Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΣΟΛΤΣ
«Καθοριστικός» ο ΝΑΤΟικός ρόλος της Τουρκίας

Από τη συνάντηση Ερντογάν - Σολτς

2024 The Associated Press. All

Από τη συνάντηση Ερντογάν - Σολτς
Με βασικό θέμα τη «συνεργασία μας στην αμυντική βιομηχανία», το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη έγινε η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν και του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς, που για άλλη μια φορά διαπίστωσαν σημαντικές διμερείς διαφωνίες αλλά εξέφρασαν και το ισχυρό ενδιαφέρον για διατήρηση και επέκταση των σχέσεων των δύο χωρών, με εμφανή την προτροπή να κρατηθεί η Τουρκία στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, μακριά από την επιρροή Ρωσίας και Κίνας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «εμείς θέλουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας, αφήνοντας πίσω κάποια προβλήματα που βιώσαμε στο παρελθόν στην προμήθεια προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας», εκτιμώντας ειδικά «τις προσπάθειες (σ.σ. στο θέμα αυτό) του αγαπητού μου φίλου Σολτς», με φόντο επιφυλάξεις που διατηρούνται σε τμήμα της γερμανικής αστικής τάξης για την πώληση μαχητικών «Eurofighter» στην Αγκυρα. Ο Τούρκος ηγέτης «επέστησε την προσοχή στις ευρείες σχέσεις που η Τουρκία έχει με τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ Γερμανία» και τόνισε ότι «οι πρόσφατες αμοιβαίες επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των χωρών μας είναι προφανείς εκδηλώσεις αυτού του γεγονότος», μιλώντας για «τα κοινά μας συμφέροντα, που «είναι οι κινητήρες αυτών των σχέσεων». Ο δε Σολτς αναφέρθηκε σε «διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τη βρετανική κυβέρνηση» για τα «Eurofighter» και ανήγγειλε «εξελίξεις στο θέμα».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την αύξηση του ετήσιου όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών, από τα 50 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 60 δισ., αλλά και για το Μεταναστευτικό. Από τη πλευρά του ο Ερντογάν εξέφρασε δυσαρέσκεια για την «ισλαμοφοβία» που «εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη» και ειδικά στη Γερμανία, προσθέτοντας ωστόσο ότι «με τον αγαπητό μου φίλο και καγκελάριο αποφασίσαμε ότι θα συνεχίσουμε τον κοινό μας αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως το ΡΚΚ, η FETO κ.λπ., «υιοθετώντας μια κοινή στάση» μέσα από ενίσχυση της συνεργασίας των ΥΠΕΞ κ.λπ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα Ελληνοτουρκικά, ο Σολτς εκτίμησε ότι οι σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας κινούνται προς «μια πιο θετική κατεύθυνση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή η πορεία θα οδηγήσει σε μόνιμες φιλικές σχέσεις».

Πέθανε ο Γκιουλέν

Σε ηλικία 83 ετών πέθανε ο ισλαμιστής επιχειρηματίας ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, όπως ανακοινώθηκε χτες. Ο Γκιουλέν ζούσε «αυτοεξόριστος» στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999. Ηταν επικεφαλής του δικτύου «Χιζμέτ», που η Αγκυρα τα τελευταία χρόνια είχε θέσει εκτός νόμου ως «τρομοκρατική οργάνωση» (Fetullah Terrorist Organization - FETO), ενώ το 2016 το ΑΚΡ είχε κατηγορήσει τον Γκιουλέν και την οργάνωσή του ως βασικούς ενορχηστρωτές της απόπειρας ανατροπής της.

Τον θάνατο του Γκιουλέν επιβεβαίωσε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, ο οποίος είπε ότι η οργάνωσή του «αποτέλεσε μια σπάνια εστία απειλής στην ιστορία του έθνους μας. Εξαπάτησε χιλιάδες νέους ανθρώπους» και «τη μετέτρεψε σε μια μηχανή που πρόδωσε την πατρίδα, το έθνος και τις ιερές αξίες τους». Μέχρι το 2013 ο Γκιουλέν υπήρξε ένας από τους στενότερους υποστηρικτές του Ερντογάν, ενώ έπειτα οι ΗΠΑ είχαν απορρίψει επανειλημμένα αιτήματα για έκδοσή του στην Τουρκία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Τουρκία ο Σολτς (2024-10-19 00:00:00.0)
Επαφές σε Νίγηρα και Ισημερινή Γουινέα (2020-07-23 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το παζάρι με επίκεντρο τους «γκιουλενιστές» (2019-01-05 00:00:00.0)
Κατατέθηκε ο «αντιτρομοκρατικός» νόμος (2018-07-17 00:00:00.0)
Πολυήμερη στρατιωτική άσκηση στο Ικόνιο (2018-07-03 00:00:00.0)
Επικοινωνία με Τραμπ και άφιξη νέου διευθυντή CIA (2017-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ