Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Δυσκολίες στην ηλεκτροδότηση, απόρροια της έντασης του αποκλεισμού

Μια πολύ δύσκολη κατάσταση αντιμετωπίζει τις τελευταίες μέρες η Κούβα, με παρατεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε μεγάλο μέρος της χώρας οι οποίες από την Παρασκευή μέχρι χθες οδήγησαν ορισμένες περιοχές - όπως η πρωτεύουσα Αβάνα - σε ολικό μπλακάουτ. Χθες, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των τεχνικών έγινε κατορθωτό να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στη μισή Αβάνα, και οι προσπάθειες συνεχίζονται. Παράλληλα, από την Κυριακή οι ανατολικές επαρχίες του νησιού αντιμετωπίζουν ισχυρές καταιγίδες, όπως εξελίχθηκε ο τυφώνας «Οσκαρ», δημιουργώντας επιπρόσθετες δυσκολίες.

Φυσικά, αυτή η δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο λαός της Κούβας αξιοποιείται από τα αστικά ΜΜΕ διεθνώς και στη χώρα μας για να βάλλουν κατά της Κούβας και των κατακτήσεων του σοσιαλισμού, κρύβοντας μια βασική αιτία για τις τεράστιες ελλείψεις και δυσκολίες: Το γεγονός ότι από το 2019 έχουν ενταθεί τα μέτρα - κυρώσεις που περιλαμβάνονται στον υπερεξηντάχρονο βάναυσο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ, ειδικά σε ότι αφορά τον ενεργειακό τομέα. Ενώ και η απαράδεκτη ένταξη της Κούβας στις λεγόμενες «χώρες - χορηγούς της τρομοκρατίας» δημιούργησε επιπρόσθετες δυσκολίες.

Οπως εξηγούν στον πληθυσμό οι κουβανικές αρχές, υπάρχει δυσκολία προμήθειας καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διότι ακόμα και οι πληρωμές μπλοκάρονται στις τράπεζες από τις ΗΠΑ, ενώ σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, που οι νεότεροι είναι 35 χρόνων, λόγω της δυσκολίας να αγοραστούν τα ανάλογα ανταλλακτικά για τις τακτικές συντηρήσεις, συχνά σημειώνονται βλάβες.

Μέσα σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, αποφασίστηκε μέχρι και αύριο Τετάρτη να μη λειτουργήσουν οι κρατικές υπηρεσίες και οργανισμοί όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα και που δεν σχετίζονται με την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, όπως και οι χώροι Εκπαίδευσης. Επίσης ανακοινώθηκε ότι κάποιες προσπάθειες βίαιων αντιδράσεων από μικρές προβοκατόρικες ομάδες αντιμετωπίστηκαν, και όσοι συμμετείχαν σε βανδαλισμούς θα αντιμετωπιστούν ποινικά, με βάση τον νόμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ