ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Μεγάλη πόλωση και οριακή νίκη υπέρ της ένταξης στην ΕΕ στο δημοψήφισμα

Για «πρωτοφανή παρέμβαση» και «ανελευθερία» αλληλοκατηγορούνται ΕΕ και Μόσχα ενώ οξύνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση

Τη μεγάλη όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ και Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη αποτύπωσαν, όπως αναμενόταν, οι προεδρικές εκλογές και το δημοψήφισμα για την ΕΕ που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Μολδαβία.

Σε ένα από τα πιο καυτά μέτωπα αυτής της αντιπαράθεσης, το εκλογικό και γεωπολιτικό «διακύβευμα» θα αυξηθεί το επόμενο έτος, όταν η Μολδαβία θα διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές.

Παρότι οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα έδειχναν σταθερό προβάδισμα υπέρ του «ναι» στο ερώτημα αν πρέπει να εγγραφεί στο Σύνταγμα της χώρας ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ, τελικά το «ναι» υπερίσχυσε πολύ οριακά, με 50,46% έναντι 49,54% του «όχι», με διαφορά μόλις 13.500 ψήφων.

Καθοριστικές μάλιστα γι' αυτό το οριακό αποτέλεσμα ήταν οι ψήφοι υπέρ του «ναι» στο εξωτερικό, οι οποίες ήταν κατά 127.000 περισσότερες από αυτές του «όχι».

Η «φιλοδυτική» Πρόεδρος, Μάγια Σάντου, η οποία εξασφάλισε την πρώτη θέση στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών με περίπου 42%, έσπευσε να καταγγείλει ρωσική ανάμειξη. «Εγκληματικές ομάδες, συνεργαζόμενες με ξένες δυνάμεις εχθρικές προς τα εθνικά μας συμφέροντα, έχουν επιτεθεί στη χώρα μας με δεκάδες εκατ. ευρώ, ψέματα και προπαγάνδα», επανέλαβε τον ισχυρισμό χτες, Δευτέρα. Κατήγγειλε ότι περίπου 300.000 ψηφοφόροι εξαγοράστηκαν, σε «μια απάτη πρωτοφανούς κλίμακας».

Από τους 11 υποψηφίους δεύτερος ήρθε, με περίπου 26%, ο Αλεξάντρ Στογιάνογλο, πρώην εισαγγελέας, ο οποίος θεωρείται φίλα διακείμενος στη ρωσική ηγεσία και θα συμμετάσχει στον επαναληπτικό γύρο στις 3 Νοέμβρη.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κλιμακώνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στη Μολδαβία, η οποία αναφέρεται ακόμη και ως ένα πιθανό δεύτερο μέτωπο μεταξύ των δυνάμεων ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Τους μήνες πριν από τις εκλογές εντάθηκαν οι προσπάθειες επιρροής, με «Δυτικούς» αξιωματούχους να «παρελαύνουν» στη χώρα, όπως την προηγούμενη βδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας και ευρωπαϊκό «πακέτο στήριξης» 1,8 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Μολδαβίας με την ΕΕ δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι η Μόσχα είχε διοχετεύσει περίπου 100 εκατ. ευρώ με σκοπό να διαταράξει τις εκλογές.

Το δημοψήφισμα της Μολδαβίας για την ΕΕ έγινε με «πρωτοφανή εκφοβισμό και ξένη παρέμβαση από τη Ρωσία ή τους πληρεξουσίους της», δήλωσε χτες εκπρόσωπος της ΕΕ.

Η αστυνομία πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες 350 έρευνες και προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων, που κατηγορούνται ότι επιδίωκαν να διαταράξουν την εκλογική διαδικασία για λογαριασμό της Μόσχας. Σύμφωνα με την αστυνομία, στήθηκε ένα «σύστημα εξαγοράς ψήφων», στο πλαίσιο του οποίου «150.000 Μολδαβοί πληρώθηκαν για να ψηφίσουν κατά της Σάντου και κατά της ΕΕ».

Νωρίτερα, ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης Ιλάν Σορ, φίλα διακείμενος στη ρωσική ηγεσία, ο οποίος έχει καταφύγει στη Μόσχα έπειτα από καταδίκη για απάτη και κλοπή και στον οποίο έχουν επιβληθεί ευρωενωσιακές κυρώσεις, είχε προσφερθεί δημόσια να πληρώσει Μολδαβούς για να ψηφίσουν «Οχι» και να υποστηρίξουν «τον δικό μας υποψήφιο». Αρνείται πως έχει κάνει οποιοδήποτε αδίκημα και λέει ότι τα χρήματα είναι δικά του.

Το Κρεμλίνο απέρριψε «κατηγορηματικά» τους ισχυρισμούς για παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία, ενώ ο εκπρόσωπός του, Ντμ. Πεσκόφ, έκανε λόγο για «ανωμαλίες» στην εκλογική διαδικασία και «τεχνητή αύξηση» των ψήφων που έλαβαν η Σάντου και το «ναι», ενώ κατήγγειλε «ανελεύθερη προεκλογική εκστρατεία» για την αντιπολίτευση, στελέχη της οποίας «διώχθηκαν, μπήκαν φυλακή, ανακρίθηκαν, δεν τους επετράπη η είσοδος στη χώρα, ΜΜΕ έκλεισαν, οι διαδικτυακές πηγές μπλοκαρίστηκαν».

Κρίσιμες εκλογές στη Γεωργία

Η Γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες βουλευτικές εκλογές την Κυριακή, οι οποίες μπορεί να κρίνουν αν θα συνεχιστεί η πορεία «ενσωμάτωσης με τη Δύση» ή αν θα στραφεί ξανά προς τη Μόσχα.

Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Ονειρο, του Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, κατηγορείται ότι σπρώχνει τη χώρα «μακριά από τις ΗΠΑ και την ΕΕ» για να συνταχθεί με τη Ρωσία.

Ζωτικής σημασίας πύλη για δρόμους Ενέργειας και εμπορευμάτων που συνδέουν την Ευρώπη και την Ασία, η Γεωργία «πρωταγωνιστεί» τις τελευταίες δεκαετίες στις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Σε ένα τέτοιο φόντο το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg» μετέδωσε ότι Ρώσοι κατάσκοποι παρακολουθούσαν την κυβέρνηση και μεγάλες εταιρείες της Γεωργίας σε μια ολοκληρωμένη εκστρατεία κατασκοπείας και χάκινγκ επί χρόνια, συλλέγοντας πληροφορίες και αποκτώντας εξουσίες για να σαμποτάρουν δυνητικά κρίσιμες υποδομές.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διείσδυσαν στο υπουργείο Εξωτερικών, στο υπουργείο Οικονομικών, στην Κεντρική Τράπεζα και σε βασικούς παρόχους Ενέργειας της Γεωργίας, σύμφωνα με έγγραφα και εκθέσεις που επικαλείται το «Bloomberg». Φέρεται να απέκτησαν πρόσβαση σε γεωργιανές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαϊκούς τερματικούς σταθμούς, πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης και κυβερνητικές υπηρεσίες μεταξύ του 2017 και του 2020.

ΚΟΥΒΑ
Δυσκολίες στην ηλεκτροδότηση, απόρροια της έντασης του αποκλεισμού

Μια πολύ δύσκολη κατάσταση αντιμετωπίζει τις τελευταίες μέρες η Κούβα, με παρατεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε μεγάλο μέρος της χώρας οι οποίες από την Παρασκευή μέχρι χθες οδήγησαν ορισμένες περιοχές - όπως η πρωτεύουσα Αβάνα - σε ολικό μπλακάουτ. Χθες, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των τεχνικών έγινε κατορθωτό να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στη μισή Αβάνα, και οι προσπάθειες συνεχίζονται. Παράλληλα, από την Κυριακή οι ανατολικές επαρχίες του νησιού αντιμετωπίζουν ισχυρές καταιγίδες, όπως εξελίχθηκε ο τυφώνας «Οσκαρ», δημιουργώντας επιπρόσθετες δυσκολίες.

Φυσικά, αυτή η δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο λαός της Κούβας αξιοποιείται από τα αστικά ΜΜΕ διεθνώς και στη χώρα μας για να βάλλουν κατά της Κούβας και των κατακτήσεων του σοσιαλισμού, κρύβοντας μια βασική αιτία για τις τεράστιες ελλείψεις και δυσκολίες: Το γεγονός ότι από το 2019 έχουν ενταθεί τα μέτρα - κυρώσεις που περιλαμβάνονται στον υπερεξηντάχρονο βάναυσο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ, ειδικά σε ότι αφορά τον ενεργειακό τομέα. Ενώ και η απαράδεκτη ένταξη της Κούβας στις λεγόμενες «χώρες - χορηγούς της τρομοκρατίας» δημιούργησε επιπρόσθετες δυσκολίες.

Οπως εξηγούν στον πληθυσμό οι κουβανικές αρχές, υπάρχει δυσκολία προμήθειας καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διότι ακόμα και οι πληρωμές μπλοκάρονται στις τράπεζες από τις ΗΠΑ, ενώ σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, που οι νεότεροι είναι 35 χρόνων, λόγω της δυσκολίας να αγοραστούν τα ανάλογα ανταλλακτικά για τις τακτικές συντηρήσεις, συχνά σημειώνονται βλάβες.

Μέσα σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, αποφασίστηκε μέχρι και αύριο Τετάρτη να μη λειτουργήσουν οι κρατικές υπηρεσίες και οργανισμοί όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα και που δεν σχετίζονται με την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, όπως και οι χώροι Εκπαίδευσης. Επίσης ανακοινώθηκε ότι κάποιες προσπάθειες βίαιων αντιδράσεων από μικρές προβοκατόρικες ομάδες αντιμετωπίστηκαν, και όσοι συμμετείχαν σε βανδαλισμούς θα αντιμετωπιστούν ποινικά, με βάση τον νόμο.

ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Επέστρεψαν στην Ιταλία και οι τελευταίοι αιτούντες άσυλο

Αδειασε το κέντρο κράτησης αιτούντων άσυλο στην Αλβανία, που είχε ιδρύσει η ιταλική κυβέρνηση, μετά από απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης. Οι τελευταίοι 12 μετανάστες που είχαν απομείνει στα δύο κλειστά κέντρα στην Αλβανία επέστρεψαν στην Ιταλία, με το σκεπτικό ότι δεν προέρχονται από πλήρως ασφαλείς χώρες και κρίθηκε από το δικαστήριο ότι κινδυνεύουν από βία αν επιστραφούν στις χώρες καταγωγής τους, όπως η Αίγυπτος και το Μπανγκλαντές.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί η επιστροφή τεσσάρων μεταναστών που είχε κριθεί ευάλωτη η υγεία τους. Ετσι, σε αυτήν τη φάση η πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ακροδεξιάς Τζ. Μελόνι για κέντρα κράτησης αιτούντων άσυλο σε χώρες εκτός ΕΕ έχει μπλοκάρει, αλλά προωθείται συνολικά από την ΕΕ, όπως τόνισε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, οι 27 ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν την πιθανότητα δημιουργίας «κέντρων επιστροφής» σε τρίτες χώρες, κάτι στο όποιο συμφώνησε και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός επρόκειτο χθες να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, κατηγορώντας τους «πολιτικοποιημένους δικαστές» για «απόπειρα κατάργησης των ιταλικών συνόρων» και ότι παρεμποδίζουν το έργο της κυβέρνησης. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Μ. Πιαντεντόσι, δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας.

Η μεταφορά μεταναστών προς τρίτες χώρες, όπως έκανε η Ιταλία με την Αλβανία, δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί στη Γαλλία, για «νομικούς και θεσμικούς λόγους», ανέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά πρόσθεσε ότι «θα συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο με τις χώρες διαμετακόμισης ή με τις χώρες αναχώρησης» των μεταναστών. «Αυτό κάνει εξάλλου η Ιταλία - με τη στήριξη της ΕΕ - με τη Λιβύη ή με την Τυνησία, και θα συνεργαστούμε και εμείς με αυτές τις χώρες».

ΗΠΑ
Αντιπαράθεση εντυπώσεων και τα εκατομμύρια του Μασκ

Σε συνθήκες οξυμένης ενδοαστικής πόλωσης αλλά και της ισχνής δημοσκοπικής διαφοράς μεταξύ των δύο υποψηφίων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοέμβρη, τον Ρεπουμπλικάνο πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την Δημοκρατική νυν αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, διάφοροι μεγαλοκαπιταλιστές ρίχνονται στη «μάχη» της χειραγώγησης λαϊκών στρωμάτων, δημιουργώντας διάφορα πλαστά διλήμματα, αφού στα στρατηγικά υπάρχει απόλυτη συμφωνία. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση ο δισεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ, που μοιράζει εκατομμύρια έως τη μέρα των εκλογών σε όποιον υπογράφει αίτηση της δικής του οργάνωσης «American PAC» υπέρ της πρώτης και δεύτερης τροπολογίας του Συντάγματος, που εγγυώνται την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα της οπλοκατοχής.

Η αντιπαράθεση κατά τα άλλα των δύο υποψηφίων εξελίσσεται ανάμεσα σε χυδαιολογίες του Τραμπ, απεύθυνση στα πιο χαμηλά ένστικτα των οπαδών του και βρισιές κατά της Χάρις, με την δεύτερη να του αντιτείνει από φιέστες γιορτασμού των 60ών γενεθλίων της, ότι «υποβιβάζει το προεδρικό αξίωμα», εμφανίζοντας τον Πρόεδρο των ΗΠΑ των πολέμων και των επεμβάσεων ως ...θεματοφύλακα της «δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

  • Πέντε Αφροαμερικανοί και ισπανόφωνοι που είχαν καταδικαστεί άδικα για τον βιασμό μιας νεαρής γυναίκας στη Νέα Υόρκη το 1989 και αθωώθηκαν πολλά χρόνια μετά, προσέφυγαν εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ για τις δηλώσεις που έκανε για την υπόθεσή τους κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεμαχίας για τις προεδρικές εκλογές, τον περασμένο Σεπτέμβριο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ