Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
AKTH EΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Στήθηκε η κυβέρνηση - μαριονέτα

Το νέο ανδρείκελο του ιμπεριαλισμού στην Ακτή Ελεφαντοστού
Το νέο ανδρείκελο του ιμπεριαλισμού στην Ακτή Ελεφαντοστού
ΑΜΠΙΤΖΑΝ._ Αλλη μία κυβέρνηση-μαριονέτα στήθηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού με την πυγμή του γαλλικού ιμπεριαλισμού και την ένοπλη συμμετοχή των κυανόκρανων του ΟΗΕ. Οι δυνάμεις του (αναγνωρισμένου από ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ ως νικητή των εκλογών του Νοέμβρη) Αλασάν Ουατάρα (πρώην στελέχους του ΔΝΤ) μπήκαν χτες το μεσημέρι θριαμβευτικά μέσα στο προεδρικό μέγαρο. Ο Ουατάρα μάλιστα έσπευσε να βγάλει διάγγελμα καλώντας όλους τους ένοπλους να παραδώσουν τα όπλα και το λαό του να εισέρθει «σε μία νέα εποχή ελπίδας» που ξημέρωσε μετά την προχτεσινή σύλληψη του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο. Ο Ουατάρα έδωσε διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της ζωής των ηττημένων και υποσχέθηκε συγκρότηση «Εθνικής Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης»...

Το ίδιο 24ωρο, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν παρουσίασε τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση σε αυτή την πρώην αποικία σαν δήθεν «νίκη της νομιμότητας, της δημοκρατίας, του δικαίου, και του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού» αλλά και σαν «εξαιρετικά δυνατό συμβολικό μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες» και ένδειξη ότι «δεκάδες αφρικανικές χώρες θα μπορούν να είναι σίγουρες ότι τα αποτελέσματα των δημοκρατικών εκλογών που θα διεξαχθούν σε αυτές, θα γίνουν σεβαστά». Ο Φιγιόν αναφερόταν στις επικείμενες εκλογές και σε άλλες αφρικανικές χώρες όπως η Νιγηρία, η ΛΔ Κονγκό,η Λιβερία και η Ζάμπια.

Υποσχέθηκε ακόμη ότι μετά την «αποκατάσταση» της «νόμιμης» εξουσίας θα μειωθεί η εκεί του γαλλικού στρατού, ενώ διέψευσε ότι η Γαλλία θα δώσει καταφύγιο στον Γκμπάγκμπο εάν ζητηθεί λέγοντας ότι τάχα το Παρίσι «δεν επιθυμεί να περιπλέξει τα πράγματα». Επιπροσθέτως υποσχέθηκε «βοήθεια» 400.000.000 ευρώ για «αποκατάσταση» των διαλυμένων «δημοσίων υπηρεσιών» και τη «στήριξη της οικονομίας»...

Ο δε ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν αρκέστηκε να ζητήσει από τον νέο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού να αποφύγει μία νέα αιματοχυσία καθώς και αντίποινα σε βάρος των υποστηριχτών του προκατόχου του.

Πάντως, στο Αμπιτζάν ως και χτες το απόγευμα σημειώνονταν σποραδικά πυρά μεταξύ υποστηριχτών του Ουατάρα και του Γκμπάγκμπο και λεηλασίες στα σπίτια αξιωματούχων του δεύτερου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ