ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Πολλαπλή αντίσταση στην πολιτική ξεπουλήματος

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της Ηπείρου οφείλουν να αγωνιστούν ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ και να καταψηφίσουν τους πρασινογάλαζους εμπνευστές τους

Αποψη από τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας
Αποψη από τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας
Πολλαπλή αντίσταση πρέπει να κάνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου για να μην ξεπουληθεί η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ και να παραμείνει αμιγώς συνεταιριστική οργάνωση, που θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στη γαλακτοβιομηχανία αυτή, αλλά και στις άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις της περιοχής.

Η αντίσταση αυτή πρέπει να γίνει μέσω μαζικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, όπου θα συμμετέχουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα της Ηπείρου και πρέπει να λάβει πανελλαδικές διαστάσεις. Ενόψει μάλιστα των εκλογών πρέπει να καταψηφιστούν οι εκφραστές των ιδιωτικοποιήσεων και της συρρίκνωσης του ρόλου των συνεταιρισμών σε όφελος του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Γιατί η υπόθεση της ΔΩΔΩΝΗΣ δεν αφορά μόνο την Ηπειρο, αφορά τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας. Αν ξεπουληθεί - ιδιωτικοποιηθεί η ΔΩΔΩΝΗ, χαμένοι θα είναι όλοι οι κτηνοτρόφοι της χώρας. Για παράδειγμα το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος» πρώτα και της ΑΓΝΟ στη συνέχεια σε ιδιωτικά χέρια, μόνο αρνητικές επιπτώσεις είχε στους κτηνοτρόφους των περιοχών της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας, αντίστοιχα. Αν χαθεί και η ΔΩΔΩΝΗ δε θα μείνει τίποτα να «τραβάει» τις τιμές πάνω.

Ως γνωστόν, η ΔΩΔΩΝΗ διαθέτει μια εξαιρετική δυναμική στον τομέα της παραγωγής ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων, συγκεντρώνει γάλα αποκλειστικά από την Ηπειρο, από 12.142 παραγωγούς, δίνοντάς τους τις καλύτερες τιμές και συμβάλλοντας έτσι στο να παραμείνουν στον τόπο τους, στην Ηπειρο, χιλιάδες οικογένειες (πέραν των οικογενειών των εργαζομένων στην επιχείρηση). Πρόκειται για μια επιχείρηση που ιδρύθηκε για να υπηρετεί τους κτηνοτρόφους, αλλά στη συνέχεια -με διάφορες μεθοδεύσεις- πέρασε στον έλεγχο της ΑΤΕ σε ποσοστό 60%. Μιας ΑΤΕ ιδιωτικοποιημένης, που βρίσκεται πλέον στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και ενδιαφέρεται μόνο για κέρδη και πώς θα ξεπουλήσει συνεταιριστικές επιχειρήσεις, όπου κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου τους.

Δεν είναι λίγες οι απόπειρες και οι μεθοδεύσεις, από την πλευρά των διοικούντων την ΑΤΕ, τα προηγούμενα χρόνια να ξεπουλήσουν το «φιλέτο» που λέγεται ΔΩΔΩΝΗ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν οι απόπειρες της ΑΤΕ να πάρει να χέρια το ποσοστό των μετοχών των ΕΑΣ Αρτας - Φιλιππιάδας και Πωγωνίου. Στη συνέχεια ξεκίνησε ένας υποτιθέμενος διάλογος και μια φημολογία, από κυβερνητικής πλευράς πάλι, ότι θα αγοραστούν οι μετοχές που κατέχει η ΑΤΕ από τις Ενώσεις της Ηπείρου και άλλους φορείς της περιοχής. Εδώ δημιουργήθηκε ο κίνδυνος να μπούνε οι ιδιώτες από το «παράθυρο». Επίσης ενεπλάκη στο θέμα και η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, με «κινήσεις» δημιουργίας εταιρίας συμμετοχών, που θα μάζευε κεφάλαιο από την Ενώσεις για να... αγοραστούν οι μετοχές που κατέχει η ΑΤΕ στις λεγόμενες συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Από την άλλη, το συνεπές αγροτικό κίνημα της περιοχής έδινε τη δική του μάχη με συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις, που στάθηκαν εμπόδιο στις διάφορες μεθοδεύσεις. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, έχει διαμηνήσει πολλάκις ότι η ΑΤΕ θα απαλλαγεί από τις θυγατρικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Θλιβερά κόλπα...

Τα ολέθρια υπόγεια σχέδια για το μέλλον της ΔΩΔΩΝΗΣ αποτελούν και πεδίο επικοινωνιακής -και τελευταίως και προεκλογικής- κοροϊδίας, από τοπικούς πολιτικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Βέβαια, το μεγάλο «παιχνίδι» το κάνει πρωτίστως ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης κι από κοντά κάποιοι του περιβάλλοντός του... Προς τα τέλη του 2003 ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων και αντιπρόεδρος της ΔΩΔΩΝΗΣ, Β. Λύτης, δηλώνει στον τοπικό Τύπο πως σειρά έχει το ιδιοκτησιακό της ΔΩΔΩΝΗΣ. Αρχές Δεκέμβρη του 2003 σε σύσκεψη με αντιπροσώπους των Ενώσεων Ιωαννίνων, θεσπρωτίας και Πρέβεζας, το διοικητή της ΑΤΕ, Π. Λάμπρου, και εκπροσώπους του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος» συμφωνήθηκε, όπως εμφανίστηκε, να προχωρήσει η πώληση του 45% των μετοχών της ΑΤΕ στο Συνεταιρισμό «Πίνδος», ο οποίος σημειωτέον λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν αποτελεί εξαίρεση για το νόμο που μετατρέπει τους συνεταιρισμούς σε ανώνυμες εταιρίες. Από την άλλη, σημειώνεται ότι θα αγοράσει το 45% με δάνειο μαζί με την ΑΣΗΚ που θα πάρει το 15% των μετοχών της ΑΤΕ.

Το Γενάρη του 2004 δημιουργείται μια κόντρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η ΝΔ καταγγέλλει την πρόταση των Ενώσεων ως ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Ομως, η ΝΔ ως κυβέρνηση το 1992 μεθόδευσε και αυτή την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ. Στις 20 Γενάρη 2004 η ΝΕ Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ βγάζει ανακοίνωση στην οποία παρουσιάζει την απόφαση αυτή ως επιστροφή της ΔΩΔΩΝΗΣ στους «φυσικούς φορείς, που είναι οι Συνεταιρισμοί της Ηπείρου», που ικανοποιεί, όπως ισχυρίζεται, το αίτημα του αγροτικού κινήματος. Οπως φαίνεται από τα όσα γράφει η ανακοίνωση, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρύψει το «έργο» της κυβέρνησής του και να παρουσιάσει μια άλλη πραγματικότητα. Ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της διγλωσσίας γράφει το εξής: «Το ΠΑΣΟΚ έστω και αργά, ξεπερνώντας τα όποια διαδικαστικά προβλήματα υπήρχαν, προσπαθεί να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των φορέων και των κτηνοτρόφων παραγωγών της Ηπείρου, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς». Ανακοίνωση στο ίδιο πνεύμα έβγαλαν και οι Ενώσεις Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, η ΟΑΣ Νομού Θεσπρωτίας, η ΟΑΣ Ν. Ιωαννίνων, ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Νομού Ιωαννίνων (ΑΚΣΙ), το Σωματείο Εργαζομένων Συνεταιριστικών Οργανώσεων Νομού Ιωαννίνων (ΣΕΣΟΝΙ).

Ωστόσο, όμως, από την πλευρά υψηλόβαθμων παραγόντων της ΑΤΕ επισημαίνεται πως τίποτα δεν πρόκειται να γίνει χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού, για το ποιος θα πάρει την ΑΤΕ. Εκεί θα φανούν τα «κότσια» κάποιων... και θα φανεί ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής και οι εργαζόμενοι στη ΔΩΔΩΝΗ μόνο ζημιωμένοι θα βγουν, αν δεν αντισταθούν σθεναρά για να ανατρέψουν τα ολέθρια κυβερνητικά σχέδια, ανεξαρτήτως αν προκύψει πράσινη ή γαλάζια κυβέρνηση.


Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ


Οι κομμουνιστές προτείνουν

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η περιθωριοποίηση των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών και του συνεταιριστικού κινήματος δε λύνονται με ενοποιήσεις ή με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και της ΔΩΔΩΝΗΣ. Οι μετοχές της ΑΤΕ πρέπει να αποδοθούν στις Ενώσεις, χωρίς να τις αγοράσουν, αφού οι αγροτοκτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που έφτιαξαν και την ΑΤΕ και τη ΔΩΔΩΝΗ για να βελτιώσουν το εισόδημά τους.

Οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών Ηπείρου, αν θέλουν την επιβίωσή τους, πρέπει να αγωνιστούν για να ανατραπεί η σημερινή αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, και να διαμορφωθεί μία άλλη αγροτική πολιτική που θα αναγνωρίζει το ρόλο των συνεταιρισμών και θα βελτιώνει το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Να απαιτήσουν αγωνιστικά την προνομιακή ενίσχυση των ίδιων και των συνεταιρισμών και την ταυτόχρονη κατάργηση του αντιαγροτικού νόμου για τους συνεταιρισμούς, που τους μετατρέπει σε Ανώνυμες Εταιρίες μεγαλοαγροτών και εμποροβιομηχάνων. Να απαιτήσουν κρατική, κοινωνική, αναπτυξιακή ΑΤΕ.

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι να απειθαρχήσουν στην ΕΕ και στην ΟΝΕ, στα κόμματα που την υπηρετούν και στους συν αυτοίς. Να παλέψουν μαζί με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου και της πόλης για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, που θα παλεύει, ανάμεσα σε άλλα:

  • Για να υπάρξει μία φιλοαγροτική πολιτική με ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, χωρίς ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας
  • Για παραγωγικό συνεταιρισμό ως βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας
  • Για κρατικές επιχειρήσεις παραγωγής βασικών αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων. Με εγχώρια γεωργική έρευνα
  • Για ολοκληρωμένες κλαδικές και περιφερειακές αναπτυξιακές πολιτικές με βάση τα αγροτικά προϊόντα εθνικής σημασίας, για ΑΤΕ κρατική, κοινωνική, αναπτυξιακή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ