Το ίδιο 24ωρο, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν παρουσίασε τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση σε αυτή την πρώην αποικία σαν δήθεν «νίκη της νομιμότητας, της δημοκρατίας, του δικαίου, και του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού» αλλά και σαν «εξαιρετικά δυνατό συμβολικό μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες» και ένδειξη ότι «δεκάδες αφρικανικές χώρες θα μπορούν να είναι σίγουρες ότι τα αποτελέσματα των δημοκρατικών εκλογών που θα διεξαχθούν σε αυτές, θα γίνουν σεβαστά». Ο Φιγιόν αναφερόταν στις επικείμενες εκλογές και σε άλλες αφρικανικές χώρες όπως η Νιγηρία, η ΛΔ Κονγκό,η Λιβερία και η Ζάμπια.
Υποσχέθηκε ακόμη ότι μετά την «αποκατάσταση» της «νόμιμης» εξουσίας θα μειωθεί η εκεί του γαλλικού στρατού, ενώ διέψευσε ότι η Γαλλία θα δώσει καταφύγιο στον Γκμπάγκμπο εάν ζητηθεί λέγοντας ότι τάχα το Παρίσι «δεν επιθυμεί να περιπλέξει τα πράγματα». Επιπροσθέτως υποσχέθηκε «βοήθεια» 400.000.000 ευρώ για «αποκατάσταση» των διαλυμένων «δημοσίων υπηρεσιών» και τη «στήριξη της οικονομίας»...
Ο δε ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν αρκέστηκε να ζητήσει από τον νέο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού να αποφύγει μία νέα αιματοχυσία καθώς και αντίποινα σε βάρος των υποστηριχτών του προκατόχου του.
Πάντως, στο Αμπιτζάν ως και χτες το απόγευμα σημειώνονταν σποραδικά πυρά μεταξύ υποστηριχτών του Ουατάρα και του Γκμπάγκμπο και λεηλασίες στα σπίτια αξιωματούχων του δεύτερου.
ΠΑΡΙΣΙ.-- Με προσαγωγές, δύο συλλήψεις εκ των οποίων η μία κατέληξε στην επιβολή προστίμου και αρκετή ένταση κύλησε η πρώτη μέρα, χτες, της εφαρμογής του νόμου που απαγορεύει την μπούργκα και το νικάμπ (ενδύματα που καλύπτουν από πάνω μέχρι κάτω τη γυναίκα) σε δημόσιους χώρους. Οι δύο προσαγωγές έγιναν στο κέντρο του Παρισιού και αφορούν σε δύο γυναίκες που φορούσαν νικάμπ και συμμετείχαν σε σχετική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
ΣΑΝΑ'Α.-- Χιλιάδες Υεμενίτες διαδήλωσαν και χτες σε πολλές πόλεις της χώρας για να εκφράσουν την απόρριψή τους προς το διαμεσολαβητικό σχέδιο που προωθεί το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου επειδή, όπως τόνισαν επανειλημμένως εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, δεν προβλέπει ρητώς την απομάκρυνση από την εξουσία του Σάλεχ και των συνεργατών του ενώ αντίθετα του παρέχει ασυλία.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Οι παλαιστινιακοί θεσμοί έχουν αναπτυχθεί, προκειμένου να αποτελέσουν τα θεμέλια ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, εκτίμησε, χτες, και ο ΟΗΕ, δίνοντας ένα πρώτο θετικό μήνυμα προς τη διπλωματική εκστρατεία της Π. Αρχής να πετύχει αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους στα όρια του '67 στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού το Σεπτέμβρη. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ απέρριπταν γαλλο-γερμανο-ρωσική πρόταση να συνεδριάσει το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία), για να παρουσιαστεί σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για τελική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών - Παλαιστινίων που θα μπορούσε ν' αποτελέσει βάση «αναθέρμανσης» των συνομιλιών. Η Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ, ανακοίνωσε ότι θα συστήσει μία επιτροπή, που θα διερευνήσει τις προοπτικές να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεμπουπλικανών, στις προεδρικές εκλογές του 2012. Πρόκειται για δεύτερη απόπειρα εκ μέρους του Ρόμνεϊ καθώς είχε αποτύχει στη διεκδίκηση του χρίσματος το 2008. Το όνομά του συνδέθηκε άμεσα με την εταιρεία «δολοφόνων» Black Water, καθώς σύμβουλός του ήταν ο αντιπρόεδρός της Κόφερ Μπλακ.
ΕΡΕΒΑΝ.-- Το κοινοβούλιο της Αρμενίας ενέκρινε με 80 ψήφους υπέρ και 1 κατά τη συμφωνία για παράταση της παραμονής της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα έως το 2046. Η σχετική συμφωνία είχε υπογραφεί τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη χώρα.
ΜΠΑΝΓΚΟΥΙ.-- Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ του στρατού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και ένοπλων της οργάνωσης CPJP που επιδιώκει την ανατροπή του (υποστηριζόμενου από τη Γαλλία) προέδρου Φρανσουά Μποζίζε. Οι συγκρούσεις θεωρούνται οι πιο σφοδρές από τις αρχές του χρόνου.
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--
Τη βεβαιότητα ότι η Βενεζουέλα «δεν φιλοξενεί στην εδαφική της επικράτεια στρατόπεδα των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) εξέφρασε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στην ισπανική τηλεόραση και ενόσω βρίσκεται στην Ισπανία στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη για μία πιθανή επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της Κολομβίας με την ΕΕ.
Η δήλωση αυτή δεν είναι τυχαία και έρχεται μετά τις διμερείς συμφωνίες που υπογράφτηκαν από τους προέδρους Κολομβίας και Βενεζουέλας, Σάντος και Ούγκο Τσάβες αντίστοιχα, σε συνάντησή τους την περασμένη Κυριακή στην Καρταχένα της Κολομβίας. Συμφωνίες που αφορούν κρίσιμους τομείς όπως το εμπόριο, τη διασυνοριακή ασφάλεια, τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» αλλά και κοινά σχέδια για οδικά έργα, δίκτυο ενεργειακών αγωγών... Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι στο γεύμα των δύο προέδρων ήταν παρών και ο «πρόεδρος» της Ονδούρας, Πορφίριο Λόμπο Σόσα. Αμέσως μετά ο Πορφίριο Λόμπο (που προήλθε από τις εκλογές νοθείας μετά το πραξικόπημα ενάντια στον πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια τον Ιούνη του 2009) δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τσάβες δεν πρόκειται να συνεχίσει να αντιστέκεται στην επιστροφή της Ονδούρας στους κόλπους του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, από τον οποίο είχε αποβληθεί αμέσως μετά το πραξικόπημα. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε επισήμως ότι θεωρεί την κυβέρνηση Λόμπο ως συνέχεια του πραξικοπήματος. Παράλληλα, ανακοίνωση του πρώην προέδρου Μανουέλ Σελάγια αναφέρει ρητά ότι είναι «καλοδεχούμενη» οποιαδήποτε ενέργεια που θα διασφαλίσει τη συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα και τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα στην Ονδούρα. Δικαιώματα που βρίσκονται υπό διωγμό από την κυβέρνηση Λόμπο, που έχει πολύ πιο φονικές επιδόσεις και από την ίδια την πραξικοπηματική κυβέρνηση.
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--
Τα χειρότερα σενάρια και οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν όσον αφορά στα μακάβρια ευρήματα των ομαδικών τάφων, με 88 πτώματα, που βρέθηκαν στο Σαν Φερνάντο στην πολιτεία Ταμαουλίπας του βορειοανατολικού Μεξικού: πρόκειται για μετανάστες. Πιθανώς και οι 88 σφαγιασμένοι. Θυσιασμένοι στο βρώμικο πόλεμο μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών και των αρχών, που από το 2006 έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 35.000 ανθρώπους.
Χτες έκτακτη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γουατεμάλας ανέφερε ότι ο ένας εκ των 59 νεκρών που ανακαλύφθηκαν σε ομαδικό τάφο την περασμένη Πέμπτη ήταν υπήκοος Γουατεμάλας, ο 44χρονος Φελισιάνο Ταγκουάλ Οβάγιε, ενώ η ανακοίνωση απαιτεί από τη μεξικανική κυβέρνηση την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι σοροί εξετάζονται για να εξακριβωθεί αν ανήκουν στους επιβάτες λεωφορείου που έπεσαν θύματα απαγωγής στις 25 Μάρτη, όπως ανακοίνωσε η πολιτειακή κυβέρνηση της Ταμαουλίπας. Εξάλλου, οι τάφοι βρέθηκαν σε αγρόκτημα στο Σαν Φερνάντο, στην ίδια περιοχή όπου βρέθηκαν σε ράντσο οι σοροί 72 μεταναστών από την Κεντρική Αμερική στις 24 Αυγούστου του 2010, μετανάστες που, σύμφωνα με τα στοιχεία, δολοφονήθηκαν ειδεχθώς από τη συμμορία «Λος Σέτας», συμμορία στην οποία και πάλι επιρρίπτουν την ευθύνη οι αρχές.
ΚΙΤΟ.--
Την περασμένη Τετάρτη, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ χαρακτήρισε ως «ανεπιθύμητο πρόσωπο» την Αμερικανίδα πρέσβειρα Χέδερ Χότζες και τη διέταξε να «εγκαταλείψει τη χώρα το συντομότερο δυνατόν» και τελικά έφυγε αργά το βράδυ της Δευτέρας. Αιτία, οι αποκαλύψεις του ιστότοπου Wikileaks, όπου η πρέσβειρα φέρεται να αναφέρει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί της διαφθοράς στα ανώτερα κλιμάκια της αστυνομίας με «πλήρη γνώση και ανοχή του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα».
Προφανέστατα κακόβουλη η έκθεση... ειδικά υπό το πρίσμα των αποκαλύψεων, με αφορμή την πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος: πρώτη γραμμή του μετώπου οι αξιωματικοί της αστυνομίας, που «βρίσκονται στο μισθολόγιο» της Ουάσιγκτον! Εξάλλου, για το ίδιο ζήτημα δηλαδή την «επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας» μέσω της «ωμής παρέμβασης, με στόχο τον επηρεασμό της αστυνομίας και του στρατού» η κυβέρνηση του Προέδρου Κορέα είχε απελάσει το 2009 δύο στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ως αντίποινα την απέλαση του πρέσβη του Εκουαδόρ. Αποτέλεσμα το Εκουαδόρ να είναι πλέον η τρίτη κατά σειρά χώρα της Λατινικής Αμερικής, μετά τη Βολιβία και τη Βενεζουέλα, όπου οι ΗΠA δεν έχουν διπλωματική εκπροσώπηση.