Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Εντυπωσιακή νίκη των «μεταρρυθμιστών»

Ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα η Δύση

Από την ώρα της ψηφοφορίας

Associated Press

Από την ώρα της ψηφοφορίας
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Συντριπτική εμφανίζεται να είναι η επικράτηση των «μεταρρυθμιστών», υποστηρικτών του Προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη Παρασκευή. Η διεθνής κοινότητα υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων των ιρανικών εκλογών και έσπευσε να τονίσει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η επικράτηση των «μεταρρυθμιστών» στην αναβάθμιση της διεθνούς θέσης του Ιράν.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, από τον πρώτο γύρο των εκλογών, οι «μεταρρυθμιστές» συγκεντρώνουν 152 από τις 290 έδρες της ιρανικής Βουλής, εξασφαλίζουν, δηλαδή, την απόλυτη πλειοψηφία. Καθολική, σχεδόν, είναι η επικράτησή τους στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, σε αυτήν της Τεχεράνης, όπου φέρονται να έχουν εξασφαλίσει τις 28 από τις 30 έδρες, ενώ αναλόγου εμβέλειας είναι η επικράτησή τους στις πόλεις Ισπαχάν, Σιράζ, Αχβάζ αλλά και Μασχάντ, που μέχρι πρότινος, ήταν προπύργιο των «συντηρητικών» Σιιτών μουσουλμάνων.

Το «Μέτωπο Συμμετοχής», του οποίου ηγείται ο Μοχάμαντ Ρεζά Χαταμί, αδελφός του Ιρανού Προέδρου, εξασφαλίζει 132 έδρες, στη νέα Βουλή, τα υπόλοιπα «προοδευτικά» ανεξάρτητα κόμματα 20 έδρες, και οι «συντηρητικοί», που υποστηρίξαν σε μεγάλο βαθμό το κόμμα των «Υπηρετών της Οικοδόμησης» του πρώην Προέδρου Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, μόλις 44 έδρες. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την εκλογή του από τον πρώτο γύρο και θα συμμετάσχει και στο δεύτερο, σε αντίθεση με τον Ρεζά Χαταμί, που εκλέχτηκε με ιδιαίτερη άνεση. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, στην κάλπη προσήλθε το 83% των 38,7 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Η εκλογική διαδικασία κύλησε, γενικά, σε ήρεμο κλίμα και τη μόνη δυσάρεστη εξαίρεση αποτελούν τα επεισόδια που ξέσπασαν, την Κυριακή μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων, στις πόλεις Σούσα και Σαντεγκάν της νοτιοδυτικής ιρανικής επαρχίας του Κουζιστάν, ανάμεσα σε οπαδούς των «συντηρητικών» και την αστυνομία. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την εκλογή του «μεταρρυθμιστή» υποψηφίου, τον οποίο κατηγόρησαν για εξαγορά ψήφων. Τα πνεύματα οξύνθηκαν, οι διαδηλωτές έσπασαν τζάμια σε δημόσια κτίρια, σε τράπεζες και στο αστυνομικό τμήμα και δέχθηκαν βροχή από δακρυγόνα, αλλά και σφαίρες από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως, 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν.

Διεθνής ικανοποίηση

«Στη βελτίωση των σχέσεων του Ιράν με τη Δύση», εκτίμησε ότι θα βοηθήσει η διαμόρφωση νέου πολιτικού σκηνικού στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέας Μιχαέλις, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο Γιόσκα Φίσερ αναμένεται να μεταβεί στο Ιράν στις αρχές Μάρτη. Εξίσου θετικές ήταν οι αντιδράσεις της Μόσχας, της Αγκυρας, της Λισαβόνας, που προΐσταται του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς όλοι υποστήριξαν ότι η επικράτηση των «μεταρρυθμιστών» εξασφαλίζει στον Πρόεδρο Χαταμί την κοινοβουλευτική κάλυψη που χρειάζεται, για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις του.

Θετική ήταν και η αντίδραση των αραβικών ηγεσιών, οι οποίες, όμως, απέφυγαν να προβούν σε επίσημες δηλώσεις. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι αραβικές χώρες «βλέπουν» με ιδιαίτερη προσμονή την έξοδο του Ιράν από τον απομονωτισμό και τη βελτίωση της μεταξύ τους συνεργασίας αλλά παραμένουν επιφυλακτικές τόσο απέναντι στον καθεστώς της Ισλαμικής Επανάστασης, όσο και απέναντι στη στάση που προτίθεται να τηρήσει, στο εξής, η Τεχεράνη στη διένεξη που έχει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για 3 νησιά. Η επιφύλαξή τους φαίνεται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως είναι γνωστό, ακόμη και με την υποστήριξη του κοινοβουλίου, ο Ιρανός Πρόεδρος δεσμεύεται τόσο από το Συμβούλιο των Φρουρών, που ελέγχεται από τους «συντηρητικούς», όσο και από το θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Μεταρρυθμιστικές» καταδίκες

Τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα χαρακτήριζε αισιόδοξα τα μηνύματα της κάλπης για το μέλλον του Ιράν και την πορεία «εκδημοκρατισμού» της χώρας, το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών τον φοιτητή Ακμπάρ Μοχαμάντι, που είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του περασμένου Ιουλίου, με βασικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό και το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών. Λίγη ώρα αργότερα, σε 10ετή κάθειρξη καταδικάστηκε ο 22χρονος φοιτητής Αχμάντ Μπατεμπί, με την κατηγορία της «έκθεσης σε κίνδυνο της εθνικής ασφάλειας», επειδή φωτογραφία του, όπου κρατούσε ματωμένη μπλούζα συμφοιτητή του, κυκλοφόρησε ευρέως σε όλα τα δυτικά ΜΜΕ. Και οι δύο φοιτητές καταδικάστηκαν ως «Μοχαρέμπ», δηλαδή ως «εχθροί του Ισλάμ». Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Ιουλίου, που είχαν λάβει διαστάσεις εξέγερσης, είχαν συλληφθεί περισσότεροι από 1.500 φοιτητές, η πλειοψηφία των οποίων κρατείται ακόμη στις ιρανικές φυλακές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ