Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
«Αποκαλυπτικά» τα στοιχεία

Ανεργία: Ο αριθμός των Αμερικανών που ζήτησε να εγγραφεί για πρώτη φορά στους καταλόγους για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε δραστικά την περασμένη βδομάδα, υποδηλώνοντας ότι είναι όλο και πιο δύσκολο για ορισμένες τουλάχιστον κατηγορίες πολιτών να βρουν θέσεις εργασίας σε ένα περιβάλλον εξασθενούσας οικονομίας. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου στον εποχικά διορθωμένο αριθμό των 361.000, την βδομάδα που έληξε στις 3 Φλεβάρη. Μόλις μία εβδομάδα πριν το υπουργείο Εργασίας είχε ανακοινώσει ότι η ανεργία αυξήθηκε για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, φτάνοντας το 4,2% για το μήνα Γενάρη.

Βιομηχανική δραστηριότητα: Η αμερικανική βιομηχανία έχει εισέλθει σε πεδίο ύφεσης, συμπαρασύροντας και την οικονομία, η οποία απέτυχε να σημειώσει κάποια δείγματα ανάπτυξης, για πρώτη φορά εδώ και 117 μήνες! Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας της «National Association of Purchasing Managers» (NAPM) έπεσε στο 41,2%, το χαμηλότερο σημείο από το Μάρτη του 1991, όταν η χώρα έβγαινε από την τελευταία ύφεση. Ο βιομηχανικός δείκτης βρισκόταν στο 44,3% το Δεκέμβρη, ενώ οι προβλέψεις για το Γενάρη ήταν στο 43,6%. Η βιομηχανία προσπαθεί να ανταποκριθεί μάλλον ανεπιτυχώς στα τεράστια αποθέματα που σωρεύτηκαν κατά το πρώτο μισό του 2000, όταν γινόταν το οικονομικό «μπουμ», στις μειωμένες εξαγωγικές πωλήσεις και στην ασθενική καταναλωτική ζήτηση για τα διαρκή αγαθά, ενώ οι «πληγές» του βιομηχανικού κλάδου απειλούν τώρα να επεκταθούν ως «θανατηφόρος ιός» και στην ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ.

ΑΕΠ: Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας βρέθηκε κατά τον πρώτο μήνα του διανυόμενου έτους στο χαμηλότερο σημείο της πενταετίας, με τις επιχειρηματικές δαπάνες σε καθαρή πτώση, για πρώτη φορά από το 1991. Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική οικονομία πάτησε απότομα «φρένο» για το τέταρτο τρίμηνο του 2000, κατά το οποίο η αύξηση του ΑΕΠ περιορίστηκε στο 1,4%, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και πέντε χρόνια. Οι χαρακτηριζόμενοι ως «δυναμικοί ρυθμοί ανάπτυξης» για το 2000 εξανεμίστηκαν στο δεύτερο μισό του έτους, όπου η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά. Μετά από το 4,8% και το 5,6% που καταγράφηκαν το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο αντίστοιχα, η αύξηση του ΑΕΠ έπεσε μόλις στο 2,2% το τρίτο τρίμηνο.

Επενδύσεις: Οι επιχειρηματικές επενδύσεις έπεσαν για πρώτη φορά από το 1991, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου και διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που είχαν γίνει για λογαριασμό της «Thomson Global Markets» και προέβλεπαν αύξηση 2,2%. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις έπεσαν 1,5% το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από την πτώση κατά 2% το τελευταίο τρίμηνο του 1991. Ειδικότερα, οι επενδύσεις σε εξοπλισμό και λογισμικό έπεσαν 4,7%, αλλά οι επενδύσεις σε υποδομή αυξήθηκαν 9,3%.

Παραγωγικότητα: Η αύξηση της παραγωγικότητας, που ορίζεται ως η αύξηση της παραγωγής ανά εργατοώρα και αποτελεί μέτρο για την ευημερία μιας χώρας, επιβράδυνε τους ρυθμούς της κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2000, αλλά όχι τόσο όσο περίμεναν οι αναλυτές. Η αύξηση της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ ήταν 2,4%, έναντι του 1,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές, ωστόσο είναι ο χαμηλότερος ρυθμός από το πρώτο τρίμηνο του 2000, όταν η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 2,1%. Σε ετήσια βάση, η παραγωγικότητα αυξήθηκε με ρυθμό 3,4%. Παράλληλα, το κόστος ανά μονάδα εργασίας, που αποτελεί δείκτη μέτρησης των πληθωριστικών πιέσεων, αυξήθηκε 4,1% έναντι του 3,2% κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το δεύτερο τρίμηνο του 1999, όταν καταγράφηκε αύξηση 4,3%. Οι οικονομολόγοι περίμεναν τώρα αύξηση μέχρι 3,5%.

Λιανική πώληση: Οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή δείχνουν σημαντική αύξηση το Γενάρη, αλλά αυτό δε σημαίνει κατ' ανάγκη και αύξηση των κερδών, καθώς οι αυξημένες πωλήσεις έγιναν με σημαντικές εκπτώσεις για να αδειάσουν τα ράφια από τα εμπορεύματα που έμειναν από τις γιορτές.


Χρ.Μ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ