Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΙ ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ
Επίτευγμα του σοσιαλισμού η εξερεύνηση του Διαστήματος

ΜΟΣΧΑ.--

Με διάφορες εκδηλώσεις σε περιοχές της Ρωσίας γιορτάστηκε χτες η 50ή επέτειος από την ιστορική πτήση του κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, ήρωα της Σοβιετικής Ενωσης και πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε στο Διάστημα. Χιλιάδες άνθρωποι - φίλοι και μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας - συγκεντρώθηκαν χτες στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα για να τιμήσουν τους Σοβιετικούς κοσμοναύτες και να αποτίσουν φόρο τιμής στον υποσμηναγό της πολεμικής αεροπορίας της ΕΣΣΔ Γιούρι Γκαγκάριν, που στις 12 Απρίλη του 1961 έκανε μια περιστροφή γύρω από τη Γη σε ύψος 302 χιλιομέτρων, ταξιδεύοντας για 108 λεπτά με ταχύτητα περίπου 30.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Η κατάκτηση του Διαστήματος παραμένει «προτεραιότητα» για τη Ρωσία, 50 χρόνια μετά την πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν, δήλωσε χτες ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ μιλώντας στο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) από το κέντρο ελέγχου διαστημικών πτήσεων. Υποστηρίζοντας πως είναι «περήφανος που ανήκει σε μια χώρα που έκανε αυτό το πρώτο βήμα» αρκέστηκε απλά να τη χαρακτηρίσει ως «μια τεράστια επιτυχία του σοβιετικού διαστημικού τομέα». Αργότερα, στο Κρεμλίνο, ο Μεντβέντεφ τίμησε με διάφορα παράσημα και μετάλλια πολυάριθμα στελέχη του διαστημικού τομέα, τόσο από τη Ρωσία όσο και από άλλες χώρες.

Πάντως, η Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, Σοβιετική κοσμοναύτης που υπήρξε η πρώτη γυναίκα που «περπάτησε» στο διάστημα και που σήμερα είναι βουλευτής του ΚΚΡΟ, άσκησε τη Δευτέρα κριτική στην ακολουθούμενη πολιτική των κυβερνήσεων μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, σημειώνοντας «πως δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο θα πρέπει να περηφανευόμαστε τα τελευταία 20 χρόνια». Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες, και με αφορμή τα 50χρονα από την ιστορική πτήση του Γκαγκάριν, εσκεμμένα αποκρύβονται οι κατακτήσεις και τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ενωσης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, στη χαρακτηριστική φωτογραφία του Γκαγκάριν έχουν... εξαφανιστεί από το κράνος του τα αρχικά της πατρίδας του, της ΕΣΣΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ