κοινότητας Απαρτάδο, σε μία περιοχή παραγωγής μπανάνας.

Ομως η μη κυβερνητική οργάνωση Δικαιοσύνη και Ειρήνη, που εξαρτάται από την καθολική εκκλησία, ανακοίνωσε πως στη σφαγή αυτή συμμετείχε και ο στρατός, ενώ και οι 28 αγρότες που έχασαν τη ζωή τους, σφαγιάστηκαν με τον πιο ειδεχθή τρόπο, αφού πρώτα καταδικάστηκαν σε θάνατο, γιατί είχαν φιλικές διαθέσεις και βοηθούσαν τις FARC-EP!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ