Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ - ΗΠΑ
Απελάσεις πρέσβεων

ΚΙΤΟ.--

Την περασμένη Τετάρτη, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ χαρακτήρισε ως «ανεπιθύμητο πρόσωπο» την Αμερικανίδα πρέσβειρα Χέδερ Χότζες και τη διέταξε να «εγκαταλείψει τη χώρα το συντομότερο δυνατόν» και τελικά έφυγε αργά το βράδυ της Δευτέρας. Αιτία, οι αποκαλύψεις του ιστότοπου Wikileaks, όπου η πρέσβειρα φέρεται να αναφέρει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί της διαφθοράς στα ανώτερα κλιμάκια της αστυνομίας με «πλήρη γνώση και ανοχή του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα».

Προφανέστατα κακόβουλη η έκθεση... ειδικά υπό το πρίσμα των αποκαλύψεων, με αφορμή την πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος: πρώτη γραμμή του μετώπου οι αξιωματικοί της αστυνομίας, που «βρίσκονται στο μισθολόγιο» της Ουάσιγκτον! Εξάλλου, για το ίδιο ζήτημα δηλαδή την «επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας» μέσω της «ωμής παρέμβασης, με στόχο τον επηρεασμό της αστυνομίας και του στρατού» η κυβέρνηση του Προέδρου Κορέα είχε απελάσει το 2009 δύο στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ως αντίποινα την απέλαση του πρέσβη του Εκουαδόρ. Αποτέλεσμα το Εκουαδόρ να είναι πλέον η τρίτη κατά σειρά χώρα της Λατινικής Αμερικής, μετά τη Βολιβία και τη Βενεζουέλα, όπου οι ΗΠA δεν έχουν διπλωματική εκπροσώπηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ