Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΚΤΟΡ ΤΙΟΥΛΚΙΝ
Αγώνας σε συνθήκες σκλήρυνσης επιβολής της άρχουσας τάξης

Συνέντευξη του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ για τα συμπεράσματα της Ολομέλειας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

- Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα της Ολομέλειας;

- «Πριν απ' όλα θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτή η Ολομέλεια ήταν Ολομέλεια εργασίας, χωρίς να τεθούν ειδικά ξεχωριστά έκτακτα ζητήματα. Αυτή είναι η σημερινή ζωή, η εφαρμογή των αποφάσεων του Συνεδρίου σε συνθήκες σκλήρυνσης της επιβολής της άρχουσας τάξης. Είναι ολοφάνερο ότι γίνεται επίθεση σε όλα τα μέτωπα: κατάθεση νομοσχεδίου για τα κόμματα, τροποποίηση του εκλογικού νόμου, επίθεση στην εργατική νομοθεσία. Ολα αυτά τα επισημάναμε και στις αντίστοιχες αποφάσεις της Ολομέλειας. Γι' αυτό εξετάσαμε λεπτομερώς το ζήτημα και επεξεργαστήκαμε την τακτική του κόμματος, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητά της μέσα σ' αυτό το σύστημα και υπό την πίεση των αστικών νόμων να μη χάσει το νόμιμο, δημόσιο βήμα στην πολιτική. Εγκρίθηκε το σχέδιο μέτρων εργασίας για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συνεδρίου και πριν απ' όλα για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος.

Πρόκειται και για το Συνέδριο της Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοβιέτ, τη δουλιά στα συνδικάτα, τη Διεθνή Συνδικαλιστική Διάσκεψη και την τακτική μας σχετικά με τον Κώδικα Εργασίας, τη «Μέρα της ενιαίας δράσης» ενάντια στην επίθεση στα δικαιώματα των πολιτών με την ευρεία έννοια - από τη δημοτική μεταρρύθμιση έως τον κώδικα νόμων για την εργασία και την ωριαία πληρωμή για το τηλέφωνο.

Εξετάστηκε ιδιαίτερα η κατάσταση στο κομμουνιστικό κίνημα και υιοθετήθηκε η αντίστοιχη ανακοίνωση για την κατάσταση στην ΕΚΚ-ΚΚΣΕ. Σε διάκριση με τ' αλλά κόμματα και δυνάμεις, με τον Ζιουγκάνοφ και τον ίδιο τον Σένιν, δεν ανάγουμε το ζήτημα στις καθαρά οργανωτικές πλευρές, δηλαδή στη δημιουργία του Ενωσιακού Κόμματος. Λέμε ότι στη βάση του βρίσκονται ιδεολογικές διαφορές.

Το ΚΚΡΟ ολοκληρώνει τον κύκλο του

- Μα κι ο Σένιν λέει το ίδιο: στο κομμουνιστικό κίνημα διαμορφώθηκαν δυο πτέρυγες - η αριστερή, μαρξιστικολενινιστική και η δεξιά - σοσιαλδημοκρατική, μ' επικεφαλής το ΚΚΡΟ...

- «Ομως ότι οι ιδεολογικοί μας αντίπαλοι περιόρισαν τα πάντα σ' ένα πράγμα - στη δημιουργία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ενωσης, το οποίο, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει, ωστόσο, διαμορφωθεί, αλλά έχει δημιουργηθεί απλώς άλλο ένα ΚΚ της Ρωσίας. Αν όμως ο Ολέγκ Σεμιόνοβιτς Σένιν ξεκινούσε αυτή την αντιπαράθεση με ιδεολογικούς όρους στο ΚΚΡΟ και δεν τη συνέδεε με το ζήτημα της δημιουργίας του ΚΚ της Ενωσης, η θέση θα ήταν πολύ πιο ισχυρή και για τους απλούς κομμουνιστές πιο κατανοητή. Παρ' όλα αυτά, υιοθετήσαμε μια ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζουμε ότι το ΚΚΡΟ ολοκληρώνει τον κύκλο του και τη μετατροπή του σε κλασικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Είναι μια διαδικασία αυτοτελής, κι αν επιπλέον άλλαζαν την ονομασία τους θα μπορούσαμε απλώς να τη χαιρετίσουμε. Για την ώρα όμως, θα πρέπει να δυναμώσουμε την κομμουνιστική πτέρυγα και με τους σοσιαλδημοκράτες να συνεργαστούμε σε ξεχωριστά ζητήματα, αν αυτό είναι δυνατό, αν δεν κάνουν πίσω, όπως κάνουν τώρα.

Το πιο ενδιαφέρον ήταν το ζήτημα της δουλιάς στη νεολαία. Στην απόφαση που πήρε η Ολομέλεια θα ξεχώριζα μια πλευρά. Υπογραμμίζεται ότι έως ότου υπάρχει αμηχανία σ' αυτό το ζήτημα, δε θα μπορούμε να υπολογίζουμε στην επιτυχία με τον ενθουσιασμό ξεχωριστών ατόμων ή κάποιων πολύ σοφών εκτελεστών και γραμματέων.

Ετσι, θα υποστηρίξουμε και θα συμβάλουμε στη διαμόρφωση της νεολαιίστικης διαμαρτυρίας, σε σχέση με τη λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση» υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, που οδηγεί στην απώλεια της εθνικής παράδοσης και της ιδιομορφίας των πολιτισμών. Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε στο νεολαιίστικο τμήμα μας την παρουσία του στο διεθνή στίβο. Θέλουμε να τους γνωρίσουμε με τους Ελληνες Κνίτες για να αποκτήσουν πείρα, να δουν πώς πρέπει να δρουν στις συνθήκες του καπιταλισμού και να συνεργαστούν μαζί τους. Φυσικά, τα κόμματα εκείνα που ζούνε στον καπιταλισμό δεκαετίες γνωρίζουν περισσότερα από μας. Μπορεί να έχουν δυσκολίες, ιδιαίτερα όταν αναλύουν τα λάθη του σοσιαλισμού και τις αιτίες της χρεοκοπίας, θα είναι γι' αυτούς δυσκολότερο να κάνουν ανάλυση, γιατί δεν έζησαν στο σοσιαλισμό. Θα μπορούσαμε όμως κι εμείς να διδαχθούμε απ' αυτούς την πείρα δουλιάς στο καπιταλιστικό σύστημα και αυτό θα πρέπει να γίνει και στην κατεύθυνση της κομμουνιστικής νεολαίας. Στο σύνολό της, υπογραμμίζω, η Ολομέλεια ήταν συνεδρίαση εργασίας. Οπως λέγεται, συγχρονίσαμε τα ρολόγια μας και τώρα στη δουλιά!»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ